Regio Zwolle onderstreept economisch belang

Regio Zwolle onderstreept economisch belang

Nieuws, Regionaal, Zakelijk 0 Comment

“Bewezen motor Nederlandse economie” buiten de Randstad

beeld: Theo Smits
tekst: Maarten van Gemert

Regio Zwolle levert als groeiregio een toenemend aandeel in de Nederlandse economie. Kampen is aangesloten bij het samenwerkingsverband Regio Zwolle. Op Urk werd de aftrap gegeven voor het tiende jaar. In Zwolle volgde een groot congres. Er zijn achttien ambitieuze projecten ingediend het bij het Rijk. Recent was voorzitter Peter Snijders aanwezig bij een debat over de Regio Deals in de Tweede Kamer.

BV Nederland
In een publicatie van de Rabobank signaleren de economen Otto Raspe en Frits Oevering een sterk toenemend aandeel in de economie van een aantal regio’s buiten de Randstad, waaronder Regio Zwolle. De publicatie onderstreept de expansie van Regio Zwolle en het grote belang als groeiregio voor Nederland.
De voorzitter van Regio Zwolle, Peter Snijders, ziet hierin een bevestiging van de ambities en de ontwikkelingen in zijn regio: “Regio Zwolle completeert meer en meer de driehoek van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar een vierkant. Regio Zwolle is een bewezen belangrijke motor van de Nederlandse economie.”
Als groeiregio heeft Regio Zwolle tegelijkertijd met uitdagingen te maken. Als speerpunten worden genoemd circulair ondernemen, de balans tussen stad en ommeland, adaptief omgaan met klimaatverandering en de arbeidsmarkt van de toekomst. Dat vraagt volgens Snijders om “investeringen om de toegevoegde waarde van Regio Zwolle voor BV Nederland verder te versterken. Investeringen door het Rijk in onze regio komen heel Nederland ten goede.” Regio Zwolle noemt hij voor de nieuwe Nederlandse economie een voorbeeld.

Ondernemers met elkaar om de tafel op het Regio Zwolle Congres.

Ambitieuze projecten
Regio Zwolle heeft in december vanuit vier actielijnen achttien ambitieuze projecten ingediend bij het Rijk als Regio Deals. Van Rijk én regio samen zijn hiermee investeringen gemoeid van bijna 150 miljoen euro. “We laten hierin zien”, volgens Snijders, “dat we een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Bijvoorbeeld met de nieuwe demodelta vanuit het adaptief omgaan met klimaatverandering.”
Hij vertelt dat ”we tevens de arbeidsmarkt versterken door talenten te benutten en te investeren in mensen. Overheid, werkgevers, onderwijs en maatschappelijke organisaties bundelen hun krachten. Met de investeringen in een Regio Deal worden deze en andere ambities in het belang van de brede welvaart in de regio én heel Nederland gerealiseerd.” Regio Zwolle vertegenwoordigt ruim 740.000 inwoners.
Het Rijk maakt medio februari naar verwachting bekend welke regio’s in aanmerking komen voor een Regio Deal. Eerder deze maand was Snijders aanwezig bij het debat over de Regio Delals in de Tweede Kamer samen met andere bestuurders, ondernemers en belangenbehartigers van vier ingediende Regio Deals in Oost-Nederland.

Jaarlijks congres
Stichting Metropool Regio Zwolle organiseert ieder jaar het Regio Zwolle Congres. In december 2019 waren er zo’n 900 deelnemers en was het thema ‘Blijf in business’. Wat houdt een platformeconomie in en hoe werkt dat? Radio- en TV-presentator Rens de Jong, zelf ook ondernemer, was de dagvoorzitter.
Gewoonlijk wordt tijdens het congres de ’Starter en Ondernemer van het Jaar Regio Zwolle’ bekend gemaakt. Eveneens wordt dan de Regio Zwolle Monitor gepresenteerd ”om ondernemers wakker te schudden, bij te praten en verder te helpen in een snel veranderende omgeving”.
In 2018 werd Johan van Marle, directeur-eigenaar van cateringbedrijf Uitgekookt, uitgeroepen als Ondernemer van het Jaar. De Mobiele Felicitatie Eenheid kwam op bezoek om dat te vieren (zie onderaan). Gezien de expansie van zijn bedrijf, dat vorig jaar de sprong maakte over de Oosterlandenweg, is de vestiging op het nieuwe industrieterrein Spoorlanden in IJsselmuiden terecht.
In de Regio Zwolle Monitor 2019 staan interviews met onder andere Frans van der Kolk, directeur-eigenaar van de VDK Groep, gevestigd op het ’oude’ Spoorlanden.

Visserij Coöperatie Urk (VCU)

Aftrap congres
Het congres wordt twee maanden voor aanvang afgetrapt op een grote bijeenkomst. Afgelopen jaar was Urk daarvoor de gastgemeente. De genomineerden voor Starter en Ondernemer van het Jaar werden bekendgemaakt bij de Visserij coöperatie Urk (VCU). De voorzittershamer werd overgedragen door Pierre Satink aan Peter Snijders. Satink bleef nog wel tot het Congres op 12 december bestuurslid.
Gemeente Urk presenteerde zich als de Regionale Maritieme Hotspot. Het cluster Urk Maritime geeft hieraan internationale allure met de slogan ’Work Maritime, Think Urk’. Tijdens de bijeenkomst waren de speerpunten innovatie, samenwerking en ondernemerschap. Vragen als ‘waar liggen kansen voor de Regio Zwolle en specifiek gemeente Urk’ en ‘hoe draagt dit bij aan versterking van de economie’ stonden centraal.
Namens gemeente Kampen zijn er doorgaans ook altijd vertegenwoordigers aanwezig op bijeenkomsten van Regio Zwolle. Immers, in het grote samenwerkingsverband van Regio Zwolle lift ook Kampen mee.

Zie ook:
Atlas Regio Zwolle vertelt over uitgestrekte streek
Ondernemer van het Jaar 2018 in het zonnetje gezet
Minister van Financiën op bezoek in de regio (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x