Sekseverhoudingen centraal tijdens Maand van de Geschiedenis

Sekseverhoudingen centraal tijdens Maand van de Geschiedenis

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

cultuurZIEN organiseert lezing en stadswandeling over Kamper relaties

”De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?” Met die woorden wordt landelijk de themamaand ingeleid. In Kampen organiseert onder andere cultuurZIEN activiteiten over het thema Zij/Hij.

Huwelijkspolitiek
De Maand van de Geschiedenis wordt in Kampen afgetrapt met een lezing door cultuurZIEN o woensdagavond twee oktober. In deze lezing komt de huwelijkspolitiek van het 16e-eeuwse Kampen aan de orde. Bezoekers maken kennis met het adellijke duo Mechteld & Egbert, de ondernemers Janneke & Adam en het criminele stel Leentje & Thijs. Wie waren zij en waarom lieten zij hun sporen na in de Kamper geschiedenis?

Egbert behoorde tot de 16e-eeuwse Kamper bestuurselite. Hij trouwde op stand met een joffer uit Utrecht. Vrij snel daarna is hij bijna alleen nog ”de man van” Mechteld.
Leentje gaf haar man opdracht tot het stelen van goederen uit de Armenkamer. Dit was ooit onderdeel van de toegangspoort. Zonder buit kwam Coert het huis niet in.
Ook Janneke de Verfster komt ter sprake. Waarom schilderde ze in 1616 de 35 vensters van de Broederpoort groen. Neef Adam nam het schildersbedrijf na veertien jaar van haar over.

De lezing op 2 oktober over de drie Kamper koppels start om 19u30 uur in huis ’t Brieschend Peerd aan de Buitennieuwstraat 17. De deelnamekosten bedragen €7,50 p.p. De levens van de drie pittige dames geven een inkijkje in onderlinge relaties in het vroeg-moderne Kampen.

De Broederpoort waarvan Janneke de Verfster in 1616 de 35 vensters groen schilderde.

Relaties
Hoe waren de relaties tussen vrouwen en mannen in de Kamper geschiedenis? Hierover wordt verteld tijdens een stadswandeling op zondag 6 oktober om 14u00. cultuurZIEN selecteerde uit de lange geschiedenis van Kampen enkele sterke vrouwen naast opvallende mannen.

Jongens kregen een opleiding aan de Latijnse school. Vrouwen hielden later het bedrijf draaiende als hun man op zaken- of zeereis was. Hoe deden de vrouwen dat? En hoe hield een vrouw zich staande als er geen man (meer) was? De stadswandeling start op de Botermarkt in Kampen. De deelnamekosten zijn €7,50 p.p. en er wordt een maximum van 15 deelnemers aangehouden. Deelname kan vooraf via kunst@cultuurZIEN.nl of telefonisch op tel.nr. (038) 331 10 24.

cultuurZIEN richt de aandacht op de wijze waarop in de vroeg-moderne tijd het sociale leven in Kampen functioneerde. Een samenleving waarin vrouwen altijd onder voogdij stonden, van hun vader, hun man en op oudere leeftijd vaak van een zoon of ander mannelijk familielid. Tijdens de lezing en de stadswandeling wordt verteld hoe sommige vrouwen desondanks redelijk zelfstandig konden functioneren.

Zie ook:
Kamper evenementen tijdens Maand van de Geschiedenis
Landelijke evenementen tijdens Maand van de Geschiedenis

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x