Kampen voorbereid op hoog water

Kampen voorbereid op hoog water

Nieuws 0 Comment

Zandzakken op Kampereiland en waterkering langs IJsselkade

De eerste storm van dit jaar is gisteren over een groot deel van het land getrokken. Daarmee steeg het peil van de wateren rondom Kampen vervaarlijk. De balgstuw bij de Ramspolbrug werd opgeblazen, gevolgd door het leggen van zandzakken op Kampereiland en het opbouwen van een deel van de hoogwaterkering langs de IJsselkade. De storm is inmiddels gaan liggen maar het water stuwt nog voort. Doch Kampen is er klaar voor.

Overstromingsgevaar ingedamd
Gisterochtend meldde Rijkswaterstaat dat de balgstuw nog niet gesloten werd. Later in de ochtend werd wel besloten om de Stormvloedkering Ramspol te sluiten. Het opblazen van die dam duurt ongeveer een uur. Daarmee is het achterland (Hasselt, Genemuiden, Zwartsluis) beschermd tegen overstromingen. De kering tussen het Zwarte Meer en het Ketelmeer verhindert dan wel de afvoer van het Vechtwater. Vanwege dit opstuwende water werden de dijken rondom Kampereiland versterkt met zandzakken. Dan pas wordt voldaan aan de eisen. In 2019 wordt gestart met het permanent ophogen van de Kampereilander dijken.
Omdat ook het peil van de IJssel steeg, werd besloten de waterkering Kampen-Midden op te bouwen (tussen het Van Heutszplein en de Oude Buitenhaven). De voetgangersdoorgang onder de Stadsbrug werd afgesloten aangezien die helemaal onder water was gelopen door de uitdijende IJssel.

De voetgangersdoorgang onder de Stadsbrug is afgesloten.

Twee groepen vrijwilligers
Om de tienduizend zandzakken, die al klaar lagen in de opslag, te plaatsen langs de grenzen van Kampereiland werden vrijwilligers opgeroepen van zowel de KEI-brigade als van Ready2Help. De KamperEIland Brigade werd drie jaar geleden opgericht en bestaat op dit moment uit 140 vrijwilligers. Zij worden opgeroepen bij een dramatische stijging van het waterpeil in het Zwartemeer. Met zandzakken worden de dijken rondom Kampereiland en de Mandjeswaard opgehoogd met de benodigde 15 tot 20 cm. De KEI-brigade wordt in 2019 opgeheven als de het project van dijkverhoging start.
Waterschap Drents Overijsselse Delta had in de voorbereiding al zogenaamde bekrammingen gelegd op de dijk langs de Vecht. Deze doeken van geotextiel beschermen als een pleister de zwakke plekken in de dijk, daar waar de grasmat ontoereikend is als beschermlaag tegen hoogwater en golfslag.
Het Rode Kruis heeft een netwerk van vrijwilligers die oproepbaar zijn bij calamiteiten, Ready2Help geheten. Hiervan kwamen zo’n 50 mensen bijspringen. Daarnaast hielpen burgemeester Koelewijn en dijkgraaf Herman Dijk. Zij staken letterlijk de handen uit de mouwen en namen plaats in de menselijke keten om zandzakken door te geven.

De landtong voor haven Seveningen is verzwolgen door het water van de IJssel.

Verzopen landtongen
Rijkswaterstaat meldde gisteren dat landelijk alle vijf de grote watervloedkeringen gesloten waren, hetgeen nog niet eerder is voorgekomen. Inmiddels zijn ze vrijwel allemaal weer open, waaronder de Balgstuw Ramspol die in drie uur tijd is leeggelopen. Veel bomen zijn het slachtoffer geworden van de storm maar persoonlijke incidenten hebben zich niet voorgedaan. In de Kamper binnenstad moest de brandweer met de hoogwerker behendig laveren om het gevaar van ontstane stormschade aan daken weg te nemen. De Veiligheidsregio ontving gisteren 38 stormgerelateerde meldingen waarbij in 30 gevallen actie ondernomen werd. Het Waterschap verwacht dat het water rondom de Kampereilanden niet verder stijgt maar wel op de Vecht en IJssel. De zandzakken blijven vanuit preventief oogpunt liggen, zoals gebruikelijk tijdens het stormseizoen. Voor de IJssel wordt een piekafvoer van smeltwater verwacht rond elf januari. Dan kunnen de uiterwaarden onderlopen en kan het water van dijk tot dijk staan. De waterkering blijft derhalve staan en zal te bewonderen blijven evenals de ondergelopen landtongen voor Brunnepe. De bunker staat weer met zijn fundering in het water.


Korte sfeerimpressie door Veiligheidsregio IJsselland van het opbouwen van de hoogwaterkering

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x