Duurzaam Haatland – ITMGroup (video)

Duurzaam Haatland – ITMGroup (video)

Achtergrond, Zakelijk 0 Comment

Volop duurzame en
innovatieve initiatieven


Hoe duurzaam is Haatland? Kamper Nieuws neemt de komende maanden dit Kamper industrieterrein, gelegen tussen grofweg de IJssel en de N50, onder de loep. Afgelopen zomer vertelde Haatlandondernemer Bert Weever over zijn streven naar meer duurzaamheid. Dit streven blijken meer ondernemingen te hebben. Aan de Constructieweg staat de hoofdvestiging van ITMGroup. Zonder het van de daken te roepen blijkt deze internationale onderneming te bruisen van duurzame en innovatieve initiatieven.

Naturlijk mos bedekt her en der de glaswanden op de kantoorverdieping.

Eerste indruk
Duurzaamheid is hard nodig, betoogde Hans Wijffels eerder dit jaar op het Hanzecongres in Kampen (zie onderaan). Zonder het te benoemen geeft bij ITMGroup Arend van der Sluis, voorzitter van de Raad van Bestuur, hieraan ruime invulling. Hij somt vol energie op wat er allemaal gebeurt op het gebied van innovatie en duurzaamheid binnen de wereldwijde actieve groep van bedrijven. Een bezoek aan het hoofdkantoor geeft al meteen een goede indruk. Bij de parkeerplekken direct voor de ingang staat een serie laadpalen met enkele elektrische auto’s. Later vertelt Van der Sluis dat er in totaal veertien laadpunten zijn. Deze krijgen hun voeding van de zonnepanelen op het dak van één van de fabriekshallen. Het hoofdgebouw is in 2012 gebouwd met de bedoeling energieneutraal te zijn. De achterliggende hallen uit 2000 zijn in 2014 helemaal bij de tijd gebracht en geïsoleerd. Tegenover het pand liggen in het groen een aantal parkeerplaatsen verscholen voor gasten, al kostte het bij aanleg de nodige moeite om daarvoor een inrit vanaf de Constructieweg aan te mogen leggen. Het vele groen, inclusief watergangen, is erop gericht om water snel af te voeren en het riool niet te belasten met ”onnodig” hemelwater.

Nieuwe generatie
ITMGroup heeft veel contact met studenten die uiteindelijk de (innovatieve) technieken van de toekomst ontwikkelen. Zij staan daar bovendien met een open, frisse houding tegenover. Een Mexicaanse studente aan Universiteit Utrecht is vorig jaar aangetrokken om duurzaamheid bij ITMGroup een gezicht te geven. Een opvolger voor Martha Lopez is al bekend. In deze video vertelt de ”sustainability developer” over haar werkervaring bij ITMGroup. Duurzaamheid is één van de vier strategische thema’s van Universiteit Utrecht om een duurzame toekomst mogelijk te maken (zie onderaan). Een ander duurzaam aspect van de kantoorverdieping is het mos op de glazen wanden dat een goede uitwerking heeft op akoestiek en klimaat. Van der Sluis sprint de trap op naar de derde verdieping en merkt over de lift terloops op dat die ”verplicht in het pand moet zitten.” De glazen directietafel is een kunstwerk van afgekeurd technisch materiaal waarvan bij de vestiging in Polen, en een ander bedrijf in Indonesië, nog grotere uitvoeringen staan. De grote daktuin is ook weer met veel groen aangelegd.

Eén van de fabriekfshallen waarin hier en daar nog een oude machine staat.

Kamper machinerie
De geschiedenis van het familiebedrijf en de bedrijfsactiviteiten komen nauwelijks nog ter sprake als Van der Sluis begint te vertellen over duurzaamheid en innovatie binnen ITMGroup. Arend van der Sluis was op het Hanzecongres één van de gastsprekers bij het thema ”Innovatie bij familiebedrijven”. Hij staat als vierde generatie aan het roer van de onderneming die begon als, hoe kan het ook anders in Kampen, als sigarenmakers. Grootvader zag al de mogelijkheid om machines in te zetten voor de fabricages van sigaren, ondanks de scepsis om hem heen. Later richtte het bedrijf zich op de handel in tweedehands machines voor tabaksproductie. Heden is ITM (International Tobacco Machinery) uitgegroeid tot een groep van bedrijven die wereldwijd machines levert, onderhoudt en reviseert. Naast vijf productievestigingen, onder andere in Polen, heeft ITMGroup in alle continenten vertegenwoordigers. Van oudsher is de productlijn vanzelfsprekend gericht op tabaksproducten, welke uiteenlopen van klassieke rookwaar, zoals sigaren en sigaretten, tot innovatieve rookwaar als elektronische sigaretten. Het assortiment in machinerie is breed en momenteel wordt er gewerkt aan een afvulmachine voor fabrikanten van wasmiddelen.

Inspirerend klimaat
Letterlijk en figuurlijk dragen de duurzame en innovatieve initiatieven bij aan een positief werkklimaat. Het fysieke werkklimaat wordt in het hele pand gereguleerd via natuurlijke klimaatbeheersing. Koeling vindt plaats met stromend water over de metalen plafonds. Verwarming wordt geproduceerd met geothermische waterpompen uit de twee eigen aardwarmtebronnen en ook wordt er warmte uit de lucht gehaald. De CV-ketels zijn flink gereduceerd en in het ketelhuis worden houtsnippers verstookt. Van der Sluis heeft in het verleden zijn eigen woning als proeftuin gebruikt. Overdrachtelijk wordt het werkklimaat als positief ervaren volgens Van der Sluis door de ”ontzettend leuke projecten, die de mensen enthousiasmeren. Werknemers krijgen zo uitdaging en plezier in het werk.” In 2016 zijn er op één dak enkele bijenkorven geplaatst om de bedreigde bij bij te staan. De verzorging daarvan is een leuke, bijkomende taak. Het dak van de derde fabriekshal achter de kantoorverdieping is bedekt met zonnepanelen.

Arend van der Sluis aan de industrieel-artistieke directietafel.

Nieuwe uitdagingen
Het ligt in de bedoeling om nog één dak zo te bedekken maar Van der Sluis wil overproductie vermijden. Energie teruggeven aan het net spreekt hem niet aan. Voor de opslag van zonne-energie, en ook voor windenergie, bestaat nog geen goede mogelijkheid. Daarop wordt volop gestudeerd en Van der Sluis wil een pilot opzetten voor een idee daarvoor dat hem ter ore is gekomen. Op de laatste vraag hoe hij denkt over zijn vliegreizen, een zeer milieubelastende vorm van vervoer, schrikt hij niet terug. Hij staat op het punt om naar Zuid-Amerika te gaan maar doet dat volstrekt niet ieder jaar. Daarnaast worden ook hiervoor nieuwe mogelijkheden ingezet. Buitenlandse vestigingen worden meer en meer op afstand benaderd via bijvoorbeeld teleconferencing. Machine-onderdelen worden ter plaatse getest en ook wordt ”artificial intelligence” ingezet waar dat reizen of transport kan verminderen. Kortom, de termen innovatie en service doen meer recht aan de praktijk dan simpelweg ”machinebouw” de core business van ITMGroup te noemen. Een belangrijke plaats wordt daarin ook zeker ingenomen door ”duurzaamheid”.

Zie ook:
Klimaat centraal thema tijdens Hanzecongres (video)
Sustainability als centraal onderzoeksthema (Universiteit Utrecht)

Een bewerking van dit artikel is gepubliceerd op Brugnieuws.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x