Hanzedagen en veel meer in Kamper Almanak 2018

Hanzedagen en veel meer in Kamper Almanak 2018

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Presentatie 84e editie cultuurhistorisch jaarboek onder grote belangstelling

Het eerste halfjaar van 2018 is er hard aan gewerkt door redactie en vormgevers. De maanden daarvoor door de auteurs. Afgelopen donderdag 12 juli was het zover. In het SNS Historisch Centrum oftewel het Frans Walkate Archief werd onder veel belangstelling de Kamper Almanak 2018 gepresenteerd met daarin een gevarieerd aanbod van nieuws en gebeurtenissen in tekst en beeld uit 2017. Het laatste dat kon ontbreken waren de geslaagde Internationale Hanzedagen waarmee de Almanak dan ook afsluit.

Portretgalerij en fototentoonstelling
Eén dag in het jaar stroomt het Frans Walkate Archief aan de Burgwal vol met liefhebbers van cultuur en historie. Hèt, sinds 2001 omgedoopt tot cultuurhistorisch, jaarboek van Kampen wordt dan officieel ten doop gehouden. Met een zomerse temperatuur buiten liep de temperatuur in de volle expositieruimte snel op. Dit kwam ten goede aan het inkorten van de toespraken. Herman Harder, eindredacteur en directeur SNS Historisch Centrum, en Mathilde Wessels, redactrice en verwoed medewerkster aan de Almanak, vertelden over de totstandkoming van het jaarboek. Martin-Jan van Santen onthulde voor de Portretgalerij zijn schildering van Gerdien de Ruiter-Harmsen, een jarenlang trouwe vrijwilligster van het Frans Walkate Archief. Bort Koelewijn, burgemeester van Kampen, opende daarna de fototentoonstelling waarvoor hij de selectie heeft gemaakt. Daarvoor zijn deze keer foto’s verzameld van Kampenaren over de Hanzedagen waarvoor zo’n 160 inzendingen binnen kwamen (zie onderaan). Tenslotte werd er gewezen op de expositie van wegwerpcamera’s van beeldredacteur Remy Steller (zie onderaan). Dit fenomeen is zo goed als verdwenen – in tegenstelling tot de Kamper Almanak.

Het olieverf op doek van Gerdien de Ruiter-Harmsen door Martin-Jan van Santen.

Rubrieken en auteurs
De oplage is met drieduizend exemplaren hetzelfde gebleven als vorig jaar. Bijna dertig auteurs hebben onbezoldigd bijdragen geleverd die verdeeld zijn over zeven rubrieken. Het tweede – verdwenen – plantsoen, dat Kampen vroeger kende, wordt uit de herinnering gehaald en over het koorhek in de Bovenkerk wordt een nieuwe theorie ontvouwd. De natuur van Zalk heeft twee keer de Almanak gehaald. Herman Harder gaf tijdens de presentatie aan graag de kernen rondom Kampen aandacht te geven maar ”dat valt ieder jaar niet mee.” Er worden monumenten uitgelicht en op cultureel vlak krijgen Quintus en de Kamper Kogge aandacht. Bij het nieuws uit 2017 ontbreekt de groots gevierde 500 jaar Reformatie niet. Over de Hanzedagen heeft burgemeester Koelewijn een artikel geschreven. In zijn toespraak gaf hij aan benieuwd te zijn naar het eindresultaat. De eisen, die de Almanakredactie stelt aan de artikelen, zijn hoog dus het zou Koelewijn niet verbazen als ”nog het een en ander is bijgeschaafd aan zijn bijdrage.” Samen met Herman Harder mocht hij de taart aansnijden voor het negentigjarig bestaan van de Kamper Almanak. Het lezenswaardige cultuurhistorisch jaarboek is net voor de vakantie verschenen en uitgedeeld. Zodat vakantievierende Kampenaren van de Spaanse stranden tot aan de Limburgse heuvels kunnen laten lezen en zien waar ze vandaan komen: Kampen!

Bort Koelewijn en Herman Harder krijgen een taart n.a.v. het jubilerend betsaan van de Kamper Almanak.

Zie ook:
• Presentatie de Kamper Almanak in 201520162017
Fotokroniek en cameracollectie
Kamper Almanak 2018 (online)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x