Kamper Almanak 2020 gepresenteerd onder bijzondere constellatie
Nieuws 24 juli 2020, 0 CommentInhoud als vertrouwd met dit jaar Theo van Mierlo in het middelpunt
De dikste ooit. Gepresenteerd voor een zeer select gezelschap. De Kamper Almanak 2020 is in meerdere opzichten bijzonder te noemen, geheel in stijl met de tijd van het jaar waarin aan de coronacrisis maar geen einde komt. Het rijke aanbod aan artikelen, waarmee terugblikt wordt op het voorbije jaar, is aangevuld met een schat aan beeldmateriaal.
Bijzonder
Voorgaande jaren werd de Almanak gepresenteerd in de centrale ruimte van het SNS Historisch Centrum waarbij betrokkenen en geïnteresseerden opeengepakt stonden (zie onderaan). Bijna niet meer voor te stellen met de huidige maatregelen om het coronavirus te beteugelen. Een select gezelschap van personeel, redactie en pers was nu aanwezig bij de presentatie van de Kamper Almanak 2020 in de bestuurskamer van het voormalige bankgebouw.
Het volgende bijzondere karakter betreft de Almanak zelf die met 595 pagina’s dikker is dan ooit. De oplage is terug gebracht van 3000 naar 2500 exemplaren omdat wellicht minder mensen nu van huis gaan om de Almanak op te halen. Tenslotte is de hoeveelheid foto’s bijzonder door onder andere een uitgebreide fotoreportage van de veel besproken panden aan de Bovenhavenstraat en een serie portretten van Kamper kunstenaars in hun ’natuurlijke’ habitat.
Gebruikelijk
Behalve de uitgebreide beeldreportages is de inhoud van de Kamper Almanak 2020 als gebruikelijk. De inhoud bestaat uit een breed scala aan onderwerpen die voor de Kampenaar met interesse voor historie en voorbije actualiteit bijzonder kunnen zijn.
Na een terugblik op de oprichting van de Nutsspaarbank Kampen, 200 jaar geleden, worden onder andere het SNS Historisch Centrum, het Stadsarchief, de Stadsgehoorzaal en het Stedelijk Museum in de schijnwerpers gezet plus de vrouwen van Kampen (zie onderaan). Gevolgd door de natuur in polder Mastenbroek, het vijftigjarig bestaan van Autorijschool Drost en het Kamper Stripspektakel (zie onderaan).
Ook is er volgens goed gebruik een nieuw schilderij onthuld voor de portrettengalerij van het SNS Historisch Centrum. Dit jaar valt de eer te beurt aan Theo van Mierlo die zich terugtrekt uit de redactie. Na twintig jaar en vele bijdragen aan de Almanak gaat hij als adviseur aan de zijlijn staan. Martin-Jan van Santen legde hem op het witte doek vast.
Exclusief
De historische bijdragen zijn weer voor de een verrassender dan de ander. Bertil Brink, koster van de Dorpskerk en amateurhistoricus, maakt zijn debuut met een artikel over de Hemonyklok van de Dorpskerk in IJsselmuiden. Een bijzonder aspect van de hoogwatergeul wordt uit de doeken gedaan door Hans Hartong. Het idee van de bypass c.q. hoogwatergeul is verre van nieuw zoals al eerder in De Brug werd beschreven (zie onderaan).
Na de vakantie gaat de redactie van de Kamper Almanak zich buigen over de vele ingezonden artikelen voor de volgende Almanak – terwijl de lezers zich na dinsdag buigen over de Kamper Almanak 2020. Dan is de Almanak vanaf tien uur af te halen op de stoep voor het Frans Walkate Archief en de volgende dagen tijdens de gebruikelijke openingstijden.
De omstandigheden waaronder deze editie is verschenen, verdient bijna een apart artikel in de Kamper Almanak 2021.
Zie ook:
• Kamper Almanak 2015-2019
• Inclusieve samenleving bereikt Kamper Stripspektakel (video)
• Vrouwen in de schijnwerpers tijdens Romeinenweek
• Ruimte voor de Rivier grijpt terug in geschiedenis (De Brug)