Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 1)

Schatgraven bij gemeente Kampen (vlog 1)

Gemeente, Geschiedenis, Video 0 Comment

Erfgoedchick Annemiek Jonker grasduint en inventariseert gemeentelijk depot

Een onopvallende garage, zomaar tussen de woonhuizen, blijkt een schat aan historisch materiaal te herbergen. Tenminste, dat gaat Annemiek Jonker onderzoeken en in kaart brengen. De opslag van allerlei spullen in het gemeentelijk depotaan de Graafschap is in 2007 voor het laatst geïnventariseerd. Als nieuwbakken lid van de Monumentenraad heeft Jonker de klus geïnitieerd en op zich genomen. Ze hoopt het Kamper publiek erbij te betrekken door in vlogs verslag te doen van haar ontdekkingen tijdens het schatgraven.

Gemeentelijk depot
Het mes snijdt aan twee kanten. Jonker mag dit onderzoek als traineeship uitvoeren voor haar studie Cultureel Erfgoed die ze in november 2016 afrondde. De gemeente krijgt zicht op de inhoud van het depot, dat ze zou willen afstoten in het kader van het beleid tot reductie gemeentelijk vastgoed. Zo ver is het echter nog lang niet. Annemiek Jonker haalt voor de gemeente allereerst de bezem door de opslag. Ze benadert musea en andere partijen of die interesse hebben in het één en ander. Zo heeft het onderwijsmuseum al interesse getoond in de menshoge telramen. Bij één van de twee is er sprake van grote gaten in de kralen, hetgeen bijzonder schijnt te zijn. Jonker tast in het duister waarom en zo komen er veel vragen in haar op. In haar wekelijks videoverslag op internet (vlog) vraagt ze de Kampenaren om met haar mee te denken. Alle vlogs zullen, behalve YouTube, ook hier te zien zijn.

In de telramen, die Erfgoedchick heeft herontdekt, toont het Onderwijsmuseum belangstelling.

Verdwenen historie
Diverse spullen zijn afkomstig uit de Hanzewijk die volledig is gesloopt en opnieuw gebouwd. In de boekrecensie ’Architectuur is niet saai’ (zie onderaan) is een luchtfoto van de oude Hanzewijk opgenomen. De verdwenen Oranje Nassauschool had bijvoorbeeld een groot muurreliëf van een onderwijzeres en leerling. In het depot ligt dat in twee delen opgeslagen. De opdeling in twee stukken bij de fabricage was gebruikelijk, licht Jonker toe. Voor andere depotstukken zou de Koggewerf en/of de Stichting Kamper Kogge belangstelling kunnen hebben dus die zijn ook uitgenodigd. Jonker hoopt uiteindelijk meer mensen in erfgoed in het algemeen te interesseren. Specifiek Kamper erfgoed maakt ze nu voor een deel zichtbaar door spullen in het depot aan de vergetelheid te onttrekken. De vlogs maakt ze, onder de naam Erfgoedchick, helemaal zelf waarmee ze ook op montage- en audiovisueel gebied veel leert. In haar eerste vlog stelt ze zichzelf voor en introduceert ze de eerste ”pareltjes” uit het Kamper depot.

Zie ook:
Vernieuwing en verjonging Monumentenraad Kampen
Architectuur is niet saai

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x