Samen werken en zijn in ’Het Lokaal’ in IJsselmuiden

Samen werken en zijn in ’Het Lokaal’ in IJsselmuiden

Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Behalve eeTze vinden meerdere initiatieven onderdak in voormalige school

Al enige tijd zijn er de diverse groepen actief binnen ’Het Lokaal’ hoewel ze nog volop aan het opbouwen zijn. De officiële opening volgt donderdag om vijf uur. Daar wordt een feest van gemaakt want met ’Het Lokaal’ kent nu ook IJsselmuiden ook een bundeling van initiatieven tegen armoede. Donderdagnamiddag is iedereen welkom in de vroegere Ichthusschool om kennis te maken met de groepen bij live muziek en een hapje & drankje.

eeTze en Stichting Welzijn
Het Lokaal is allereerst opgestart vanuit eeTze en Stichting Welzijn. Anneke Westerhof en Emma Boeve zijn vanuit Stichting Welzijn betrokken bij Het Lokaal. Voordat meerdere welzijnsorganisaties fuseerden tot Stichting Welzijn betrokken bij respectievelijk Vluchtelingenwerk en de Vrijwilligerscentrale. Zij voeren wekelijks overleg met de groepen van Het Lokaal. Hun taken worden in de loop van de tijd overgenomen door beheerders en vrijwilligers.
Vorige maand herstartte eeTze haar eetgroep op donderdagavond in de nieuwe ruimte (zie onderaan). Het eetinitiatief begon ruim twee jaar geleden (zie onderaan) en nog steeds zitten de achterliggende initiatiefnemers Jaap Boersma en Gea Overweg vol ideeën als aanvulling op de maaltijd en gezelligheid elke donderdagavond. Rondom het vroegere schoolgebouw worden misschien nog moestuintjes aangelegd en in de hal staat een Weggeefkast en een Zwerfmuur.

Rasoul zwaait de scepter in de fietsenmakerij.

Reparaties voor de kleine beurs
Rasoul heeft ook zijn intrek genomen in Het Lokaal. De fietsenmaker van Stichting Welzijn moest weg uit het pand aan de Groenestraat dat de gemeente verkoopt. Hij is in 1994 vanuit Iran naar Nederland gevlucht en had de eerste twaalf jaar een participatiebaan. Hij is nu al twaalf jaar vrijwilliger bij Stichting Welzijn. Vroeger had hij in Iran een motorzaak gehad. In Nederland fietsland koos hij echter voor fietsenreparatie. Hij richt zich op migranten, allochtonen en mensen met een kleine beurs.
Het vroegere amanuensislokaal naast het vroegere kooklokaal, dat eeTze nu gebruikt, wordt een ruimte voor reparatie van kleding en computers. Er zijn al meerdere naaimachines geschonken en in de toekomst zullen er ook naailessen worden gegeven.

Feestelijk programma
Ook wordt er nagedacht over kooklessen hetgeen een buurtbewoner voorstelde. Wijkvereniging Team Flett’n maakt ook gebruik van Het Lokaal voor haar vergaderingen en eventueel andere activiteiten. Tenslotte zijn er tevens enkele flexwerkplekken beschikbaar waarvoor al interesse is getoond. Donderdag opent Het Lokaal. Kinderen kunnen dan speelgoed ruilen (niet verkopen) en iedereen mag rondkijken in de ruimtes aan de Erfgenamenstraat van de voormalige school. De andere helft is al een jaar in gebruik door kunstenaars.
Wethouder Jan Peter van der Sluis verricht de officiële opening waarna er op het schoolplein optredens zijn van Marcel Kaler en lokaal talent miss Margriet. eeTze zorgt voor de inwendige mens met een soepbuffet en broodjes. De positieve plek zal gezellig en actief worden ingeluid.

Maandagmorgenoverleg aan de stamtafel van eeTze.

Zie ook:
eeTze vervolgt in ’Het Lokaal’ (sept. 2018)
Samen eten bij eeTze (juni 2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x