Exclusieve tentoonstelling van Tom Waterreus bij Stedelijk Museum Kampen

Exclusieve tentoonstelling van Tom Waterreus bij Stedelijk Museum Kampen

Kunst & Cultuur, Nieuws, Regionaal 0 Comment

The Gallery toont drie beelden van Tom Waterreus, religieus geïnspireerd kunstenaar

Het ’juwelendoosje’ van Stedelijk Museum Kampen toont tot half mei drie werken van de vorig jaar overleden Tom Waterreus. Aanvankelijk ingetreden in het klooster, besloot de Zwolse kunstenaar toch daarbuiten zijn passie voor kunst en religie voort te zetten. Zijn zoon schonk drie werken aan het Stedelijk Museum, die ze zelf mochten uitzoeken. Zwolle had geen interesse, vertelde één van de inleiders.

Religieuze beeldhouwer
Tom Waterreus (1943-2021) was beeldhouwer van beroep. Lang voordat hij als dusdanig bekend werd, deed hij zijn intrede als broeder bij de Dominicanen in Nijmegen. Waterreus had een roeping doch het liep anders. In het klooster was geen ruimte voor zijn gave als beeldend kunstenaar. Hij worstelde daarmee, trad uit, volgde de kunstacademie in Maastricht en ontdekte uiteindelijk dat hij aan zijn roeping gehoor kon geven door beelden te maken ”waarin de expressie van je geloof kan wonen”.
Uit zijn grote nalatenschap mocht Stedelijk Museum Kampen een keuze maken waarbij gekozen werd voor de werken Kruis (1991, zie Twitter), Apocalyptische vrouw (2001) en Incarnatie (2003, staand op foto bovenaan).

Christelijke boodschap
Samen met directrice Nynke van der Wal en curator Yvonne Oordijk had historicus Theo van Mierlo het atelier van Waterreus bezocht en gedrieën hadden ze een keus gemaakt. Van Mierlo vertelde bij de opening van de tentoonstelling dat Waterreus ”blijft fascineren”. Zijn werk en achtergrond sluiten naadloos aan op de expositie een verdieping lager. Wim Eikelboom verving wethouder Nieke Jansen die verhinderd was. Hij sprak als voorzitter van Stichting ArtWay, dat ”vanuit een christelijke levensvisie de wereld van de beeldende kunst wil ontsluiten voor de geïnteresseerde leek”.
Eikelboom vertelde dat Waterreus zijn tijd vooruit was met hergebruik. De kunstenaar haalde hout uit de IJssel en ging daarmee aan het werk, volgens de christelijke boodschap: ”je bent nooit afgeschreven”. Tevens vertelde Eikelboom dat gemeente Zwolle geen interesse had voor kunst van Waterreus. Daarvan profiteert nu Stedelijk Museum Kampen. Het archief van Waterreus is ondergebracht bij Historisch Centrum Overijssel.

Nynke van der Wal en familie Waterreus bij ''Kruis', een werk van Tom Waterreus uit 1991.

The Gallery
Noël Haile had vorig jaar de primeur om als eerste werken te mogen tonen in de nieuwe tentoonstellingsruimte van Stedelijk Museum Kampen op de tweede verdieping. The Gallery is bedoeld voor nieuwe aanwinsten, actualiteiten en wisselende exposities. De wanden zijn bekleed met goudbehang om het idee van een sieradenkistje op te roepen, een juwelendoosje. De schilderijen van Noël Haile waren de eerste ’juweeltjes’ die hier werden getoond. De drie werken van Waterreus zijn te bezichtigen tot half mei.
De vrouw, zoon en kleinzoon van Waterreus waren aanwezig bij de opening. Met trots en instemming luisterden ze naar de openingswoorden. Zoals op Facebook ’thumb up’ het symbool van waardering is geworden, zo steekt de sculptuur van Waterreus uit 1991 zijn duim omhoog. Alsof Tom Waterreus ook daarmee zijn tijd vooruit was.

Zie ook:
Noël Haile bijt spits af nieuwe expositieruimte (sept. 2021)
SMK presenteert nieuwe tentoonstellingen met oude bekenden (maart 2022)
Topstukken SMK opgenomen in Canon van Nederland (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x