Plastic Kamper Plak uitgereikt aan wethouder

Plastic Kamper Plak uitgereikt aan wethouder

Achtergrond, Natuur, Nieuws 0 Comment

Serviceclubs vragen aandacht voor plastic vervuiling in navolging van andere initiatieven

Van meerdere kanten wordt er aandacht gevraagd voor ’plastic soep’ oftewel onverteerbaar afval dat terecht komt in de oceanen. De vijf Kamper serviceclubs hebben zich verenigd in de strijd daartegen. Namens deze alliantie reikte Arjen Hendriks tijdens Sail de eerste Kamper Plak uit aan wethouder Spijkerman. Zij heeft daarnaast het verzoek in behandeling van The Great Bubble Barrier tot een permanente plaatsing van een scherm in de IJssel. Tevens heeft Kampen, op verzoek van de gemeenteraad, zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Kamper Plak
De vijf serviceclubs die Kampen kent, Rotaryclub, Past Rotariansclub, Lions Club, Inner-Wheel en Club Isalania, trekken al twee jaar samen op onder de noemer ”Plastic soep onverteerbaar”. Onder die naam zijn ze ook op Facebook te vinden. Met een kraam stonden ze op Sail en daar reikte Arjen Hendriks (Rotary) de eerste ’Kamper Plak’ uit die uit hergebruikt plastic bestaat. Spijkerman waardeerde het initiatief en zegde toe bij de eerstvolgende collegevergadering het kunstwerkje van Peter Slager op tafel te zetten. Voor de kraam kwamen nog meer initiatieven ter sprake zoals de Green Deal Visserij voor een Schone Zee die al in 2014 werd afgesloten. Ook op land is zwerfafval een serieus probleem, vertelde een veehouder die met veel belangstelling de uitreiking gade sloeg. Naast de populaire heteluchtballonnetjes (die uiteindelijk ergens neerkomen) is hij vooral op zijn land langs (toeristische) fietspaden alert. Koeien kunnen (scherp) blik binnen krijgen en daarvan een maagbloeding oplopen. Het actualiteitenprogramma EenVandaag toonde in februari hoe duizenden koeien de dood vinden door zwerfafval.

Wethouder Marieke Spijkerman ontvangt de eerste Kamper Plak van Rotaryvoorzitter Arjen Hendriks.

The Great Bubble Barrier
In de kraam van Plastic Soep lieten Lotte en Francis zien hoe zij met hun project The Great Bubble Barrier de plastic soep bestrijden. In november hadden zij bij de Stadsbrug met een groot scherm van luchtbellen zwerfafval uit de IJssel ”gefilterd” (zie onderaan). Ruim 80% van het plastic afval in de oceanen belandt daar via rivieren. De projectleden zijn met gemeente Kampen in gesprek over een permanent project na het succes van deze proef. Wethouder Spijkerman kan nog geen vorderingen hierover melden. Zij ondersteunt de projectleden in het zoeken naar financiers. Lotte en Francis hadden in samenwerking met Waterschap Drents Overijsselse Delta enkele vaartochten georganiseerd voor het Kamper stadsfront. Daar lichtten zij hun project uitgebreid toe. Toen ze benedendeks vroegen wie hen in het Jeugdjournaal had gezien, stak Maud haar vinger op. De zevenjarige dierenliefhebster was geschrokken om al die bedreigde mooie vissen. Volgende maand houdt ze haar spreekbeurt op het Stroomdal over plastic soep. Een ander jongetje vroeg attent of je wel met de boot door of over dat bellenscherm kunt varen. Francis kon hem gerust stellen want het luchtbellenscherm onder de waterspiegel hindert de scheepvaart nauwelijks.

Naast de kraam werd gedemonstreerd hoe plastic hergebruikt kan worden - bijvoorbeeld als het bankje.

Statiegeldalliantie
Eén mogelijkheid tot het beperken van (plastic) afval is de uitbreiding van statiegeld naar kleine plastic flesjes en blikjes. Hiervoor strijdt de Statiegeldalliantie. Ruim 570 Nederlandse en Vlaamse organisaties, verenigingen, bedrijven en lokale overheden hebben zich daarbij aangesloten In januari vroegen de raadsfracties van CU, GL, GBK, CDA, SP en D66 in een motie om aansluiting van gemeente Kampen bij dit initiatief. Met algemene stemmen werd deze motie aangenomen. Op de website van de Statiegeldalliantie verwoordt de gemeente het aldus: ”Schoon water is voor een waterrijke gemeente als Kampen extra van belang. Gemeente Kampen sluit zich aan met het oog op de toekomst. Om voor de komende generaties een schone leefomgeving te kunnen realiseren.” Volgens de VN zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen drijven waarvan een groot deel op de Pacific (Grote Oceaan). Daar kan zomaar het plastic tasje tussen drijven dat gisteren achteloos in Kampen op straat werd gegooid. De oceanen (ver)stikken ervan.

Lotte demonstreert hoe plastic drijft en niet vergaat in water.

Zie ook:
Unieke proef bij Stadsbrug om ’plastic soep’ uit IJssel te halen (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x