Klimaat centraal thema tijdens Hanzecongres (video)

Klimaat centraal thema tijdens Hanzecongres (video)

Hanze, Nieuws, Video 0 Comment

Econoom Hermans Wijffels hamert op duurzaamheid evenals watergezant Henk Ovink

 

Tijdens de Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen werd op vrijdag 16 juni een Hanzecongres georganiseerd in de Stadsgehoorzaal. Na een plenaire aftrap in de morgen kozen de deelnemers ‘s middags uit zeven zogenoemde Hanzeroutes waarbij één van de drie thema’s – economie, veiligheid en klimaat – centraal stond. In relatie tot het verbindende thema water. Om de verbinding, die het Hanzeverbond geeft, te continueren en te overleven, moeten we duurzaamheid prioriteit geven, zo werd bepleit.

Een economisch onderdeel van het programma tijdens de Internationale Hanzedagen is gebruikelijk. In Kampen werd dit ingevuld met een goed opgezet Hanzecongres waarvan de onderdelen weer door lokale partijen was georganiseerd. Terwijl buiten onder een aanzwellende stralende zon de Hanze-activiteiten van start gingen (zie onderaan), zochten ondernemers, bestuurders en ambtenaren een donkere Stadsgehoorzaal op. Daar kwam het licht echter ook alras want het Hanzecongres startte met een grootse lasershow verzorgd door DTL. Tussen de lichtstralen werden de kernwoorden geprojecteerd, welke thema’s ook terugkwamen in een fraaie animatiefilm (zie onderaan). Daarna nam stand-up comedian Adam Fields het woord als dagvoorzitter. Hij introduceerde de twee sprekers van de ochtendsessie, Herman Wijffels en Henk Ovink.

Een flitsende lasershow opende het Hanzecongres.

Circulaire economie
”Ontwikkel jezelf en draag bij aan de maatschappij.” Met deze woorden begon Herman Wijffels zijn vurig pleidooi voor duurzaamheid. ”We naderen de grenzen van wat onze planeet aankan,” sprak hij, ”en levenssoorten vallen weg waar wij als mensen nauw aan verbonden zijn.” Volgens de Nederlandse topeconoom gebruiken we nu de bronnen van anderhalve planeet door de explosie van de wereldpopulatie en het succes van de industriële revolutie, dat nu een bedreiging wordt. Het lineaire denken en de lineaire economie zijn de reden van onze ”overuse of natural resources”. Om binnen de grenzen van de aarde te blijven, is de transitie naar een circulaire economie volgens Wijffels de uitdaging. Globalisatie is over, lichtte de voormalig hoofdbestuurder bij Rabobank en Wereldbank toe, en we moeten overgaan op een lokale economie, hetgeen ook een belangrijk kenmerk is van een circulaire economie. Voor ondernemers benadrukte Wijffels het belang van ”cooperation in supply chains” en de ”changing role of social business”.

Congresdeelnemers in de foyer van de Stadsgehoorzaal.

Waterperspectieven
Veiligheid en klimaatadaptatie waren de kernbegrippen in het betoog van Henk Ovink. In 2015 is hij door de regering benoemd als eerste Watergezant. In die rol van thematisch ambassadeur brengt hij internationaal de waterambitie, -kennis en -kunde van Nederland onder de aandacht. Ovink beaamde het betoog van Wijffels en schetste hoe water de kern vormt van veel andere thema’s, zoals energie, voedsel en urbanisatie. Tot 2050/2080 gaat een enorm grote groep mensen nood ervaren door een teveel aan water en een vergelijkbaar aantal zal juist in nood komen door een tekort aan water. ”Om die reden is het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zo belangrijk,” vertelde Ovink. ”Door klimaatverandering en migratie gaat water een andere rol spelen.” Hij zinspeelde op twee Hanzeroutes die ’s middags naar het Reevegebied leidden. ”Samenwerking is een kernprincipe en de Hanzesteden vormen een mooi geheel om het samen aan te pakken,” zo betoogde Ovink.

Tracy Metz gaf een lezing op de Abel Tasman.

Hanseatic City Challenge
Aansluitend op de betogen in de ochtend, konden de deelnemers aan het Hanzecongres ’s middags kiezen voor een excursie waarvan er drie economie als kernthema hadden en toegespitst waren op de topsectoren van regio Zwolle: toerisme, innovatie en logistiek. Van de twee routes over waterveiligheid (innovatie en preventie) leidde Hanzeroute 4 naar het Reevegebied zoals ook Hanzeroute 6, één van de twee routes over klimaatadaptatie (leefomgeving en klimaatverandering). Congresgangers voeren bij route 6 voeren naar het Reevegebied en kregen op de Abel Tasman een lezing van Tracy Metz, een Nederlandse schrijfster van Amerikaanse origine. Op de terugvaart werd bij de Roggebotsluis overgestapt op touringcars waarmee het Reevegebied werd doorkruist. Bij een stop werd men met een grote foto op canvas gewezen op details van de transitie van het open gebied naar een gebied voor wonen, werken en recreatie. Als afsluiting van het Hanzecongres vond in de Stadsgehoorzaal de finale plaats van de eerste Hanseatic City Challenge (HCC), waarbij studententeams oplossingen presenteerden voor de klimaatverandering in hun Hanzestad. Studenten uit Groningen gingen met de eerste prijs naar huis (zie onderaan). Een eerste exemplaar van de speciale Hanzedageneditie van ZON werd op ludieke wijze aangeboden aan wethouder Meijering die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. Later deze week volgt een uitgebreider artikel bij Kamper Nieuws waarin Meijering ingaat op de vraag hoe gemeente Kampen omgaat met de uitdaging van duurzaamheid.

Auke Schipper (gemeente Kampen) licht de Reevedorpplannen ter plaatse toe.

Zie ook:
Fotoreportage Internationale Hanzedagen 2017 (met korte toelichting)
Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen zonder wanklank verlopen (video)
Studenten winnen Hanseatic City Challenge (Hanzehogeschool Groningen)

Een bewerking van dit artikel is gepubliceerd op Brugnieuws.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x