Levenslicht ter herdenking Holocaust bij voormalige Kamper synagoge
Geschiedenis, Nieuws 29 januari 2020, 0 CommentTijdelijk monument licht zes avonden op met fluorescerende stenen
Als één van de eerste activiteiten in dit herdenkingsjaar ’75 jaar Bevrijding’ is maandagavond de Holocaust herdacht met Levenslicht. Dit project van Daan Roosegaarde wordt door heel Nederland opgebouwd ter herdenking aan de slachtoffers van de vervolging en genocide door de nazi’s op Joden, Sinti, Roma en anderen. Een aantal namen van weggevoerde en omgekomen Kampenaren werd voorgelezen.
Auschwitz
Op de dag dat 75 jaar geleden vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd door het Russische Rode Leger, werd het Levenslicht ontstoken in Kampen. In totaal zijn er 4,8 miljoen mensen omgekomen in Duitse kampen waaronder 104.000 mensen uit Nederland. Zij waren afkomstig uit 140 gemeentes waarvan Kampen er één was. Vanuit de huidige gemeente Kampen zijn 34 inwoners omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze cijfers somde burgemeester Koelewijn op nadat Jan Rein Palland de sobere bijeenkomst met vioolspel had geopend. Koelewijn haalt het Bijbelboek Jesaja 56 aan met de phrase ”Ik geef je een naam”. Zo werden tijdens de herdenking de Kamper slachtoffers uit de anonimiteit gehaald door ze met naam, foto en plaats van overlijden op te noemen. Feitelijk gebeurt dat ook met de Stolpersteine (zie onderaan). Pieter Treep voerde als voorzitter van deze stichting ook kort het woord.
Levenslicht
Het tijdelijke monument Levenslicht is ontworpen door kunstenaar, ontwerper en uitvinder Daan Roosegaarde. In een kring liggen een aantal ’lichtgevende’ stenen die de slachtoffers representeren. Na de start in Rotterdam op 16 januari gingen er 700 van de 104.000 stenen naar Kampen. Roosegaarde werkte eerder met reflecterende prisma’s, lichtgevende algen en oplichtende snelwegbelijning. Voor Levenslicht liet hij zich inspireren door de Joodse traditie om (kiezel)steentjes op graven te leggen.
De granieten stenen van Levenslicht zijn geïmpregneerd met fluorescerende inkt. Ultraviolet licht laat de stenen om de paar seconden oplichten en doven – als een ademhaling of hartslag. Het monument in Kampen wordt van 28 januari tot en met 1 februari elke avond om vijf uur opgebouwd en vier uur later weer afgebouwd.
Voor de Holocaustslachtoffers, in leeftijd variërend van 1 tot 90 jaar. ”Onschuldige en weerloze burgers,” aldus Koelewijn, ”die nog geen kwaad hebben kunnen doen of geen kwaad meer kunnen doen”.
Zie ook:
• Jo Leo Snoep geëerd met struikelsteen (2019)
• Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers (2019)
• Gevallenen WOII herdacht en bevrijding gevierd (2018)
• Stille tocht houdt herinnering aan Joden levend (2017)