Duurzaam Haatland – Ned Air (video)

Duurzaam Haatland – Ned Air (video)

Achtergrond, Zakelijk 0 Comment

Voor de klant duurzaam


Hoe duurzaam is Haatland? Kamper Nieuws neemt de komende maanden dit Kamper industrieterrein, gelegen tussen grofweg de IJssel en de N50, onder de loep. Haatlandondernemer Bert Weever vertelde eerder dit jaar over zijn streven naar duurzaamheid. Na vervolgens Arend van der Sluis (ITMGroup) komt nu Wouter Wijma (Ned Air) aan het woord. Ned Air heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Voor de klant.

Crisis overleefd
De receptie is wegbezuinigd. Wachtende bezoekers in de kleine hal worden door passerend personeel gevraagd of ze al worden geholpen. In een groene zuil wordt op een display informatie getoond over producten van Ned Air. Regelmatig passeert daarbij de term duurzaamheid. Op de voorpagina van de website staat het groot: Because sustainability matters (omdat duurzaamheid ertoe doet). De term valt niet meteen in het interview met Wouter Wijma. Wouter Wijma is zo’n 3½ jaar geleden aangetreden als algemeen directeur. Toen stond Ned Air op de rand van faillissement en twee reorganisaties (lees: ontslagrondes) volgden. Het bedrijf is uit de crisis geraakt. Nu kan intern de focus op duurzaamheid worden gelegd. Dat onderwerp heeft wel altijd bij de producten een rol gespeeld. Het Kamper bedrijf aan de Constructieweg is een zelfstandige BV binnen het beursgenoteerde Centrotec Sustainable AG, een Duits bedrijf dat marktleider is op het gebied van klimaattechniek.

De windmolens op Haatland torenen boven het bedrijfspand van Ned Air uit.

Gezond klimaat
Uit aangeleverde onderdelen assembleert Ned Air op Haatland luchtbehandelingssystemen, warmteterugwin-eenheden en ventilatoren voor op het dak. Veelal als maatwerkoplossing. Schoolventilatie is een belangrijke speerpunt. Het luchtklimaat blijkt van cruciaal belang voor de leerprestaties. Hiervoor geldt strenge wetgeving. Voor utiliteitsgebouwen is bovendien vastgesteld dat kantoren in 2023 aan energielabel C moeten voldoen. Deze verplichting geldt voor gebouwen met een vloeroppervlak groter dan 100 m2 waarvoor rijksmonumenten zijn vrijgesteld. Energielabel C is een extra tussenstap in de doelstellingen van het Energieakkoord.

Dit akkoord werd in 2013 ondertekend door ruim veertig organisaties, waaronder overheid, werkgevers, vakbeweging en milieuorganisaties. De doelstelling luidt dat medio 2050 de gehele gebouwde omgeving energieneutraal moet zijn, met in 2030 labelklasse A als tussendoel. Naast scholen biedt zo de utiliteitsector klandizie voor Ned Air. De onderneming heeft een eigen afdeling Research & Development en een eigen Academy. Veel testers van buiten komen naar de gekalibreerde luchttunnel van Ned Air. Een innovatieve techniek om een goed binnenklimaat te verkrijgen is de zogenaamde balansventilatie. Dat is ventilatie met warmteterugwinning en wordt ook wel ’wtw-ventilatie’ genoemd.

Wouter Wijma staat bij een luchtbehandelingskast in productie bij Ned Air.

Eigen patenten
Ongeveer 25 jaar bestaat Ned Air nu en ze is samen met een Duits bedrijf de uitvinder van de wtw-installatie. Nieuwe ontwikkelingen en toepassingen blijven komen. De ’cost of ownership’ wordt verlaagd met sensoren die kunnen waarschuwen voor een naderend levenseinde van onderdelen. Ned Air bouwt inwendige, energiezuinige ventilatiesystemen in machines waarmee het machinegeluid gereduceerd wordt. Glaswol wordt vervangen door polyesterwol om fijnstof te vermijden. Nu de crisis voorbij en overleefd is, wil Ned Air zich ook op de eigen duurzaamheid gaan richten. Oude VR-ketels zullen vervangen worden door HR-ketels en TL-licht zal vervangen worden door LED-licht. Er staat maar één laadpaal voor het bedrijfspand want alleen Wijma heeft een elektrische auto. ”Beperkingen in laadpalen en actieradius zorgen voor die situatie,” licht Wijma toe, ”en voor onderhoudbusjes bijvoorbeeld bestaan nog geen elektrische alternatieven.” Desalniettemin heeft Ned Air, zoals al eerder bij klanten, nu ook zelf de weg ingeslagen naar meer duurzaamheid.

Een oud luchtbehandelingssysteem op het dak van Ned Air zelf.

Zie ook:
Duurzaam Haatland – ITMGroup (video)
MVO en duurzaamheid bij Ned Air

Dit artikel verscheen eerder bij Brugnieuws.

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x