Ondertekening minister Schultz bekroning PR

Ondertekening minister Schultz bekroning PR

Nieuws, Opinie 0 Comment

Akkoord vervolg IJsseldelta prominent ondertekend bij recreatiesluis

 

Het project Ruimte voor de Rivier maakt flinke vorderingen in de IJsseldelta. Volgens oorspronkelijke planning zou het in 2025 voltooid moeten zijn maar er is een akkoord opgesteld met vier kernmaatregelen waarmee de voltooiing in 2022 al een feit moet zijn. Voor ondertekening werd de verantwoordelijke minister naar Kampen gehaald, hetgeen de geslaagde uitstraling van het project illustreert. Het project dendert door zonder noemenswaardige hinder door enige democratische rompslomp.

Nieuwe fase
Minister Schultz van Haegen was twee weken geleden opgetrommeld voor akkoordtekening en oplevering van deelprojecten van Ruimte voor de Rivier (RvdR) in Kampen (IJsseldelta) en Zwolle waarmee het project fase 2 ingaat. Tien jaar geleden, op 19 december 2006, kwam het programma RvdR in stemming bij de Eerste Kamer. Als toenmalig staatssecretaris was de huidige minister van Infrastructuur en Milieu bij het debat aanwezig. Daarvoor moest Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (1970) destijds terugkomen van zwangerschapsverlof, zo vertelde ze in een korte toespraak bij de in aanbouw zijnde recreatieschutsluis aan de Kamperstraatweg. Dit pronkjuweel (zie onderaan) was gekozen als plaats van handeling. ”Door die situatie van tien jaar geleden”, sprak de minister, ”heb ik een speciale band met het programma. Ik ben blij met de zomerbedverlaging (het uitbaggeren van de IJssel dat in fase 1 is voltooid – red.) waarmee ik iedereen feliciteer.” Ze bedankte voor de busrit, waarmee ze vanaf het projectkantoor aan het Engelenbergplantsoen door het gebied was gereden. Melanie Schultz blijkt goed op de hoogte te zijn, van gevonden kogge tot gevonden speerpunten, en merkte op: ”Je ziet dat alles veel complexer is dan het lijkt. Alles heeft met elkaar te maken”. De combinatie met Zwolle noemt ze een prachtig poldersysteem.

Minister Melanie Schultz spreekt de aanwezigen toe.

Betrokken partijen
De nieuwe overeenkomst werd op papier, en op een groot doek in een ijzeren frame, ondertekend door de betrokken partijen. Heemraad Jan Nieuwenhuis was aanwezig en namens provincies Overijssel en Flevoland respectievelijk gedeputeerden Boerman en Lodders. Deze laatste benadrukte het belang van de recreatie waarmee hij verwees naar de door de Raad van State verboden doorvaart naar het Drontermeer. Hiervoor worden achter de schermen al lang plannen gemaakt om dit letterlijk en figuurlijk te omzeilen. Wethouder Veldhoen reageerde destijds typerend met de suggestie van een tweede bypass waarmee de politiek toch haar zin doordrijft. Sinds het tien jaar geleden genomen democratisch besluit voor het programma Ruimte voor de Rivier moet alles en iedereen wijken voor dit zeer ingrijpende project.

Op een groot doek zetten alle betrokken partijen hun handtekening.
Roggebotsluis verdwijnt
De vier maatregelen in de gezamenlijk ondertekende overeenkomst betreffen versterking van de Drontermeerdijk, realisatie van de Reevedam (als onderdeel van de Reevesluis), hoogwaterbescherming voor het recreatieterrein Roggebot en de aanleg van een nieuwe brug voor de N307. Deze komt in plaats van de huidige Roggebotsluis en tijdelijke maatregelen hiervoor zijn geschrapt. Daardoor onder andere kan het project versneld worden. De geplande werkzaamheden aan de N307 worden gecombineerd met de aanleg van de brug en dit alles moet ook de doorstroming van de belangrijke autoverbinding met Flevoland bevorderen. Maatregelen hiertoe hangen voor de N50 nog in de lucht en dit realiseerde Schultz van Haegen zich. Bij het zetten van haar handtekening grapte ze op te letten dat ze niet iets voor de N50 ondertekende. Maar er keken genoeg mannen over haar schouder mee.

Gedeputeerde Boerman en minsiter Schultz tekenen de paperassen.
Transparante uitvoering
Ofschoon de hoogwatergeul, die samen met het uitbaggeren van de IJssel de kern vormt van RvdR-maatregelen in de IJsseldelta, omstreden is, verloopt het project zonder noemenswaardige rimpelingen. De politiek weet alles goed door te drukken en het ingeschakelde communicatiebureau voert een goede PR-campagne. Richting pers en publiek is er een open en transparante houding. Inspraak van burgers en partijen wordt niet uit de weg gegaan. Uiteindelijk blijft het echter wel slikken of stikken. Wethouder Veldhoen keek deze middag minzaam toe alsof hij ideeën wilde opdoen hoe het Reevedorp er uiteindelijk straks ook soepeltjes door te drukken. Met RvdR verdwijnen oude cultuurlandschappen (zie onderaan) maar daarop moeten we ons niet blind staren volgens Ruben Smit (zie onderaan). Nieuwe natuur wordt ons in het vooruitzicht gesteld en bovenal droge voeten…. totdat er een dijk doorbreekt en Kampen als een badkuip volloopt. Maar zover is het nog niet. Tegen de tijd dat het gehele project is afgerond, kunnen er over het klimaat nieuwe berekeningen bekend worden of oude berekeningen boven water komen. Wel zijn we dan ten minste een in de annalen bijgeschreven mooi en groot project rijker. En een heus bezoek van een minister uit Den Haag. Bert Boerman, al zeer lange tijd betrokken bij de teloorgang van het gebied, leek, gezien onderstaande foto, deze middag toch ook even een moment van bezinning of bedenking te hebben.

Met de handtekeningen is fase 2 officieel van start gegaan.
Zie ook:
Bouw recreatieschutsluis aangevangen
• Twee voorbeelden van betrokken projectbureaus: ABC Nova en H+N+S

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x