Met cultuurZIEN op jacht naar Kamper leeuwen

Met cultuurZIEN op jacht naar Kamper leeuwen

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Nieuw interactief spel onthult onbekende Kamper geschiedenis

Het natte weer deerde de testers niet. Gedreven bleven zij speuren naar leeuwen in de Kamper binnenstad. Na vorig weekeinde de laatste puntjes op de i gezet te hebben, heeft cultuurZIEN afgelopen donderdag een nieuw, interactief digitaal spel gelanceerd. Met het Leeuwenspel ontsluieren Carin Koopman en Kees Prins een voor velen onbekend deel van de Kamper geschiedenis.

Speurtocht
In 2005 introduceerde cultuurZIEN de leeuwenjacht, die door de toen 12-jarige Carl Koopman was uitgezet. Met de opdracht om zoveel mogelijk leeuwen op te sporen, leidt het huidige spel via de mobiele telefoon door de Kamper binnenstad. Het onderzoek van cultuurZIEN naar de (levende) leeuwen in het Kamper verleden is na 2005 voortgezet en onder de titel ’De leeuw is los’ doorlopend verder ontwikkeld.
Naast lezingen en stadswandelingen ontwikkelt cultuurZIEN digitale spellen. Met deze stadsverkenningen ontsluiert de kleinschalige organisatie minder bekende thema’s of episodes uit de Kamper geschiedenis. Na het Kamper Letterspel en de SteurSpeur is het Leeuwenspel het derde interactieve spel. Donderdag 10 oktober om 10 uur ging het Leeuwenspel online op KamperLeeuwen.nl.

Overal in het straatbeeld doemen de Kamper leeuwen op.

Leeuwenjacht
Het leeuwendeel van de schat aan informatie op de website is vrij toegankelijk. Een deel van de informatie verkrijgt men door het Leeuwenspel te spelen waarvoor een kleine vergoeding wordt gevraagd. Uit die informatie komt naar voren hoe ”verrassend veel leeuwen Kampen heeft gehad”, aldus Carin Koopman. De drijvende kracht achter cultuurZIEN wordt technisch ondersteund door haar man Kees Prins. Haar dochter Carl Koopman neemt de marketing voor haar rekening.
Een proefspeler uit IJsselmuiden testte samen met zijn twee zonen het spel en was ”verwonderd over de vele Kamper leeuwen”. Het spel kan door jong en oud gespeeld worden, individueel of in groepsverband. In groepjes, die het eventueel tegen elkaar kunnen opnemen, is het vooral zaak de taken goed te verdelen. ”Je vergeet bijna om je heen te kijken”, merkte Gerrit als testpersoon op, ”omdat je tegelijk op de route en de vragen moet letten”.

Hanzeverhaal
Het onderzoek voerde Koopman en Prins naar Lübeck. Aan deze Duitse Hanzestad had de Hanzestad Kampen diverse leeuwen geschonken om nog onbekende redenen. Deze leeuwen waren afkomstig uit Zuid-Europa waarmee deze handel en schenking in de late Middeleeuwen een beeld geven dat kenmerkend is voor de bloeiende Hanzeperiode.
In Lübeck wisten Koopman en Prins een foto te achterhalen waarop voor het eerst restanten te zien zijn van Kamper leeuwen. Bij een verbouwing van het stadhuis in Lübeck, begin vorige eeuw, werden de in de kelder opgeslagen huiden met paard en wagen verplaatst. Zo laat cultuurZIEN Kampenaren anders kijken naar hun stad. Kampen was de dierentuinen, die in de 19e eeuw ontstonden, voor. Ook Artis heeft zich laten inspireren door de Kamper leeuwen.

Voorpagina van de website KamperLeeuwen.nl

Zie ook:
Kamper Letterspel gereed voor lancering op Monumentendag (2016)
Onderzoek geschiedenis Kampen voortgezet (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x