Krachtenbundeling om taalvaardigheid te stimuleren (video)

Krachtenbundeling om taalvaardigheid te stimuleren (video)

Nieuws 0 Comment

Nieuw project tegen laaggeletterdheid afgetrapt door wethouder

Op een gezamenlijke bijeenkomst in MFC Korteweg, heeft wethouder Van der Sluis het startsein gegeven voor een nieuw project. Hierin wordt de achterstand in lezen en schrijven aangepakt. Te beginnen met Brunnepe en daarna in andere wijken van Kampen. Het project richt zich op ”autochtone” Kampenaren. Evenals inwoners uit het buitenland afkomstig, kunnen zij terecht bij Taalpunt.

Diverse partijen
Hessiëlle Kerkhoff leidde de bijeenkomst onder toeziend oog van Dieuwke de Goede die bij Bibliotheek Kampen verantwoordelijk is voor educatie en participatie. Kerkhoff zal ook het project gaan leiden waaraan organisaties meedoen uit verschillende sectoren. Vertegenwoordigd waren gemeente Kampen, Bibliotheek Kampen, Stichting Welzijn, kinderopvang Prokino en zorgorganisatie Icare. Vanuit het onderwijs zullen het Scala, de Bouwmanschool en de Emmaschool aanhaken. Na enkele voorbeelden genoemd te hebben van taalactiviteiten, gaf Kerkhoff aan dat ”er van alles gebeurt”.

Expertise delen
Met het delen van kennis en ervaring is het de bedoeling om nu een gezamenlijke aanpak op te zetten. Wethouder Van der Sluis moest na zijn ’aftrap’ snel naar een andere afspraak. Met zijn komst had hij het belang onderstreept dat de gemeente hecht aan het terugdringen van laaggeletterdheid en analfabetisme, zoals ook kort in het coalitieakkoord staat.
Om de aanwezigen ‘’op te warmen’, las Kerkhoff enkele gedichten over taal voor waarna ze Henriëtte Becker het woord gaf. Becker vertelde dat ze vroeger op haar zevende van school af moest om te werken thuis. Na lang aandringen van haar dochter, was ze een cursus gestart bij Taalpunt. Uiteindelijk is ze taalambassadeur geworden en probeert nu anderen aan te zetten tot de cursus.

Jan Peter van der Sluis trapte het nieuwe project af.

Taalprojecten
Vanuit de landelijke overheid bestaat er de subsidieregeling ’Tel mee met Taal’. Deze is niet alleen gericht op laaggeletterdheid bij volwassenen maar ook op de taalvaardigheid van werknemers en op leesbevordering bij kinderen. Kerkhoff vertelde de aanwezigen in MFC Korteweg dat de subsidie voor dit project (taalplezier voor 0-6-jarigen) verstrekt is en dat hiermee later een project wordt opgezet.
Nu wordt gestart met ’Taal Werkt!’ waarvoor vanuit de provincie subsidie is verstrekt. Dit initiatief ”bouwt voort op alles wat er al is en zet extra in op regionale en lokale verbindingen om laaggeletterden eerder te signaleren en in een passend leertraject te krijgen” zoals de officiële missie luidt.

Taalpunt
Bij de aftrap van het project kwam onvermijdelijk Taalpunt ter sprake. Dit initiatief van Bibliotheek Kampen loopt al lange tijd en wil mensen helpen met lezen, schrijven en luisteren. In een interview met RTV IJsselmond lichtten vorig jaar de Taalpuntdocenten Hanneke van Vilsteren en Liesbeth de Lange toe wat Taalpunt is, doet en aanbiedt. Iedereen is daarvoor welkom op dinsdagavond en woensdagochtend in de Bibliotheek in de Stadskazerne. Elke maandagavond wordt er een Taalcafé georganiseerd.
Tenslotte is er een informatief boekje uitgebracht met de titel ’Mens & Taal’. Hierin komen diverse (oude en nieuwe) Kamper inwoners aan het woord. Men hoeft niet uit Syrië gevlucht te zijn maar men kan ook door de liefde vanuit Griekenland in IJsselmuiden beland zijn. Taalvaardigheid is vervolgens gewenst want zoals Henriëtte Becker het omschrijft: ”Er gaat dan een wereld voor je open!”

Zie ook:
Certificaten uitgereikt aan twaalf nieuwe taalcoaches

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x