Kamper Stedelied op het draaiorgel (video)

Kamper Stedelied op het draaiorgel (video)

Nieuws 0 Comment

Derde Kamper Ui(t)dag draait om draai- en kerkorgels

In de zomerreeks Kamper Ui(t)dagen klonk vorige week in de Kamper binnenstad overal muziek. Buiten op straat speelden her en der draaiorgels en binnen in kerken speelde menig kerkorgel. Bovendien kon men zoals op elke Ui(t)dag de Nieuwe Toren beklimmen, was er richting de Bovenkerk veel voor kinderen te doen en natuurlijk kon de braderie niet ontbreken. De derde Kamper Ui(t)dag eindigde onder grote belangstelling met een samenkomst van de draaiorgels, groot en klein.

Draaiorgels
Leo Hoksbergen, binnenstadsmanager van Kampen, was op het idee gekomen om Joris ten Have te vragen om met meer draaiorgels naar Kampen te komen. Op marktdagen staat Ten Have ook met een draaiorgel in de stad maar hij heeft er veel meer. Hij wist tien mensen op te trommelen om met tien draaiorgels van zijn bedrijf naar Kampen te komen. Vier grote verrijdbare en zes kleine handzame lieten verspreid door de binnenstad hun klanken horen.

Onder de grote orgels waren hedendaagse orgels zoals de ’Dolores’, gebouwd in 2017, maar ook historische als de ’Engelebak’, gebouwd in 1932 en gerestaureerd in 2013/2014. Joris ten Have werkt samen met Cas Hendrickx die draaiorgels bouwt en restaureert. Draaiorgel ’de Vijf Beelden’ is een authentieke draaiorgel, gebouwd vòòr 1910 en in 2021 volledig gerestaureerd. Op de derde Kamper Ui(t)dag gaf dit historische draaiorgel zijn tweede publieke optreden sinds de restauratie.

Eén van de orgels van Joris ten Have bij de Bovenkerk in Kampen op de 3e Kamper Ui(t)dag 2024.

Kerkorgels
De vrouw van Ten Have verzorgde bij draaiorgel ’het Meesje’ een snelcursus draaiorgel spelen. Jong en oud kon hier een heus draaiorgeldiploma halen. Het slot van de dag kende een primeur: het Kamper Stedelied werd voor het eerst op een draaiorgel gespeeld. Ten Have had hiervoor zelf de muziek omgezet en in een zogeheten draaiorgelboek geponst.

Verspreid over de gehele binnenstad hadden kerkgebouwen hun deuren opengesteld. Van Buitenkerk tot Bovenkerk klonken de orgelklanken. De aankondiging van het Kamper Orgelpad was niet onopgemerkt gebleven. Gerwin van der Plaats vertelt op zijn Facebookpagina dat de eerste bezoekers al stonden te wachten toen hij bij de Lutherse Kerk en de St. Annakapel kwam. Hij prijst het initiatief van Kamper Events om de derde Kamper Ui(t)dag uit te breiden met kerkorgelmuziek. Enthousiast noemt de vaste organist van de Bovenkerk de vele vrijwilligers en de vele bezoekers. De orgelwereld blijkt springlevend te zijn en Kampen een waardige orgelstad.

Eén van de orgels van Joris ten Have bij de Bovenkerk in Kampen op de 3e Kamper Ui(t)dag 2024.

Textiel
Tenslotte eindigde Van der Plaats bij de Bovenkerk waar de draaiorgels het Kamper Stedelied speelden. Hij werd er door geraakt. Behalve het toegestroomde publiek, herkenden ook passanten het aloude lied over Kampen. Van der Plaats is compleet in zijn verslag en beschrijft hoe kerken ook hun eerste functie niet verliezen. Er komen mensen die een kaarsje opsteken voor hun geliefden en in de Bovenkerk vond, zoals de gele zomer op donderdag, de Middagpauzedienst plaats. Het koor was geheel gevuld met vast bezoekers en gasten.

Op de vierde Kamper Ui(t)dag belooft Kampen zich als textielstad te profileren. Op een rode loper in de Oudestraat (vanaf de Hema) zal om elf uur een modeshow starten die geopend zal worden met steltlopers. De winkels zullen laten zien wat ze in huis hebben voor deze winter, nieuw en vintage. Uit Eritrea komen dames hun kleding showen. Ook Joris ten Have komt weer naar Kampen met een draaiorgel waarmee de cirkel rond is.

Zie ook:

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x