Kalter Aardbeien heeft de deuren gesloten
Nieuws, Zakelijk 15 juni 2022, 0 CommentRichard en Annet Kalter gooien het roer om en gaan over op andere teelt
Het doek is definitief gevallen voor de aardbeienkwekerij Kalter in de Koekoekspolder. De kwekerij zelf was al leeggeruimd en vandaag sloten ook de boerderijwinkel en de speeltuin. Het echtpaar Kalter gaat over op de teelt van biologische zaden. Een koper vinden voor het bedrijf is niet gelukt maar het merk Kalteraardbeien blijft wel bestaan.
Kom in de Kas
Afgelopen weekeinde werd het evenement ’Kom in de Kas’ in het tuinbouwgebied van IJsselmuiden georganiseerd. Kalter Aardbeien deed voor het eerst niet mee. De winkel was wel open en bezoekers konden met eigen ogen zien dat er geen aardbeien meer gekweekt worden. De kassen op de bijna twee hectare grond liggen er verlaten bij.
Twee jaar geleden zetten Richard (53) en Annet (49) Kalter hun aardbeienkwekerij en boerderijwinkel te koop. Vorige maand begonnen ze precies twintig jaar geleden aan de Koekoeksweg. Sinds zo’n elf jaar zit het tuinbouwbedrijf gevestigd aan de Tuinderweg waar regelmatig volop bedrijvigheid was. Behalve de kassen en de winkel had het echtpaar een pluktuin opgezet, een aardbeienautomaat en in coronatijd een heuse aardbeien drive-in.
Brookberries
Toen Richard Kalter twee jaar geleden een fatale diagnose te horen kreeg van het ziekenhuis, besloten ze het roer om te gooien en het rustiger aan te gaan doen. Er is geen koper gevonden voor de aardbeienkwekerij maar het merk wordt wel overgenomen. De teelt wordt overgenomen door collega aardbeienteler Marcel Dings van Brookberries in Limburg.
Twintig jaar geleden stond deze teler al aan de wieg van de Kalteraardbeien door het beschikbaar stellen van zijn kwaliteitsplanten aan de destijds beginnende kwekerij in de Koekoek. Postuma AGF en exporteur QPI, afnemers van het eerste uur, zullen ervoor dat de Kalteraardbeien straks vanuit Limburg deze kant opkomen.
Bejo Zaden
Het echtpaar wil meer tijd voor het gezin en voor elkaar maar stopt niet met ondernemen. Deze zomer wordt de kas aan de Tuindersweg omgebouwd voor de teelt van biologische zaden voor prei, wortels en diverse koolsoorten over de hele wereld. Deze teelt is bedoeld voor het Nederlandse bedrijf Bejo Zaden.
Ze gaan biologische zaden telen voor het Nederlandse bedrijf BEJO Zaden.
Bejo is een familiebedrijf en wereldspeler in groentezaden met 2.000 medewerkers in 31 landen. Het hoofdkantoor staat in Warmenhuizen (Noord-Holland) en in onder andere Luttelgeest (Noordoostpolder) hebben ze een proeftuin- en veredelingslocatie. Voor aardbeien zullen zelfs Richard en Annet Kalter straks zelf naar de winkel moeten.