Ternauwernood bood cultuurZIEN kijkje in laat-gotisch huis (video)

Ternauwernood bood cultuurZIEN kijkje in laat-gotisch huis (video)

Geschiedenis, Video 0 Comment

Historie Burgwalstraat 6-8 opgegraven en uiteengezet in nieuwe aflevering ’Gebint’

Eén van de mooiste monumenten in Kampen, volgens menigeen, staat aan de Burgwalstraat. Het laat-gotisch huis op huisnummer 6 is tegenwoordig versmolten met nummer 8. Een paar dagen voordat de ’Boekenman’ het verkocht, organiseerde Carin Koopman (cultuurZIEN) een rondleiding. Het bijzondere pand kon in alle hoeken en gaten bekeken worden. In de weken daarna diepte Koopman de geschiedenis uit. Ze beschrijft de bijzondere eigenaren en bouwgeschiedenis van de 16e tot de 18e eeuw in de nieuwste aflevering ’Gebint’.

Exclusieve rondleiding
Tot vorige maand was Burgwalstraat 6-8 gevuld met antiquarische boeken van ’Boekenman’ Anton van Bekhoven (zie onderaan). Toen Carin Koopman vernam dat hij ging vertrekken, organiseerde ze een rondleiding om geïnteresseerden het pand te laten zien van nok tot kelder. Burgwalstraat 6 dateert uit 1530 en is gebouwd in laat-gotische stijl. Het naastgelegen pand op nummer 8 is honderd jaar jonger en geeft toegang tot Burgwalstraat 6. Tijdens de rondleiding werd ingegaan op de boeiende geschiedenis van de huizen als voorproefje op de Gebintaflevering die Carin Koopman samen met Kees Prins ging maken. Na afloop konden de deelnemers nog grasduinen in de boeken van Van Bekhoven. Elk boek dat de antiquaar niet hoefde te verhuizen, was hem welkom.

Verscholen in een kamertje is nog het oorspronkelijke hijsmechnisme aanwezig.

Hendrick de Keyser
Het pand is in eigendom van verenging Hendrick de Keyser, zoals het schildje boven het huisnummer 8 laat zien. Deze particuliere vereniging zet zich in voor ”het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur.” Hendrick de Keyser heeft enkele panden meer in Kampen verworven waarop Kamper Nieuws later nog in zal gaan. cultuurZIEN organiseert binnenkort nog een lezing over Burgwalstraat 6. Over de bijzondere bewoners, van Dirk Engbertsz Bisschop en diens erven tot Matthijs van Zaanen, valt nog veel meer te vertellen dan in de Gebintaflevering wordt ontvouwd.
Dankzij het antiquariaat was het pand tijdens diens openingstijden deels te bewonderen. De nieuwe huurder van het pand stelt geen prijs op publiciteit: ”Wij gaan het als kantoorpand gebruiken en het wordt niet publiek toegankelijk.” cultuurZIEN was er op tijd bij.

Zie ook:
’De Boekenman’ houdt het in Kampen voor gezien

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x