In Memoriam – Kees Hardeman

In Memoriam – Kees Hardeman

Nieuws 0 Comment

 

Sprookspreker Kamper Kogge van het eerste uur

 

Als een donderslag bij heldere hemel, zoals het in zijn verhalen had kunnen voorkomen. Bij voorkeur op volle zee en niet op een eiland. In zijn favoriete hotel op Terschelling heeft in november Kees Hardeman de aardse woeste baren omgeruild voor de hemelse stromen. Samen met Reijer van ’t Hul verzorgde Kees de lange verhalen van de Sprooksprekers en hij stond aan de wieg van diverse initiatieven rondom, en ten dienste van, de Kamper Kogge.

Brunch op de Koggewerf.

Geboren in Veenendaal op 5 januari 1944 kwam Kees in Amsterdam in de toneelwereld terecht. Als dramadocent kon hij aan de slag bij de toenmalige Kunstacademie in de Van Heustzkazerne en zo raakte hij in Kampen verzeild. Toen Kees reageerde op een advertentie om rondleidingen te geven op de Koggewerf in het Engels en in het Duits, kwam hij met de Kamper Kogge in aanraking en werd vrijwilliger. Door de gezamenlijke interesses ontstond er al snel een klik met Reijer van ’t Hul en samen startten ze de Sprooksprekers. Deze verhalenvertellers van de Kamper Kogge voeren middeleeuwse verhalen, sages en legendes op. Een enthousiaste groep van momenteel zes mensen, met ieder hun eigen middeleeuws kostuum, doen oude IJsseldeltaverhalen herleven en hebben al veel optredens gegeven.

Kees was in de ban van Bertold Brecht. Hij had een paar jaar gewerkt in Duitsland en vertaalde voor de Sprooksprekers ook verhalen in het Duits. Tijdens reizen van de Kamper Kogge werd onder andere in Bremerhaven en Wismar door Kees en Reijer verteltheater opgevoerd. Kees heeft ook meegespeeld in een aantal Krimiseries van Tatort met welke opbrengsten hij de Kamper Kogge ondersteunde om naar Terschelling te gaan. De Kamper Kogge heeft een speciale band met Terschelling en zo had Kees dat ook. Hij kwam er regelmatig en met de Kogge was enkele jaren geleden ook burgemeester Koelewijn meegegaan daarheen. Bort en Kees spraken uitgebreid over het hout en de stenen die de Kogge bracht voor het vuurlicht van het eiland, waarvoor de Kogge in ruil onder meer eeuwigdurende gratis ligging kreeg. Bij de crematie op 16 november was Bort Koelewijn bescheiden op de laatste rij gaan zitten maar toen men van achteren uit de zaal afscheid nam bij de kist, ging de burgervader daardoor voorop.

Kees Hardeman

Een trekker, zo omschrijft Reijer zijn ”maatje”, die veel initiatieven ontplooide voor kostuums, verteltheater, verhalen en rondleidingen. Reijer ondersteunde Kees daarbij. In augustus verzorgden ze samen nog hun unieke en pakkende verteltheaterstuk ’De Engelse Furie’ bij het herdenkingsprogramma voor de brand in 1666 op Terschelling. Het laatste optreden van Kees Hardeman met zijn maat was op 31 oktober voor de Lion’s Club in Elburg met het stuk ‘Man op de Schimmel’. Kees had nog volop plannen, zoals workshops voor het waterschap en optredens tijdens de Internationale Hanzedagen. De optredens vervallen maar het verteltheater gaat door, vertelt Ina Hup. Zij is een Sprookspreker met korte verhalen in haar repertoire en ze vertelt heel veel geleerd te hebben van Kees. Op 9 november 2016 stierf Kees aan een hartstilstand, min of meer in het harnas want hij was wederom voor de Sprooksprekers actief. Hij had zich teruggetrokken in zijn hotel ’De Walvisvaarder’ om het nieuwe verhaal ’Man op de Schimmel’ te vertalen in het Duits. De inbreng van Kees zal node gemist worden maar zijn lessen en verhalen zullen blijven voortleven.

Zie ook:
Ter nagedachtenis (De Brug)
Engelse furie op de Wadden
Overlijdensadvertentie Kees Hardeman

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x