Chanoekaviering dit jaar niet aan de IJsselkade
Gemeente, Kerk, Nieuws 22 november 2021, 0 CommentViering Joodse feest met opperrabbijn Jacobs bij het Stadhuis
Vanwege de beperkte open ruimte bij de voormalige Joodse synagoge aan de IJsselkade, wordt de Chanoekaviering van Vrienden van de Synagoge Kampen dit jaar bij het gemeentehuis gehouden, op het Burgemeester Berghuisplein. Opperrabbijn Binyomin Jacobs is blij dat de jaarlijkse viering op deze manier coronaverantwoord doorgang kan vinden.
J.S. (Binyomin) Jacobs woont in Amersfoort. Eind 2008 is hij benoemd tot opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR). Daaronder vallen bijna alle joodse gemeenten van Nederland. De opperrabbijn komt voor het derde jaar naar Kampen. In overleg met de gemeente is gekozen voor het plein bij het Stadhuis. De omliggende openbare ruimte rondom de voormalige synagoge, waar gewoonlijk de Chanoekaviering gehouden wordt (zie onderaan), is beperkt. Wethouder Jan Peter van der Sluis zal namens de gemeente aanwezig zijn bij de viering op maandag 29 november om 20u00.
Feest
”Zo mag het wonderlijke licht van Chanoeka in deze donkere coronatijden ook schijnen op de overheid, die voor moeilijke keuzes staat”, aldus de organisatie. Chanoeka is het Joodse feest van de herinwijding van de tempel in Jeruzalem anno 165 voor Christus. Het enige gevonden kruikje olie voor de menora brandde niet één, maar als door een wonder acht dagen.
Vorig jaar woedde de pandemie ook al maar vond de viering toch plaats ín de synagoge was dankzij een uitzondering vanwege de museale functie van het gebouw dat tegenwoordig deel is van het Stedelijk Museum Kampen.
Primeur
Vorig jaar was het voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de chanoekia (kandelaar) weer in de synagoge brandde. Opperrabbijn Jacobs sprak toen over een historisch en emotioneel moment met in gedachten de in concentratiekampen vermoorde leden van de Joodse gemeenschap in Kampen. Eerdere jaren vond de viering op de stoep plaats tussen de synagoge en de IJsselkade (zie onderaan).
Nazivergelijking
In Noord-Nederland is tumult ontstaan nadat rabbijn Tamarah Benima vorige maand in de Rede van Fryslân een vergelijking maakte tussen de manier waarop de Nederlandse overheid met ongevaccineerden omgaat en de behandeling van joden in nazi-Duitsland. Toen werden de joden door de beleidsmakers aangemerkt als ”een gevaar voor de volksgezondheid” zoals dat nu met het niet-gevaccineerde smaldeel van de bevolking gebeurt. Gisteren stapte ze op.
Zie ook:
• Chanoekaviering bij voormalige Kamper synagoge (video – 2018)
• Vernieuwde Joodse Galerij in voormalige synagoge (2019)