Topstukken Stedelijk Museum Kampen opgenomen in Canon van Nederland (video)

Topstukken Stedelijk Museum Kampen opgenomen in Canon van Nederland (video)

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Schepenzaal, drinkhoorn en vredesverdrag eerste voorwerpen in Hanzevenster

In het venster De Hanze van de Canon van Nederland waren nog geen voorwerpen opgenomen. Met drie ”sleutelstukken” heeft Stedelijk Museum Kamen (SMK) de primeur om deze te tonen. De authentieke Schepenzaal anno 1545, een drinkhoorn (1369) en het vredesverdrag van Stralsund uit 1370 illustreren de bloeiende Hanzetijd. Met het overhandigen en ondertekenen van het convenantschildje in de Gouden Zaal maakt SMK nu officieel onderdeel uit van het Canonnetwerk.

Hanze en handel
Met de toetreding tot het Canonnetwerk is Stedelijk Museum Kampen nu een officieel Canonmuseum, gaf Nynke van der Wal aan. Aansluitend op de huidige expositie van Christie van der Haak (zie onderaan), toont het de veelzijdigheid van het gemeentelijk museum, aldus de directrice.
Theo van Mierlo duidde vervolgens als historicus de twee visies die je op het middeleeuwse Campen kunt hebben: handelsstad en Hanzestad. Die vloeien echter in elkaar over. Zonder stadspromotor en burgemeester Koelewijn tekort te doen, vertelde Van Mierlo hoe ook Henk Kleemans, Kamper burgemeester van 1978 tot 2000, zich beijverde om Kampen als Hanzestad op de kaart te zetten.

Slotbetoog Koelewijn
Zoals het Hanzeverbond stond voor samenwerking, aldus Van Mierlo, zo werkt SMK veel samen met andere musea, aldus Van der Wal. Volgens burgemeester Koelewijn, die daarna aan het woord kwam, is er naast het Stedelijk Museum een Hanzemuseum gewenst als de IJsselkogge terug komt naar Kampen. De eerste burger van Kampen werd verrast met een videoboodschap van zijn collega Jan Lindenau die Koelewijn en het museum feliciteerde.
Lindenau is burgemeester van Lübeck en voorzitter van het Hanze Präsidium. Koelewijn hield zijn laatste toespraak als burgemeester maar blijft nog wel een jaar lid van het Hanzepresidium. Voor april moet het gemeentebestuur besluiten of de IJsselkogge, na conservering in Lelystad, terugkomt naar Kampen. Koelewijn pleit voor een expositie van het monumentale scheepswrak plus een museum. Koelewijn noemde de optie dat de IJsselkogge niet terugkeert ”onvoorstelbaar” en de scheidend burgervader zou dat ”kortzichtigheid ten top” vinden.

Canon van Nederland
Maarten Rademaker gaf samen met Eline Palthe, als drijvende krachten achter de canon, een toelichting op het venster van De Hanze (ondertitel: Samenwerken loont). Dat is één van de vijftig thema’s (vensters) die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. De Canon werd geïntroduceerd in 2006 en bij de herziening in 2020 werd het Hanzevenster toegevoegd. De tien vensters die zijn vervangen, zin gearchiveerd en nog steeds te raadplegen.
De Canon van Nederland is zichtbaar met topstukken in musea door het hele land. Sinds vorige week heeft SMK zich in het rijtje van Canonmusea gevoegd met de eerste topstukken uit Overijssel. SMK heeft ook een eigen pagina op de canonwebsite (zie onderaan). De winst in bezoekersaantallen is even afwachten maar de winst in cultuurhistorische waarde is onmiskenbaar voor Canonmuseum Kampen.

Zie ook:
Canon van Nederland (SMK)
Stedelijk Museum Kampen op avontuur met Christie van der Haak (interview)
Stedelijk Museum en Stadsarchief blijven bij gemeente (2019)
Kamper kunstenaars omzeilen beperkingen (2021)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x