Watersnoodramp in Zeeland beschreven in kinderboeken

Watersnoodramp in Zeeland beschreven in kinderboeken

Geschiedenis, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Kleine expositie in Stadskazerne verhaalt over watersnood ver weg en dichtbij

Vorige week was het zeventig jaar geleden dat de provincie Zeeland verzwolgen werd door het water. Annemarie Zuydweg uit Wilsum heeft kinderboeken verzameld waarin de watersnoodramp verhaald wordt. In café Paatje, bovenin de Stadskazerne, heeft ze ze uitgestald. Het Stadsarchief heeft het aangevuld met informatie en krantenknipsels uit die tijd. Ook over de watersnood die we in Kampen en omgeving hebben gekend.

Nationale ramp
Het Kamper Nieuwsblad schreef op dinsdag 3 februari 1953 over ”de grootste natuurramp sinds 1421”. De Sint-Ignatiusvloed of Beatrixvloed voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. De ramp was het gevolg van een combinatie van zware storm uit noordwestelijke richting met een ongunstig daarmee samenvallend tijdstip van vloed en springtij. Het aantal doden bedroeg 1836 in Nederland, 307 in het Verenigd Koninkrijk, 224 op zee, waaronder 133 bij het vergaan van een Britse veerboot en 28 in België.
De opa van Annemarie was oestervisser in Yerseke en hij heeft in de dagen na de ramp mensen in de Kruiningerpolder van het dak gehaald. Later heeft hij elders in Zuid-Beveland geholpen om dode dieren op te ruimen. „In de nacht van de ramp stond hij om half twee op de kade en zag hoe het misging,” vertelt Annemarie. Met 300 vissers trokken ze eropuit om nog te redden wat er te redden viel.

Kamper betrokkenheid
Vanuit de hele wereld werd er hulp geboden destijds en ook uit Kampen. Eén krantenknipsel verhaalt uitgebreid hoe Kampenaren bij Halsteren deel namen aan het reddingswerk: ”De heer Vos, beter bekend als Vos de jager, aan de St. Nicolaasdijk kreeg telefoon van het Gemeentehuis of hij met een vrachtwagen van de Altro een grote motor-punter van de heer A. Siebrand wou vervoeren om reddingswerkzaamheden te verrichten.” In de chaos kwam de heer Vos met zijn zoon Dirk uiteindelijk uit bij Halsteren.
Annemarie (1972) is geboren en getogen op Texel maar heeft de verhalen via haar vader doorgekregen. Spontaan begon ze zo’n 15 jaar geleden kinderboeken te verzamelen die verhalen over de watersnoodramp. Er verschenen toentertijd al snel boeken die Annemarie ”vrij heftig” noemt voor kinderen.

De kinderboeken over de watersnoodramp van 1953, verzameld door Annemarie Zuydweg.

Kamper nood
In totaal heeft Annemarie nu zo’n 40 kinderboeken verzameld. Ze stapte op de bibliotheek af naar aanleiding van de 70-jarige herdenking. Ze houdt zelf van verhalen en ze is vrijwilligster van het servicepunt dat Bibliotheek Kampen in Wilsum heeft. Haar man is een echte Wilsummer en heeft de nodige watersnood in de omgeving meegemaakt of gehoord. Krantenknipsels van Stadsarchief Kampen vertellen over de “verbijstering in Nederland” 1953, het vele geld en goed dat in Kampen werd ingezameld voor de slachtoffers als ook over het bezoek van koningin Wilhelmina aan Zalk en Dalfsen bij de dijkdoorbraak van de IJssel in 1926.
De opa van Annemarie wordt genoemd in het boek ’Het water is kwaad’ van Anneke Jumelet-Vette. Daarin wordt verteld hoe de schippers van Yerseke in 1953 redders van mensen werden. In vervolg op die vermelding geeft de mini-expo in de Stadskazerne een klein eerbetoon aan haar opa, aldus Annemarie. Tot 10 maart toont de mini-expo in de hoek van café Paatje hoe de strijd van Nederland met het water indrukwekkend was en is. In Yerseke èn Kampen.

Zie ook:
De Zuiderzee was bitterzoet (video)
Dijken Reevediep goedgekeurd (video)
Reevesluiscomplex officieel geopend door minister

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x