Bevolkingsonderzoek in Kampen naar borstkanker

Bevolkingsonderzoek in Kampen naar borstkanker

Nieuws 0 Comment

Mobiel onderzoekscentrum enkele maanden geparkeerd bij Stadhuis

Het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat weer voor de deur, beter gezegd, voor het Stadhuis. Vanaf vijf december staat het mobiele onderzoekscentrum op de parkeerplaats voor vrouwen uit Kampen van 50 t/m 75 jaar. Twee jaar geleden verplaatste het onderzoek zich naar Zwolle maar daar zijn ze van teruggekomen.

Bevolkingsonderzoek
Van 6 december tot en met 20 maart staat het mobiele onderzoekscentrum op de parkeerplaats bij het Stadhuis. Twee jaar geleden werden alle vrouwen naar Zwolle gedirigeerd maar onder andere na pleidooien vanuit het college, werd dit besluit teruggeschroefd (zie onderaan).
Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar worden iedere twee jaar schriftelijk uitgenodigd door Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen. Tijdens het onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt van beide borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten maken deze foto’s. Met de moderne apparatuur is de stralingsbelasting minimaal.
Na afloop krijgen de deelnemende vrouwen binnen twee weken schriftelijk de uitslag. Onderzoeksdeelname is gratis en vrijwillig. Op de website BevolkingsonderzoekNederland.nl is meer informatie te vinden. Bevolkingsonderzoek Oost heeft ook een informatielijn (tel.nr. 088 118 63 00) die op werkdagen bereikbaar is van 9u00 uur tot 17u00.

Borstonderzoek in een kliniek

Borstkanker
In Nederland krijgt 1 op de 7 tot 8 vrouwen borstkanker. In 2018 waren er ruim 17.300 diagnoses. De overlevingskansen zijn goed maar toch overlijden er jaarlijks meer dan 3.000 mensen aan de gevolgen van borstkanker. 26,6% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker en 80% van de borstkankerpatiënten is 50 jaar of ouder.
Het ziektestadium op het moment van ontdekking bepaalt grotendeels de kans op genezing. Is dit vroeg, dan verhoogt dat de kans op genezing. Vaker is er dan een borstsparende operatie mogelijk.
Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen garantie.
Bij klachten of verdachte symptomen wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. Symptomen kunnen zwellingen (knobbeltjes) in de borst zijn maar ook veranderingen in de tepel of borst. Wees ook alert bij zwellingen of knobbel(tjes) in de oksel, luidt het advies. Besef wel dat veel afwijkingen of symptomen in de borst geen kanker hoeven te zijn. Geen één lichaam is hetzelfde en perfect.

Zie ook:
Jaarlijks onderzoek borstkanker terug naar Kampen

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x