Klokkengietertapes deel 6:<br>de zoon, Geert van Wou jr.

Klokkengietertapes deel 6:
de zoon, Geert van Wou jr.

Geschiedenis, Kunst & Cultuur 0 Comment

Virtueel op pad met cultuurZIEN

De Klokkengietertapes zijn een nieuwe, hybride vorm van historische informatie delen met een groter publiek. Prikkelende teksten vormen de korte inleiding bij een geluidsfragment. Tijdens het beluisteren van de geluidstape kan beeld bekeken worden van de besproken locatie. Via een link is de informatie na te lezen op de website GeertvanWou.nl.

Geert van Wou jr.
Het valt niet mee om de gelijknamige zoon van een beroemde vader te zijn en ook nog hetzelfde vak uit te oefenen. Misschien verklaart dit voor een deel het uiteindelijke vertrek van Geert van Wou jr. uit Kampen. Toch leek zijn leven zo veelbelovend begin 1528.
Geert jr. trad in dat jaar toe tot het prestigieuze Schepenmemorie waarvan ook zijn vader lid was geweest. Er kwam een grote order binnen uit Hoorn voor het vervaardigen van een voorslag van tien klokken. Bij het klokgieten werkte Geert jr. samen met zijn oudere en volleerde neef Jan ter Steghe.

Knallende ruzie
Geert jr. was nog in opleiding tot klokkengieter toen zijn vader in de laatste week van 1527 overleed. Had moeder Clara van Wou deze situatie voorzien en daarom haar nichtje Engele aan knecht Jan ter Steghe uitgehuwelijkt? Feit is de Geert jr. en Jan te Steghe vanaf het begin samenwerkten.
Na 1535 verliep de samenwerking tussen de twee meesters steeds stroever. Zij spraken zelfs niet meer rechtstreeks met elkaar. In 1543 zegden de heren hun samenwerking helemaal op. Niet lang daarna verliet Geert jr. Kampen. Via zijn schoonfamilie in Zwolle en zijn eigen familie in Appingedam kwam hij rond 1550 in Emden aan. Daar overleed hij in 1551, ongeveer 48 jaar oud.

Klokkengietertapes
In deel 6 van de Klokkengietertapes draait het om Van Wou’s zoon Geert junior. Over twee weken, 22 juli, verschijnt de laatste aflevering dat zal handelen over een nieuwe klokkengieter: Hendrick Wegewaert.
De klokkengietertapes zijn samengesteld uit de geluidsbanden van twee klokkengieterwandelingen door Kampen in maart 2022. Dit project is een samenwerking tussen cultuurZIEN en Kamper Nieuws.

Klik op de speelklok hieronder om de virtuele wandeling in een nieuw venster te starten.

Klokkengietertapes deel 1: Geert van Wou

Zie ook:
• Deel 5: Leerling Johan ter Steghe
• Deel 4: Compagnon Johan Schonenborch
• Deel 3: Klokken en kanonnen
• Deel 2: Woon- en giethuis
• Deel 1: Geert van Wou

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x