Kunst in Het Onderdijks gecompleteerd (video)

Kunst in Het Onderdijks gecompleteerd (video)

Gemeente, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Reinier Lagendijk toont kunstwerken bij oplevering laatste

Nieuwbouwwijk Het Onderdijks is op papier nog steeds niet af. Wel is de ”kunsttoepassing” voltooid met de oplevering van het laatste kunstproject. Dat bestaat uit meerdere objecten waaronder een bronzen knotwilg en dito landbouwhekken. Eerder zagen kunstwerken als De Karper, Het Hert, De Eend en De Mol het levenslicht. Cultuurambtenaar Dick Spijker sloot hiermee na 42 jaar zijn loopbaan af.

Zoals vroeger
Met een bescheiden bijeenkomst op basisschool Het Stroomdal werd het laatste kunstwerk van Het Onderdijks opgeleverd. Cultuurwethouder Irma van der Sloot vertelde kort hoe hiermee ook één van de nieuwste wijken van Kampen zijn kunst heeft. Op papier staan er nog steeds uitbreidingen van Het Onderdijks getekend.
Na de officiële woorden en het vooruitzicht op een hapje en een drankje bij terugkomst, trok het gezelschap de wijk in. Ook Henk Laarakkers en Peter Schräder gaven acte de présence. Laarakkers is voorzitter van de gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst en Schräder heeft samen met Peter Slager sinds 2017 zitting in de commissie.
Reinier Lagendijk leidde het gezelschap rond langs zijn kunstwerken. Eerst stond hij stil bij een levende knotwilg in een bronzen knotwilg bij enkele bronzen landbouwhekken. Dit refereert aan het landschap van weleer voordat de huizen van Het Onderdijks verrezen. In zijn woorden: ”Zoals het vroeger was.”

Eén van de acht afstekertjes als onderdeel van het laatst opgeleverde kunstwerk in Het Onderdijks.

In ontwikkeling
Zoals de wijk in ontwikkeling blijft, zo zullen de kunstwerken dat doen. Onder invloed van de buitenlucht en het weer zullen de kunstobjecten opgaan in het landschap. Daarom heeft Lagendijk ze niet te donker gemaakt. ”In de morgen zijn ze dat wel maar in de loop van de dag worden ze lichter”, zo deed de kunstenaar uit Hoek van Holland zijn idee uit de doeken. ”Het groenblauw blijft erin – het blijft een levende kleur. De noesten en spijkers in het hek (zie Facebook – red.) maken het levensecht”.
Lagendijk werkt veel samen met Remco van Wees. Deze bronsgieter werkt vanuit atelier De Bongerd in Druten en vulde de toelichting van Van Lagendijk aan. Samen zijn ze vooraf op verkenning geweest in de wijk. Vervolgens hebben ze de sculpturen eerst in was gegoten. Dit laatste opgeleverde kunstwerk bestaat uit drie grote objecten, waaronder de knotwilg en koeiensporen, vier hekken en acht afstekertjes. Dat zijn korte paden her en der door berm en gras.

De bronzen koeiensporen als verwijzing naar vroeger.

Dick Spijker
De ”kunsttoepassing”, zoals de gemeente het benoemt, in Het Onderdijks is het laatste project van cultuurambtenaar Dick Spijker die met pensioen gaat. Zijn één-na-laatste project was ‘De Onmisbare’ in het Stationskwartier (zie onderaan). Onmisbaar is Spijker niet, zoals hij zelf in De Stentor opmerkt dat, als hij er niet was geweest, er ”misschien een andere Dick was geweest”.
Na 42 jaar zwaait hij af als cultuurambtenaar. Hij is positief over de houding van de gemeente tegenover kunst. Als voorbeeld noemt hij de crisis in de kunstwereld toen er koperkunst werd gestolen. “Sommige gemeenten haalden toen in paniek overal beelden weg uit de openbare ruimte. Kampen besloot te investeren in de beveiliging van de beelden.”
Zo is ook de kunst in Het Onderdijks onder het maaiveld in beton gegoten. De Karper, Het Hert, De Eend en De Mol staan stevig op hun verborgen sokkels. Op de prangende vraag in een bekend televisieprogramma ”Waar is de mol?” weet Irma van der Sloot nu het antwoord: ”Hier is de Mol!”

Zie ook:
Kunstwerk in Stationskwartier: ’De Onmisbare’
Vergunning verplaatsing Schokker monument

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x