Eerste kievitsei in IJsseldelta gevonden op Kampereiland

Eerste kievitsei in IJsseldelta gevonden op Kampereiland

Natuur, Nieuws 0 Comment

Net iets eerder dan vorig jaar maar later dan elders

De lente is begonnen. De temperatuur doet dat nog niet vermoeden maar voor de kievit telt eerder het lengen van de dagen. ANV Camperland kondigde afgelopen week aan dat het eerste kievitsei spoedig gevonden zal worden. Vanmiddag, maandag 19 maart, kwam de melding binnen die na controle bleek te kloppen. De eer valt dit jaar te beurt aan Marcel Stoel die boert op Kampereiland. In Nederland werd het eerste kievitsei vijf dagen geleden gevonden en in Overijssel drie dagen geleden. Nu dan in de IJsseldelta.

Kampereiland
Hij was er niet speciaal naar op zoek maar hij had toch de laatste dagen een paar keer met grote oplettendheid over zijn land gewandeld. Samen met Rolf van der Kamp achter zijn land tegen het Ganzendiep aan, was Marcel Stoel benieuwd wie het eerst een kievitsei zou vinden. De melkveehouderij van Stoel staat aan de Nesweg en hij had al diverse lege nesten bespeurd op zijn land waar het maïs al gehakseld is en de bieten gerooid zijn. In totaal schat Stoel dat er wel zo’n twintig nesten gereed zijn gemaakt op zijn land. In het nest waarin nu het eerste ei gevonden is, zullen er nog drie bijkomen, verwacht Stoel die de afgelopen dagen de kieviten al goed had gehoord.

Marcel Stoel houdt zijn land nauwlettend in de gaten voor kievitsnesten.

Elders
In Nederland is het eerste kievitsei woensdag 14 maart gemeld, gecontroleerd en vers dus juist bevonden. In de gemeente Giessendam (Zuid-Holland) vond een vrijwilliger van LandschappenNL het nest met (vooralsnog) één ei. Volgens het provinciaal samenwerkingsverband gaat het weidevogelseizoen later van start vanwege de recente vorstperiode. Vorig jaar werd het eerste ei in Nederland op 9 maart gevonden en in de IJsseldelta een dag later (zie onderaan). Jaarlijks zouden er in ons land zo’n 200.000 paren broeden in ons land. Vrijwilligers gaan nu op pad om de nesten te beschermen, samen met de grondeigenaren, veelal boeren. In Overijssel werd het eerste kievitsei vrijdag 16 maart gevonden in Lutten, net als op Kampereiland in een oude maïsakker.

Bedreiging
Verstoring van de nesten is taboe en de kievitseieren mogen al jaren niet meer geraapt worden. Stoel vertelt dat de kievit nog wel terugkeert naar zijn nest als ‘ie is weggejaagd of gevlucht. De eveneens bedreigde grutto echter niet. De weidevogels hebben het moeilijk, zoals ANV Campereiland eerder schetste (zie onderaan). Feitelijk werd twee jaar geleden ook het eerste kievitsei op Stoels land gevonden maar dan op de strook langs de IJssel. Daar had toen de jonge Brunnepenaar Patrick Weijs (bijna) het eerste kievitsei gevonden waar de burgemeester naar kwam kijken (zie onderaan). Ook nu was Patrick ’s morgens bij Marcel geweest voor een handtekening om op zijn land te mogen zoeken. Helaas voor hem was de kievit nu verderop neergestreken met zijn eerste ei. Er blijven echter genoeg nesten over om te ontdekken. Om die vervolgens met markering te beschermen.

Het eerste kievitsei van de IJsseldelta in 2018.

Zie ook:
ANV Camperland looft beloning uit voor vinder eerste kievitsei in IJsseldelta
Jeugdige vinder draagt kievitseieren over (maart 2016)
Camperland volop in de weer met de Kamper natuur (sept. 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x