Nieuwbouw Marnixschool aangevangen met oog voor generatie(s) na ons
Nieuws 14 oktober 2022, 0 CommentIn fundering Kindcentrum Marnix zijn twee tijdcapsules verborgen
De Marnixschool transformeert tot Kindcentrum Marnix. Dat betekent dat naast onderwijs ook opvang geïntegreerd wordt in de school. Tevens vindt er nieuwbouw plaats waarvoor vrijdag 14 september de aftrap plaats vond. Onder toeziend oog van wethouder Bernard van den Belt stopten Aaron en Anne Greet twee tijdcapsules in de grond. Als het nieuwe schoolgebouw in de toekomst opnieuw vervangen wordt, kan de generatie leerlingen in die tijd zien hoe het was in onze tijd. En horen.
Bouwstart
De laatste maanden is het oude schoolgebouw aan de Bovensingel gesloopt, zoals ook de Bouwmanschool in Brunnepe eerder dit jaar tegen de vlakte ging (zie onderaan). De leerlingen van de Marnixschool hebben dit schooljaar een onderkomen gevonden in de oude bibliotheek aan de Kennedylaan, even verderop (zie onderaan). Het nieuwe schoolgebouw wordt energieneutraal en krijgt zonnepanelen en een groen plein. Een groendak zal regenwater opvangen, hittestress verminderen in de zomer en ’s winters extra isoleren. Er zal volop ruimte zijn voor bloemen, planten, vogels, vlinders en andere kleine dieren.
Directrice Simone van Dijk sprak vrijdagmorgen vanaf de fundering de kinderen en hun ouders toe, die op de rand van de bouwkuil stonden. Zij vertelde over de nieuwe stap die de Marnixschool gaat zetten, zeventig jaar nadat de christelijke basisschool van start ging.
Tijdcapsules
Na Simone van Dijk haar kreeg Bernard van de Belt, wethouder Onderwijs, het woord. Hij liep mee met de twee leerlingen die ieder een tijdcapsule aan de aannemer gaven om in de fundering te stoppen. Aaron en Anne Greet waren uitgekozen als voorbeeld van leerlingen die straks niet meer naar twee locaties hoeven voor onderwijs en opvang. Zij mochten twee blikken aan de aannemer geven die in een gat in de betonnen vloer stond. Hij stopte ze zorgvuldig in de fundering. Mocht Kindcentrum Marnix over zeventig jaar weer op de schop gaan, kunnen de leerlingen en leerkrachten in de capsules zaken vinden uit de huidige tijd.
Anne Greet vertelde dat haar groep een ”mindmap” heeft gemaakt met de vakken die ze nu krijgt. Ook heeft ze stiften erin gestopt, evenals potloden en een puntenslijper. Zullen die over zeventig jaar nog gebruikt worden? Juf Simone heeft geluid in de tijdcapsule gestopt. Zij heeft onder andere de schoolbel en zingende kinderen vastgelegd op een USB-stick. Maar zal die over zeventig jaar als de achterhaalde floppydiskette zijn, die de huidige generatie nog niet eens kent?
Samenwerking
De Marnixschool, aangesloten bij IRIS, werkt samen met meerdere partijen voor de BSO (buitenschoolse opvang). IRIS Kindcentrum Marnix biedt straks ontwikkel- en leermogelijkheden aan de huidige leerlingen en aan kinderen van 0 tot 4 jaar die nu op de Rehobothschool worden opgevangen. In de zomer moet het nieuwe schoolgebouw opgeleverd zijn en kunnen de kinderen van 0 tot 12 jaar na de grote vakantie op één locatie terecht. Voor kinder- en peuteropvang, basisonderwijs en voor- en naschoolse opvang.
Gerard Wolters was aanwezig als één van de twee bestuurders binnen IRIS, de koepel van christelijke basisscholen in gemeente Kampen. Daaronder valt bijvoorbeeld ook de Zaaier in Kamperveen (zie onderaan). Hij lichtte toe dat IRIS nu twee stichtingen kent: onderwijs en opvang, respectievelijk vallend onder de ministeries van Onderwijs en Welzijn. Een stelselwijziging is in voorbereiding. Die veranderingen in onderwijsland is een doorgaande lijn. Maar dat voert te ver om op te nemen in deze tijdcapsules.
Zie ook:
• Nieuwe invulling Kennedylaan 4 in Groene Hart project van lange adem (De Brug)
• Hilde Palland overhandigt koffertje Derde Kamer aan SmdB De Zaaier
• Groot feest op honderdjarige Dr. H. Bouwmanschool