Wervelende CD-presentatie ’Struikelstenen in muziek’ sluit project af (video)

Wervelende CD-presentatie ’Struikelstenen in muziek’ sluit project af (video)

Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Voorproefjes op Kamper Bevrijdingsdag bij overdracht adoptie oorlogsmonumenten door scholen

Waar een kleine stad groot in kan zijn. Alle struikelstenen in Kampen zijn bezongen en verbeeld door Kamper artiesten. Tijdens een wervelende voorstelling in de Stadsgehoorzaal zijn de muzikale odes, aan in de oorlog weggevoerde en vermoorde Joden en verzetsmensen, uitgevoerd. „De hele Kamper culturele sector komt langs,” zo vatte presentatrice Astrid de Jong het professioneel uitgevoerde project samen. Op de CD zijn prachtige teksten en muziek te vinden, menigmaal ingrijpend.

Struikelstenen
Het project ’Struikelstenen’ (’Stolpersteine’) van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947) is door heel Europa heen opgepakt. Het zijn herdenkingsplaatjes in het trottoir ter herinnering aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Meestal liggen ze bij het huis van oorlogsslachtoffers. Aanvankelijk betrof het Joden die door de nazi’s zijn gedeporteerd en omgebracht. Later kregen ook bijvoorbeeld omgekomen verzetsstrijders een Struikelsteen. Demnig begon ermee in 1992 en vanaf 2007 kreeg Nederland ook struikelstenen.

Stichting Kamper Struikelstenen (SKS) beijvert zich sinds 2010 om ‘Stolpersteine’ in gemeente Kampen te leggen. In 2021 werd vooralsnog de laatste Kamper struikelsteen gelegd, voor Hendrik Jan Stoffer (zie onderaan). In totaal worden op 26 plekken 53 oorlogsslachtoffers herdacht. Het aantal locaties omgezet in muziek en beeld is een mooi aantal voor een dubbel-CD. En aldus geschiedde.

Algemeen oorlogsmonument aan de De Sablonièrekade in Kampen.

Verzetsverhalen
Maar niet in een vloek en een zucht. Marco Hulsebos, Kamper muzikant en ”creatief ondernemer in de cultuursector”, las het verhaal van Leo Snoep dat door Herman Broers was gereconstrueerd. Voor Snoeps’ struikelsteen kwam in 2019 familie over uit Amerika (zie onderaan). In gesprek met Broers kwam Hulsebos, wiens naam veelvuldig viel tijdens de CD-presentatie, op het idee om de verhalen achter de Kamper struikelstenen om te zetten.

Joop van Dijk, secretaris van SKS, reageerde enthousiast op het idee als ook Gunter Demnig. Vervolgens benaderde Hulsebos liedjesschrijvers, componisten en verhalenvertellers in Kampen. Later haakten beeldend kunstenaars aan. Een grote fondsenwervingsactie (crowd funding) leverde 126 donaties op, samen goed voor €17.830. Daarmee kon vanaf 17 november gestart worden met de opnames van de 26 liederen. Die datum refereert aan de dag dat talrijke Joden uit Kampen werden gedeporteerd. Het resultaat van de professionele opnamesessies was voor iedereen te horen en te zien in de Stadsgehoorzaal. Op 17 april, de dag dat Kampen 78 jaar geleden werd bevrijd.

Floris Hulsebos en Jonah Bakker bij het Kamper oorlogsmonument aan de Prinsenstraat.

Diamantjes
Op de CD ’Struikelstenen in muziek’ passeren talloze Kamper talenten de revue die bij elkaar een zeer professioneel, muzikaal en aangrijpend muzikaal monument neerzetten voor de in Kampen gevallen slachtoffers van he nationaalsocialisme. Hulsebos zingt zelf een ”Ode aan Sara” bij de struikelsteen voor De la Sablonièrekade 5 waar alles mee begon. Gertjan van der Weerd, die min of meer de muzikale leiding had tijdens de CD-presentatie, zingt over de struikelsteen voor Broederweg 19 met een tekst van voormalig stadsdichteres Brigitte Wolthuis. ’s Middags kregen leerlingen een voorproefje bij de overdracht van de adoptie van het oorlogsmonument verderop langs de IJssel.

Zo zong Floris Hulsebos, zoon van, in de Prinsenstraat voor zijn klasgenoten zijn nummer over Gasthuisstraat 7. Samen met Jonah Bakker en ’s avonds op het grote podium. Het Klezmer ensemble Mishmash (zie onderaan) levert op de CD een bijdrage alsook na de presentatie. Linda Westera is één van de vele artiesten die zorg dragen voor de diamantjes op de CD. In haar nummer met tekst van Iris Boter over Betje van Oudestraat 39 wordt een doordenker meegeven: ”Betje Boektje, we struikelen over je naam.”

Slot van de CD-presentatie 'Struikelstenen in muziek'

Zie ook:
Laatste struikelsteen in stilte gelegd (2021)
Jo Leo Snoep geëerd met struikelsteen (2019)
Klezmer Society speelt in de binnenstad (2022 – video)
Levenslicht ter herdenking Holocaust bij voormalige Kamper synagoge (2020)



Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x