Biermuseum Kampen schenkt in middeleeuwse pullen

Biermuseum Kampen schenkt in middeleeuwse pullen

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Wethouder neemt replica middeleeuwse bierpul van keramiek in ontvangst

Vorig jaar opende in Museum Huys der Kunsten het Biermuseum Kampen. De vondst van originele bierpullen op de historische plek bracht het museum ertoe Bastiaan Postma te vragen replica’s te maken van het middeleeuwse drinkgerei. Wethouder a.i. Nieke Jansen nam de eerste replica van keramiek in ontvangst van directrice Elise van Heck onder toeziend oog van stadsarcheoloog Alexander Jager. Samen met Postma bespraken ze de bijzondere geschiedenis en ambacht.

Hopzaden
De kiem van het Huys der Kunsten ligt in de vondst van hopzaden bij de locatie aan de Voorstraat 20. Daar bleek één van de oudste brouwerijen van Kampen gestaan te hebben. Burgemeester Henrick Aeltsz liet de patriciërswoning in de bloeitijd van Kampen bouwen en woonde er met zijn gezin van 1440 tot 1480. Die geschiedenis licht het Huys der Kunsten uit dat in 2001 het licht zag en sinds twee jaar een officieel museum is.
In dat museum is vorig jaar het Biermuseum van start gegaan. Om de bezoeker uit te dagen, kan men bij kleine proeverijen nu drinken uit middeleeuwse replica-bierpullen. De eerste, originele, werd samen met de hopzaden in een beerput gevonden. Een tweede werd recent gevonden en beide zijn in een vitrine uitgestald.

Keramiek
Bastiaan Postma is de enige professionele keramist in de omgeving. Hij vertelde de wethouder dat het nog niet meeviel een goede replica te maken: „De bierpul dateert uit de periode 1325-1375. Het is een wijdmondige kan met licht gewelfde buik, met rechte rand en aan de onderzijde voorzien van een standring met een geknepen voet.” Op de aangeknepen voet na werd daarvoor een draaischijf gebruikt. De pul is vervaardigd uit fijne rivierklei dat afkomstig is uit Duitse steden als Aken en Keulen.
De klei in onze regio is grof en alleen geschikt voor voorraadpotten, aldus Jager. De import van klei en de export van het gewilde Kamper bier, kenschetste de middeleeuwse handel in de Hanzeperiode. De Kamper stadsarcheoloog vertelde ook hoe het ambacht van keramiekklei begon bij vrouwen binnen het huishouden en pas mannenwerk werd toen het in productie ging.

Wethouder a.i. Jansen neemt de eerste replica van een middeleeuwse bierpul in ontvangst.

Hanze Triple
Van Heck reikte de eerste replica over aan Jansen en schetste de plannen die het Biermuseum nog meer heeft. Bij de Stadsbrouwerij, waar al eerder speciale, historische bieren voor het Huys der Kunsten zijn geproduceerd, is nu de zogeheten Hanze Triple in ontwikkeling. Als dat straks geleverd wordt, wil Van Heck er een Hanze Experience aan verbinden. De Hanze Triple wordt geen klein flesje.
Waterdicht gemaakt met glazuur, dienden de middeleeuwse bierpullen als drinkgerei. Postma moest op het precies namaken ”even oefenen, maar dan valt het mee”. Het verraderlijke van glazuur, dat ook gebruikt werd voor de versiering, is dat het knapt bij te heet bakken. Inmiddels heeft het Biermuseum een collectie staan in meerdere kleuren. Jansen bewonderde de verbinding tussen het “” samenkomen van ambacht en cultuur”.

Zie ook:
Henrick Aeltsz presenteert zijn middeleeuws bier (audio)
Handel opende in middeleeuwen al deuren (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x