Leerlingen onderzoeken klimaatbestendig Pieter Zandt (video)

Leerlingen onderzoeken klimaatbestendig Pieter Zandt (video)

Gemeente, Nieuws, Video 2 Comments

’Adviseurs van de Toekomst’ zoeken met gemeente naar oplossingen

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft de Pieter Zandt Scholengemeenschap samen met gemeente Kampen het project ’Adviseurs van de Toekomst’ uitgevoerd. Vier klassen bestudeerden drie dagen mogelijke oplossingen om hun school klimaatbestendig te maken. VWO-klas 3b won de wisselbeker voor het beste resultaat. Hun klassenvertegenwoordigster kwam stevig uit de hoek tijdens het afsluitend debat.

Opdracht
Woensdagochtend startte het project in de raadszaal van het Stadhuis met het officieel ondertekenen van de opdrachtbrief door een klassenvertegenwoordiger en wethouder Jan Peter van der Sluis. Uitgaande van een veranderend klimaat vraagt de wethouder de leerlingen na te denken over hoe onze leefomgeving bestand hiertegen te maken.
Uitgebreid worden in de brief de zeven opdrachten geschetst: hittebestendige schoolomgeving, hitteplan gemeente, bestendige school tegen overstromingen, evacuatieplan bij overstromingen, persoonlijke ecologische voetafdruk, energieneutrale school en drinkwaterbesparing op school.
De eerste twee dagen werden gewijd aan opdracht, planning en het uitwerken en schrijven van een onderzoeksverslag, waarbij de gemeentelijk klimaatadviseur ondersteunde donderdagmorgen spreekuur hield. Vrijdag volgde in De Leuke Hanzestad een markt, een debat met een te verdedigen of aan te vallen stellig met tenslotte de prijsuitreiking.

Henrica de Vries bestudeert een adviesrapport

Jurering
De zevenkoppige jury bestudeerde vrijdag op de markt uitgebreid de bedachte oplossingen die vaak ” verrassend en inspirerend” waren volgens wethouder Jan Peter van der Sluis, klimaatadviseur Stan Vergeer, Henrica de Vries, communicatieadviseur, Franco Koelewijn, jeugdburgemeester, Niels Jeurink, raadslid en Arie Trouwborst, directeur Onderwijs bij Pieter Zandt.
Voor de camera vatten de leerlingen hun oplossingen kort samen (zie onderaan). Na juryberaad kregen de leerlingen complimenten voor hun creatieve oplossingen. Allen hadden ”met verve” hun adviezen gepresenteerd maar klas 3b van het VWO stak er volgens het juryrapport ”met kop en schouders” bovenuit.
Zij wonnen de grote wisselbeker. Combiklas 2E kreeg als tweede prijs een slagroomtaart die geen lang leven beschoren was. Op Facebook werd kritiek geuit op het onderzoeksthema maar de gemeente pareerde dat. Er werd de leerlingen geen klimaatadaptatie aangepraat maar gevraagd naar oplossingen voor bestaande situaties.

Adviseurs
Dit jaar gingen vier klassen van HAVO en VWO aan de slag met het thema klimaatadaptatie. Vorig jaar bogen ze zich over één grote, inclusieve school en het jaar daarvoor over een volledig duurzame energievoorzieningen over dertig jaar (zie onderaan).
Voor de Pieter Zandt Scholengemeenschap is ’Adviseurs van de Toekomst’ een interactieve en educatieve aanvulling op het reguliere onderwijs. Voor de gemeente sluit het project aan op afspraken in het coalitieakkoord. Om meer rekening te houden met de gevolgen van klimaatverandering.
Als afsluiting werd na de markt en voor de prijsuitreiking een debat gehouden waarbij de klassen konden kiezen voor of tegen de stelling te zijn dat de oorzaak voorkomen zinvoller is dan aanpassen aan de gevolgen.
Hierop stelde Leonore Vervat namens klas 3b niet in de voetsporen van de oudere generatie te treden: ”We zijn veel te laat met de oorzaken aanpakken. Laten wij als jongere generatie ons aanpassen aan de gevolgen. Het heeft geen zin meer om naar de oorzaken te kijken die jullie, 50-plussers, al voor onze generatie verpest hebben.”

Zie ook:
Jonge adviseurs buigen zich over inclusievraagstuk (2019)
Leerlingen denken mee over duurzame energietoekomst (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gamepanter

haha ik sta er ook lekker met mn hoofd volop in

Back to Top

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x