Joodse muziek en verhalen tijdens stadswandeling (video)

Joodse muziek en verhalen tijdens stadswandeling (video)

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

The Klezmer Society speelde in binnenstad bij plaatsen uit het Kamper joods verleden

Met een klezmerconcert in de voormalige synagoge, gaven vier joodse muzikanten vorige week zondag de aftrap voor een bijzondere middag. Na het concert ving een wandeling aan door de binnenstad waar bij diverse huizen werd stilgestaan. Soms verraadden de struikelstenen al dat daar joden hebben gewoond. Familieleden van bandleider Bert Vos staan zelfs in de gedenkplaat op de muur van de voormalige synagoge.

Mikwe
Naast de muzikanten van The Klezmer Society waren er nog enkele ‘Vossen’ meegekomen. Bandleider Bert Vos stelde de familieleden (meest neven en nichten) voor en ieder vertelde bij een stopplek de reden om bij dat huis even stil te staan. En te spelen. Na het concert in de voormalige synagoge, verzamelde het gezelschap zich op de IJsselkade en liep men eerst naar het monumentale pand aan de Voorstraat 6. Na een muzieknummer aan de voet van de oplopende steeg, werd het verhaal uit doeken gedaan van de tweede synagoge die hier heeft gestaan.
Eerder zat er een bierbrouwerij en de bron van stromend water daarvoor, werd vervolgens gebruikt voor de ’mikwe’, het reinigingsbad dat nog steeds binnen onder de vloer aanwezig zou zijn. Overigens is een mikwe niet bedoeld voor de hygiëne maar voor spirituele reinheid. Later is het pand nog gebruikt als joodse school.

The Klezmer Society speelde bij de Voorstraat.

Metaarhuis
Voor bandleider Bert Vos was het bijzonder om aan dit programma mee te werken: „Mijn Joodse familie komt uit Kampen. Mijn vader is er geboren en de namen van mijn familieleden staan in de gedenksteen op de gevel van de synagoge.” Karel Vos overleefde de oorlog door onder te duiken, wat ook geldt voor zijn moeder: kinderboekenschrijfster Ida Vos. Andere familieleden en andere joodse Kampenaren werden in de oorlog vermoord. Daardoor was de joodse gemeenschap in Kampen na de oorlog zo uitgedund, dat ze opging in de Zwolse gemeente.
Speciaal voor deze dag schreef The Klezmer Society de ’Kampener Klezmer Suite’. Het eindpunt van de muzikale dag was de joodse begraafplaats in IJsselmuiden. De graven zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en nu volgt het metaarhuis (metaheerhuis) nog.

Karlijn Saris las de anekdote voor bij de Oudestraat.

Klezmer
Klezmermuziek is de jiddische feest- en dansmuziek die veelal gespeeld wordt op bruiloften en andere feestelijke gelegenheden van de Oost-Europese chassidische joden. De jiddische muzikanten, klezmorim genaamd, trokken vroeger door heel Oost-Europa en verdienden de kost door hun eigen muziek en de regionale populaire deunen te spelen. Zo maakte het gezelschap van The Klezmer Society een rondtrekkende beweging door de Kamper binnenstad.
Overal pikten klezmermuzikanten vroeger wat op van plaatselijke muzikanten met als resultaat een muziekgenre dat onder andere Roemeense, Russische, Griekse, Turkse, Poolse, Jazz en joods-religieuze invloeden heeft. Klezmer kent oriëntaalse toonladders en een typerende speelstijl met versieringen, uithalen en ritmische effecten.
Vooraf had Bert Vos aangegeven dat de middag geen ”herdenkingsbijeenkomst” zou worden. En ondanks de onmiskenbare zwarte rand werd het, samen met het stralende weer, een stralende viering van het joodse leven.

Levenslicht bij voormalige Kamper synagoge (2020)
Vernieuwde Joodse Galerij (2019)
Stille tocht (2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x