Adoptie Kamper oorlogsmonumenten overgedragen

Adoptie Kamper oorlogsmonumenten overgedragen

Gemeente, Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Andere klassen of scholen nemen voor een jaar de zorg over

Ruim voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag heeft de adoptieoverdracht plaats gevonden van de oorlogsmonumenten in Kampen. Al een aantal jaren hebben enkele basisscholen een oorlogsmonument geadopteerd. Gedurende een jaar geven ze daaraan dan extra aandacht. Ter plaatse door het monument netjes en schoon te houden en op school in de lesstof.

Bevrijdingsdag
Gewoonlijk vindt de adoptieoverdracht plaats op 17 april, de dag dat Kampen bevrijd werd. Dit jaar viel dat op een zondag dus werd de actie een paar dagen vervroegd. Donderdag 14 april stonden er verspreid over de monumenten in Kampen de scholieren klaar.
De leerlingen, leerkrachten, genodigden en belangstellenden, die zich verzameld hadden bij hun eigen monument, handelen hun eigen programma af waaronder het leggen van bloemen door de kinderen, twee minuten stilte, de vlag hijsen, zingen van het Wilhelmus en het eventueel voordragen van gedichten door de kinderen.

Oorlogsmonumenten
• Het algemeen oorlogsmonument aan De la Sablonièrekade is geadopteerd door basisschool De Morgenster en werd in aanwezigheid van wethouder Nieke Jansen overgedragen van groep 8 naar groep 7.
• De gedenksteen aan de Synagoge, ter herinnering aan weggevoerde en omgekomen Kamper Joden, is geadopteerd door het RK basisonderwijs. In aanwezigheid van wethouder Bas Wonink wordt de gedenkplaat overgedragen van de Dr. Schaepmanschool aan de Mgr. Zwijsenschool.
• In de Prinsenstraat zijn er twee gedenkstenen te vinden die geadopteerd zijn door het openbaar basisonderwijs. Dit jaar werd de adoptie in aanwezigheid van gemeentesecretaris Nico Middelbos overgedragen van Het Scala aan de Dirk van Dijkschool. De gedenkstenen zijn ter herinnering aan het op 28 september 1944 fusilleren van drie Kampenaren en het op 8 oktober 1944 fusilleren van twee mannen uit Noordwijkerhout en Haarlem.

Indiëmonument
Als vierde monument dat overgedragen werd, staat in het Stadspark het Indiëmonument ter herinnering aan de in Nederlands-Indië gesneuvelde militairen uit onze gemeente. Vorig jaar bracht onderzoek van Indiëkenner Gerrit de Munnik een dertiende gesneuvelde KNIL-militair uit Kampen en IJsselmuiden aan het licht, wiens naam toen is toegevoegd (zie onderaan).
Dit monument is geadopteerd door het Ichthus College Kampen en namens het gemeentebestuur was hier wethouder Jan Peter van der Sluis aanwezig. Binnen de school wordt het monument overgedragen aan een andere klas. Bart Veldhuizen, teamleider TL3, vertelde dat er een lesprogramma aan gekoppeld is. Hij droeg een gedicht voor, evenals een leerling.

Adoptieoverdracht Indiëmonument  binnen het Ichthus College Kampen.

Landelijk project
De actie vloeit voort uit het project ’Adopteer een monument’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De lokale oorlogsgeschiedenis gaat zo meer leven voor leerlingen. Ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.

Zie ook:
Indiëkenner ontdekt dertiende omgekomen Indiëganger (2021)
Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x