’De Boekenman’ houdt het in Kampen voor gezien

’De Boekenman’ houdt het in Kampen voor gezien

Nieuws 0 Comment
tekst: Huib Strengers
beeld: Carin Koopman

Twintigduizend antiquarische boeken verhuizen naar Amsterdam

Achter ’De Boekenman’ staat de 82-jarige Anton van Bekhoven die vanaf 1959 al op verschillende plaatsen in binnen-en buitenland een boekenantiquariaat had. Bijna negen jaar geleden raakte hij onder de indruk van Kampen en nog meer van het enorme pand, eigendom van Stichting Hendrik de Keijzer, aan de Burgwalstraat 6-8. Voor hem een uitkomst want hij heeft ongeveer 20 duizend boeken te koop. Van Bekhoven gaat echter terug naar zijn geboortestad Amsterdam. De boeken waren niet specifiek voor de Kamper markt.

Afname
Hij verkoopt zijn kostbare vaak antieke boeken met name in de Verenigde Staten. Daar heeft ook gewoond. Afnemers zijn veelal universiteitsbibliotheken. Van Bekhoven kent tal van hoogleraren en bibliothecarissen van belangrijke Amerikaanse universiteiten. De boeken die hij daar verkoopt komen niet allemaal uit zijn eigen collectie. Hij bezoekt antiquariaten en veilingen in binnen- en buitenland, zoals in Leiden, Brugge en Brussel, om nog exclusievere boeken te vinden voor de verkoop. Zijn aanbod is gedeeltelijk voor de kenners en liefhebbers op internet te vinden.
De belangstelling voor bijzondere boeken neemt af. “Het ene na het andere antiquariaat sluit de deuren”, weet Van Bekhoven. “Ik zat misschien wat achteraf in de Burgwalstraat, maar met twee Theologische Universiteiten in de stad, waar er helaas nog maar één van over is, had ik wel verwacht dat er eens een student of hoogleraar zou binnenlopen. Maar ja, de iPad is de grootste concurrent geworden, niet alleen voor mij maar voor tal van zaken.”

De verhuizing van het antiquariaat naar Amsetrdam is een grote klus.

Bezwaar
“Een groot bezwaar daartegen,” vervolgt de boekhandelaar, “is het afnemen van het lezen van een ’papieren’ boek. In het basisonderwijs komt lezen dikwijls op de tweede plaats, werd recent bekend. Laat staan dat boeken met een antiquarische waarde, waarbij het veelal om geschiedenis, biografieën en kunstcatalogi gaat, nog onder de aandacht worden gebracht. Maar de Kamper Almanak 1964-1965 van het voormalige Frans Walkate Archief is bij mij te vinden. Het is niet zo dat een antiquarisch boek altijd honderd jaar oud moet zijn.”
Eind van de maand moet het pand in de Burgwalstraat leeg zijn en gaat Anton van Bekhoven zich opmaken voor zijn zoveelste trip naar de Verenigde Staten. Wie nog een kijkje wil nemen aan de Burgwalstraat is welkom, als Van Bekhoven aanwezig is. “Kampen zal ik niet snel vergeten met zijn monumenten en terrassen. Ik zal best veel mensen missen maar Amsterdam is mijn geboorteplaats en ik woon vlak bij mijn kinderen en kleinkinderen”, besluit ‘De Boekenman’.

Anton van Bekhoven (archieffoto uit 2014).

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x