24e Oostwalbotterwedstrijd treft stralend weer (aangevuld met klassement)

24e Oostwalbotterwedstrijd treft stralend weer (aangevuld met klassement)

Nieuws, Sport 0 Comment

Schepen van weleer strijden op de zee van weleer

Onder gedroomde weersomstandigheden zijn vanmorgen veertig historische vissersschepen vanuit de Oude Buitenhaven naar het Ketelmeer gevaren. Op de voormalige Zuiderzee zijn ze met elkaar de strijd aangegaan om de eerste plaats. Het merendeel van de schepen zijn botters. Daaraan ontleent de wedstrijd deels zijn naam. Zoals ook de organiserende stichting Kamper Botters die met de jaarlijkse wedstrijd inmiddels een traditie heeft neergezet.
Na afloop is dit artikel aangevuld met de wedstrijduitslag (zie onderaan).

Zuiderzeevaart
De schepen die meedoen zijn afkomstig uit plaatsen langs de voormalige Zuiderzee. Behalve Kampen zijn dat bijvoorbeeld Elburg, Vollenhove en Harlingen. Tussen de botters bevindt zich ook een enkele aak, tjalk of een andere ”rondhouten platbodem”. Op de schepen varen bedrijven mee en dit jaar is het gelukt om 38 van de 40 schepen ”gesponsord” te krijgen. Vrijdagmiddag en -avond arriveerden de schepen waarvoor de Oude Buitenhaven vrij was gehouden. Dezelfde avond kregen ze een schouwing op originele staat en een controle op veiligheid.
Na een schippersontbijt voor alle deelnemers werden de schepen vanochtend bevoorraad met drank en spijs voor onderweg. Kort na tienen vertrokken de schepen om de beurt richting Stadsbrug. Na een groet aan de stad keerden ze om richting Ketelmeer. Met een stralende zon en een mooie windkracht 4 à 5 zit het weer meer mee dan vorig jaar. De uitslag van de wedstrijd wordt vanavond op de Facebookpagina van Kamper Nieuws vermeld. Tijdens de Oostwalbotterwedstrijd blonken de botters in de zon op een schitterende waterspiegel van de IJssel.

Na een groet aan de stad gaan de botters naar het Ketelmeer.

Kamper Botters
De organisatie van de Oostwalbotterwedstrijd is in handen van de ’Stichting tot behoud van Kamper Botters’. Deze stichting heeft als doel ”het herstellen en in ere houden van Kamper visserijvaartuigen als bijdrage tot behoud van het cultureel erfgoed van de stad Kampen in het algemeen en als tastbaar bewijs van haar historische betekenis als visserijstad in het bijzonder.” In de tijd dat de Zuiderzee nog een grote plaats innam in het hart van ons land (letterlijk en figuurlijk) voeren er ruim duizend zeilende vissersschepen. De meeste hiervan waren botters, die ongeveer 13 bij 4 meter waren en om en nabij honderd vierkante meter zeil konden voeren. De afsluiting van de Zuiderzee deden de visserij en de vissersvloot steeds meer inkrimpen. Zelf bezit de stichting drie botters (KP32, KP41 en KP118) en twee vispunters (GT29 en de KP3). Door de inzet van vrijwilligers en het verhuren van de botters (inclusief bemanning) weet de stichting het maritiem cultureel erfgoed te behouden. Volgend jaar hoopt ze haar zilveren jubileum te vieren, tegelijk met de ingebruikname van de nieuwe botenloods. Dit weekeinde is de Oude Buitenhaven tijdelijk omgedoopt tot Oude Botterhaven.

De Oude Buitenhaven is dit weekeinde omgedoopt tot Oude Botterhaven.

Zie ook:
Start bouw botenloods markeert ontwikkeling Koggewerf
Schokker monument verplaatst naar ingang Koggewerf

Eindklassement
De zeilwedstrijd op het Ketelmeer werd gewonnen door het team ATB1 met de botter LE6 in 1u42m. Op de dertigste en laatste plaats eindigde het team Industrie Service Kampen 1 met de botter KP32 in 2u26m. Drie botters haalden niet de finish en twee waren onjuist gestart.
De drie aken gingen in een eigen wedstrijd het duel aan. Daarvan won het team Industrie Service Kampen 2 met de aak LE45 in 1u35m. Woning Kampen BV werd tweede met de aak LE15 in 1u40m en Accountants Gilde met de LE18 werd derde in 1u43m.
Mocht een lezer en tevens deelnemer (m/v) nog verslag van de wedstrijd willen doen, dan houdt de redactie zich aanbevolen. Hieronder is het gehele eindklassement in te zien (klik op de afbeelding voor een uitvergroting).

Eindklassement van de zeilwedstrijd op het Ketelmeer.

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x