Hermien Koers pakt zilver en brons op WK Steppen

Nieuws, Sport 0 Comment

Sportvrouw uit IJsselmuiden presteert goed in Tsjechië ondanks blessure

In Pilsen (Tsjechië) heeft Hermien Koers (39) uit IJsselmuiden bij de Wereldkampioenschappen Steppen twee medailles in de wacht gesleept. Op de sprint won de topatlete van Stepteam Selles Kamperzeedijk zilver. In de estafette eindigde ze samen met Fiona Olthof en Lynn Hans op de derde plaats. Te meer gezien haar blessure aan de achillespees een topprestatie.

Kwalificaties
Aan grote sportevenementen lijkt in dit jaar 2024 geen einde te komen. Na het EK Voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France was in het weekeinde van 23 tot 25 augustus het WK Steppen aan de beurt. Dat kampioenschap werd gehouden in Pilsen (Tsjechië) en bestond uit vier onderdelen. Vrijdag werden de sprints en estafettes verreden, zaterdag het criterium en zondag de marathon.
Ondanks haar blessure hoopte Koers toch te kunnen starten op haar favoriete onderdeel sprint. Dat lukte en bij de kwalificaties voor de sprint in de categorie dames senior en junior zette Koers de tweede beste tijd neer. Met een snelheid van 27 km/u bleef zij sterke rensters voor uit onder andere Tsjechië, Estland, Italië en Finland.

Nek-aan-nekrace
De kwartfinale won Koers met ruime voorsprong. In de halve finale was ze te snel voor drie Tsjechische dames. De finale werd een nek-aan-nekrace met twee Nederlandse en twee Tsjechische rensters. Winnaar werd Fiona Olthof van Stepteam Twente, die in de kwalificaties ook al de snelste tijd neerzette. Hermien Koers sleepte zilver in de wacht. Een knappe prestatie in een veld van negentien rijdsters. Derde werd Amálie Vinohradníková van Kostka Racing Team voor wie het een thuiswedstrijd was.
Hermien Koers reageerde na afloop: „Ik ben echt superblij want ik had niet verwacht met mijn achillespees dat het zou lukken. Het is wel bijzonder om hier na al die jaren weer te zijn. Volgens mij ben ik hier nu in 2004, in 2014 en in 2024 tweede geworden op de sprint.” Daarmee geeft Koers al een hint naar haar lange stepcarrière.

Hermien Koers op weg naar de overwinning op het WK Steppen.

Estafetteploeg
Op twaalfjarige leeftijd raakte ze verslingerd aan het steppen. In 2015 zette ze als eerste vrouw het 24-uursrecord voor damessteppen op haar naam. Op de snelle skeelerbaan in Heerde stepte ze in het etmaal volgend op de start om 19u00 op vrijdag 7 augustus een afstand van 432,82 kilometer. Een jaar later reed ze op het WK Steppen in Australië waar ze op de sprint de bronzen plak won.
In Tsjechië won ze afgelopen weekeinde brons op de estafette, samen met Fiona Olthof en Lynn Hans. Team NL werd derde, achter twee Tsjechische teams. Brian Veltman werd in het criterium van 9,4km elfde in een veld van 21 ultraveteranen mannen. Hij is ook lid van Stepteam Selles Kamperzeedijk dat deel uitmaakt van Stepvereniging West-Overijssel. Stepteam Zwolle hoort daar ook bij. De Zwolse Kim Compagner werd vierde op het onderdeel sprint in de categorie ‘dames master’, tiende in het criterium en twaalfde in de lange-afstandsrace. Verdienstelijke resultaten bij het WK Steppen voor Overijssel, met Hermien Koers voorop.