Waterschap vraagt aandacht voor Wereld Toilet Dag (video)
Nieuws, Video 19 november 2019, 0 CommentDringend verzoek alleen drie P’s doorspoelen: plas poep papier
Wat hebt u en jij vandaag door het toilet gespoeld? Het waterschap weet een hele lijst op te sommen van zaken die nog altijd door het toilet worden gespoeld, zoals billendoekjes, maandverband en luiers maar ook watten, pleisters, frituurvet en etensresten. Deze veroorzaken verstoppingen in het riool en storingen in gemalen en pompen. Gelieve alleen door te spoelen waarvoor een WC bestemd is: plas, poep en papier.
Riool als dumpplaats
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) vraagt op Wereld Toilet Dag (WTD) aandacht voor het doorspoelgedrag. Het riool wordt teveel gezien als dumpplaats. Eén storing per dag lost het waterschap gemiddeld op. Die storing in een rioolpomp of -gemaal is dan vaak ontstaan door het ophopen en samenklonteren van allerlei zaken die er niet thuishoren. Billen- en schoonmaakdoekjes zijn de grootste boosdoeners.
De kosten van de storingen bedragen elke keer tussen de 250 en 300 Euro. De problemen kunnen ontstaan bij bewoners thuis, in de rioolgemalen en op rioolwaterzuiveringen. Landelijk wordt gekeken naar aanpak bij de bron (hoe zorgen we ervoor dat de stoffen niet in het riool terecht komen?) en naar zogeheten ‘end-of-pipe-oplossingen’ (hoe kunnen de foute zaken alsnog uit het water worden gehaald bij rioolwaterzuiveringen?).
Miljoenen doekjes
De lijst van ongewenste zaken bestaat naast billen- en schoonmaakdoekjes, maandverband, inlegkruisjes, luiers en bijbehorende plakstrips ook uit tampons, watten, pleisters, etensresten, koffie- en theeprut en frituurvet. Uit onderzoek (zie onderaan) blijkt dat bijna één op de tien Nederlanders wel eens billendoekjes door de WC spoelt. Dat zijn omgerekend zo’n anderhalf miljoen mensen. Uitgaande van dagelijks gebruik gaat het dan om een afvalberg van ruim tien miljoen doekjes per week.
Behalve vaste stoffen veroorzaken ook chemische stoffen schade, zoals motorolie, petroleum, ammoniak, chloor, bestrijdingsmiddelen, lijm- en verfresten en medicijnen. Via de riolering belandt dat bij een rioolwaterzuivering waar ze niet volledig worden afgebroken. Deels ongezuiverd komen de schadelijke stoffen vervolgens terecht in rivieren, kanalen en sloten.
Wereld Toilet Dag
Verstopte rioleringen zijn een typisch Westers probleem. Een derde van de wereldbevolking heeft überhaupt niet de luxe om met de billen op een toiletbril te zitten. WC’s redden levens en daarom moet onze toiletgang bespreekbaar worden volgens de Verenigde Naties (VN). De World Toilet Organisation vestigt sinds 2001 op 19 november de aandacht op de wereldwijde sanitaire crisis. In 2013 hebben de VN een resolutie goedgekeurd waarin WTD wordt erkend als een officiële VN-internationale dag.
Als ontlasting niet in een riolering terechtkomt, maar bijvoorbeeld op straat, dan kunnen mensen ziek worden door de rondvliegende bacteriën. Dagelijks overlijden nog zo’n 800 kinderen jonger dan 5 jaar aan ziektes ten gevolge van slechte sanitaire voorzieningen.
Zover komt het in Nederland niet dankzij ons rioleringsstelsel. Het waterschap vraagt u en jou wel om medewerking: Gelieve alleen door te spoelen waarvoor een WC bestemd is: plas, poep en papier.
Zie ook:
• Onderzoek naar doorspoelen billendoekjes
• Nieuw pronkstuk in de binnenstad van Kampen