Verlenging  klimaatsubsidie waterschap voor aanpassing eigen straten

Verlenging klimaatsubsidie waterschap voor aanpassing eigen straten

Nieuws 0 Comment

Gezamenlijke initiatieven voor klimaatbestendige leefomgeving gestimuleerd

Klimaatadaptatie, oftewel aanpassing aan het veranderende klimaat, krijgt meer en meer aandacht. Gemeente Kampen is er volop mee bezig en heeft een project in Brunnepe aangekondigd. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) verlengt de speciale ”klimaatsubsidie” voor gezamenlijke initiatieven van inwoners, (wijk)verenigingen, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen. Het waterschap wil hiermee acties stimuleren om de eigen straat en leefomgeving klimaatbestendig in te richten.

Zelf aan de slag
Namens het waterschap licht bestuurslid Hans de Jong de verlening toe: ”We nemen samen met gemeenten diverse maatregelen om met extremen in het weer om te gaan. Particuliere initiatieven kunnen hieraan ook hun steentje bijdragen. Aanpassen aan een veranderend klimaat kan namelijk alleen slagen als we het samen doen.” Voorbeelden van maatregelen die de woonomgeving bestendiger maken tegen de klimaatverandering zijn groene daken, geveltuintjes, opvang en hergebruik van regenwater en meer groen en minder tegels in tuinen en wijken. De Jong: ”Het regent tegenwoordig vaker en harder maar ook droogte komt steeds meer voor. En in bebouwd gebied hebben we te maken met hittestress als bij hoge temperaturen de warmte niet weg kan. Door hierop te anticiperen met maatregelen in eigen tuin, straat of wijk snijdt het mes aan twee kanten: minder risico op wateroverlast bij veel neerslag en natuurlijke verkoeling bij hoge temperaturen. Meer groen en minder tegels of het regenwater afkoppelen van het riool kan bovendien het riool ontlasten.”

Voorbeeld va neen intensief groen dak.

Voorwaarden klimaatsubsidie
Om in aanmerking te komen voor subsidie, zijn er een aantal projectvoorwaarden. Zo dient het plaats te vinden binnen het werkgebied van WDODelta én in bebouwd gebied (dorpskern of stadswijk). Het moet een blijvende verbetering opleveren om wateroverlast, droogte of hitte tegen te gaan. De klimaatinitiatieven moeten in een groter verband worden opgepakt en aangevraagd. Niet zozeer door individuele bewoners maar eerder samen met de buurt of wijk. “Uiteraard is het de bedoeling dat goed voorbeeld goed volgen doet. We willen een beweging op gang brengen waarin klimaatbestendig het nieuwe normaal is”, zegt De Jong. “Achterliggend doel van de subsidieregeling is dan ook om via voorbeeldprojecten bewustwording te stimuleren en realisatie van participatie, samenwerking en ‘nieuw denken’. Behalve op inhoud worden aanvragen daarom ook op deze aspecten getoetst.”

’Klimaat Actief!’
De zogeheten klimaatsubsidie valt onder het programma ’Klimaat Actief!’ waarmee het waterschap bezig is. Het klimaat verandert immers, staat ondertussen wel vast, al bestaat er discussie over het tempo waarin. WDODelta is actief aan de slag met ”klimaatbestendig bebouwd gebied” zoals ook overheden dat zijn. Gemeente Kampen kondigde recent een project aan om meer groen en geveltuintjes in Brunnepe te realiseren (zie onderaan). Daarnaast hebben ambtenaren bij provincie en gemeente (zie onderaan) vorig jaar workshops gevolgd over klimaatadaptatie om zich een nieuwe denkrichting eigen te maken. Waarbij kelders niet onderlopen, hitte binnen de perken blijft en waar slim wordt omgegaan met groen en water. Want steden en dorpen schuilen niet voor regen of zon.

Ook in de Eenvoudstraat (Brunnepe) zijn nieuwe bomen geplant.

Zie ook:
Meer groen in Brunnepe met geveltuintjes
Medewerkers gemeente Kampen volgen workshop klimaatadaptatie (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x