Kamper stadhuis en plein per heden rookvrij
Nieuws, Opinie 31 december 2019, 0 CommentLate maatregel vloeit voort uit bekritiseerd Nationaal Preventieakkoord
Terwijl veel overheidsgebouwen al rookvrij zijn, roept gemeente Kampen zich per 1 januari 2020 uit tot rookvrije organisatie. Dat betekent dat er niet meer gerookt mag worden in het stadhuis en de directe omgeving. De maatregelen vloeien voort uit het Nationaal Preventieakkoord. De drie pijlers waarop dat ”bedenksel” zich richt, worden nu al door critici ”een lachertje” genoemd.
Gemeentelijke organisatie
Met het onderschrijven van het Nationaal Preventieakkoord wil gemeente Kampen bijdragen aan een rookvrije generatie in 2040. Er mag niet langer gerookt worden in en bij het stadhuis en andere gemeentelijke gebouwen, terreinen en bedrijfsvoertuigen. Noch door medewerkers noch door bezoekers.
In een persbericht houdt burgemeester Koelewijn een betoog waarin hij stelt dat roken ”niet normaal” is. Als werkgever wil hij zijn werknemers beschermen, en als burgemeester zijn burgers, tegen ongewenst meeroken. Hij wil ”gezondheid en fit zijn” bevorderen zoals in het Preventieakkoord gestreefd wordt naar een gezonde levensstijl als norm in 2040. Gemeentelijke medewerkers kunnen een cursus volgen om te stoppen met roken.
De rookruimtes in het stadhuis, zoals het balkon van het bedrijfsrestaurant, zijn al een jaar gesloten. De aspalen bij de ingang zijn inmiddels verwijderd. Op het plein zal een witte lijn aangeven waar de rookvrije zone begint. Daarbinnen is ook e-roken niet toegestaan.
Nationaal Preventieakkoord
”De urgentie is hoog en daarom komen we samen in actie met het Nationaal Preventieakkoord”, aldus Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij is ”erg trots op de constructieve manier waarop alle betrokken partijen samenwerken”. Vorig jaar riepen vijftig tot zeventig maatschappelijke organisaties, waaronder de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het kabinet op tot het sluiten van zo’n akkoord.
Partners in het akkoord zijn patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en -verzekeraars, sportverenigingen en -bonden, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De drie speerpunten zijn roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. In rondetafelgesprekken met de staatssecretaris hebben partijen gewezen op de samenhang van gezondheidsproblemen met sociale problematiek, zoals armoede en schulden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de voortgang in de gaten van het preventieakkoord. Als de gestelde ambitie in 2040 niet gehaald dreigt te worden, kan er bijgestuurd worden.
Pappen en nathouden
De huidige Tabaks- en rookwarenwet stamt uit 1990 en heette tot 2016 kortweg Tabakswet. In 2004 werd daarin het recht opgenomen voor een rookvrije werkplek, waarvoor de horeca vier jaar uitstel kreeg. De rookruimtes die toen gemaakt zijn, kunnen elf jaar later weer gesloten en afgebroken worden. Het wachten is op de eerste ondernemer die de staat aanklaagt als ‘onbetrouwbare overheid’.
Op een website over gezondheid en voeding noemt Robert van Boxtel het Nationaal Preventieakkoord “nu al een lachertje”. Het idee van de staatssecretaris “klinkt allemaal heel goed, maar wetende dat de voedingsindustrie aan de onderhandelingstafel heeft gezeten, zullen die maatregelen nooit echt scherp zijn, en dat klopt. Als je het goed bekijkt is het een soort van pappen en nathouden”.
Volgens de criticus is het verstandig is om “eerst te kijken naar de welvaartsziektes, als gevolg van een welvarende, eigenlijk ongezonde, levensstijl, die voor een groot deel te wijten is aan onze dagelijkse voeding”.
Desalniettemin gaan Blokhuis en Koelewijn voor een gezonder Nederland en Kampen. De eerste beproeving volgt wellicht met de Kamper nieuwjaarsreceptie. Zullen rokers de moed opgeven of zich tot in het stadspark verplaatsen voor hun verfoeide verslaving?
Zie ook:
• Burgerinitiatieven in de schijnwerpers op nieuwjaarsreceptie (2019)
• Gedreven toespraak tussen vele gesprekken op nieuwjaarsreceptie (2018)