Pachter verplaatst ”onder protest” stier en pinken

Pachter verplaatst ”onder protest” stier en pinken

Nieuws 0 Comment

Buitenrecreatie in Kampen ver te zoeken

De discussie die de Kamper VVD-fractie aanzwengelde over een stier op het strandje aan de IJssel, heeft tot (voorlopige) verbanning geleid van de stier en ’zijn’ pinken. De pachter van de strook grond tegenover de IJsselkade benedenstrooms heeft het vee verderop gezet en een tussengelegen hek gesloten. Hij wijst er wel op dat dit de ”omgekeerde wereld” is want de strandgasten zijn op zijn terrein te gast. Maar waar heeft Kampen, na het sluiten van de Steur, nog buitenrecreatie te bieden?

Verplaatsing
In vragen aan het college van B&W informeerde VVD-raadslid Harry Bruins of het gemeentebestuur op de hoogte is van de situatie en wat ze daaraan wil doen. De strook grond tussen de IJssel en de Spoorkade wordt gepacht door Marcel Stoel, veehouder op Kampereiland. In 1998 nam hij de pacht over van zijn buurman die stopte. Van pakweg half april tot oktober laat Stoel zijn pinken daar lopen vergezeld van een stier om ze te bevruchten. Pinken zijn jonge ’maagdelijke’ koeien bij wie nog geen kunstmatige inseminatie wordt toegepast. Pinken kunnen ’puberaal’ onvoorspelbaar gedrag vertonen maar Bruins wijst te meer op het voorspelbare, gevaarlijke, gedrag van een stier. Stoel heeft zijn beesten verplaatst naar het einde van de grondstrook, een hek gesloten inclusief stroomdraad en een waarschuwingsbord opgehangen. Dit alles in reactie op de ontstane onrust die de vragen van Bruins over de stier opriep. Harry Bruins bestiert zelf een zuivelboerderij in de Mandjeswaard.

De stier en "zijn" pinken staan nu achteraan tegen Seveningen aan.

Toestemming
De mensen, die op het ’koestrandje’ komen baden in de IJssel, zijn te gast op andermans grond. Het faciliteren door de gemeente met een klaphek, afzetting en prullenbak doen dat soms vergeten. Maar het bordje ”Verboden toegang” geeft aan dat men zich op eigen risico op het terrein begeeft. Het zwerfafval noopte de gemeente wel tot het plaatsen van een prullenbak. ”Deze wordt,” licht Stoel toe, ”dagelijks geleegd waarbij ook even een rondje over het strand wordt gelopen.” Welwillend heeft hij een extra bord geplaatst en uiteindelijk het vee verplaatst maar hij noemt dat wel de ”omgekeerde wereld”. Stoel is bij menige zoeker naar kievitseieren bekend. Op zijn land moet daarvoor aan hem toestemming worden gevraagd, zoals Patrick Weijs twee jaar geleden vertelde (zie onderaan). Toen vond de jonge Brunnepenaar (bijna) het eerste kievitsei. Afgelopen jaar was Stoel zelf de gelukkige, op zijn land nabij het Ganzendiep (zie onderaan).

Buitenrecreatie
Marcel Stoel brengt nog een ander punt onder de aandacht. ”Waar kan men in Kampen terecht voor buitenrecreatie nu het oude zwembad is gesloten?”, vraagt hij zich af. De Steur had een groot buitenzwembad met een grote zonneweide waar ook jongeren zich verpoosden. Bij het nieuwe zwembad is dit alles te verwaarlozen. Naast de lange, hete zomer draagt dat mogelijk ook bij aan de toeloop bij het ’koestrandje’ en het strandje bij d’Olde Zwarver. In de open lucht kunnen Kampenaren alleen terecht bij het zwembad op camping Seveningen. De toeloop daar leidde tot een discussie of het zwembad niet slechts voor campinggasten toegankelijk zou moeten zijn. Andere opties zijn aan de einder van Kampen op het terrein van de Music Club of de camping bij de Roggebotsluis. Tourist Info had desgevraagd snel een antwoord op de vraag waar Kampenaren buiten kunnen recreëren. Aan het Veluwemeer. Dat is inderdaad buiten. Buiten Kampen.

De stier en "zijn" pinken zijn verderop langs de IJssel geplaatst.

Zie ook:
”Stier bij strandje gevaarlijker dan zwemmen in IJssel” (video)
Eerste kievitsei in IJsseldelta gevonden op Kampereiland (mrt. 2018)
Jeugdige vinder draagt kievitseieren over (mrt. 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x