Stoomgemaal zoekt hulp om op stoom te blijven

Stoomgemaal zoekt hulp om op stoom te blijven

Achtergrond, Geschiedenis 0 Comment

Rijksmonument aan Kamperzeedijk behoeft ”gouden handjes”

Stichting Oude Stoomgemaal Mastenbroek ziet graag een uitbreiding van de ’vriendenkring van d’Olde Mesiene’. Daarmee worden de vrijwilligers bedoeld die zorg dragen voor het onderhoud van het Rijksmonument uit 1856. Het is het oudste nog werkende gemaal in ons land. Zonder ”gouden handjes” kan men nog altijd donateur worden om dit industriële erfgoed te bewaren voor het nageslacht.

Mastenbroekpolder
Het gemaal aan de Kamperzeedijk 7 in Genemuiden is destijds gebouwd om de Mastenbroekerpolder te bemalen. Tot 1961 heeft het gefunctioneerd en toen heeft een elektrisch gemaal het werk overgenomen. Van de ruim 700 stoomgemalen in Nederland zijn er nog 23 over. Het Oude Stoomgemaal Mastenbroek neemt hierin een belangrijke plaats in. Het stoomgemaal is op de lijst van beschermde monumenten geplaatst, tezamen met enige andere bemalingswerktuigen, zoals de Cruquius in Heemstede (een der gemalen van de Haarlemmermeerpolder) en het grootste stoomgemaal ter wereld, de ‘Ir. Wouda’ in Tacozijl (ten westen van Lemmer).

Onderhoud
Om het gemaal draaiende te houden is er een groep vrijwilligers actief voor het onderhoud. Deze vrijwilligers zoeken nieuwe collega’s zodat kennis en kunde kan worden overgedragen. Met meer handjes om de machines in een goede conditie en draaiende te houden, kunnen de stoomdagen gehouden blijven worden. In 2018 zijn er zes stoomdagen (zaterdag 12 mei, 9 juni, 7 juli, 4 augustus, 8 september en 6 oktober). Dan opent het gemaal de deuren en is de toegang vrij. Men kan dan het resultaat zien van de inspanningen van de vrijwilligers, die om de week op zaterdagmorgen de onderhoudswerkzaamheden verrichten. Voor meer informatie over de onderhoudsklussen zijn Wim Gras (06-27092156) en Dries Smit (06-54708126) te benaderen.

Het oude stoomgemaal Mastenbroek uit 1856 wordt ook wel liefkozend d’Olde Mesiene genoemd.

Donaties
Voor het bedrag van tien euro per jaar kunnen zowel particulieren als bedrijven donateur worden. Een grotere donatie om het werk te steunen is natuurlijk altijd welkom. Aanmelding kan per e-mail op info@Stoomgemaal.nl. Hier kan men ook informeren naar verhuur van ruimte in het bezoekerscentrum dat in 1999 naast het gemaal gebouwd is met een permanente en een wisselende expositie over de waterkundige geschiedenis van het gebied en zijn inwoners. Een aantal toeristische fiets- en autoroutes loopt langs het stoomgemaal tussen Genemuiden en IJsselmuiden. De Stichting Oude Stoomgemaal Mastenbroek kijkt uit naar mensen die in het monument met de handjes willen komen kijken.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x