Reevediep levert archeologische vondsten op
Nieuws 28 juni 2016, 0 CommentBestuurders zeven de eerste centimeters afgegraven grond
Na de IJsselkogge gaat de aandacht van archeologen en liefhebbers van oudheidkunde nu uit naar het Reevediep. De komende drie maanden wordt daar een grote Mesolitische vindplaats centimeter voor centimeter afgegraven. Vooronderzoek heeft sporen uit de Midden Steentijd opgeleverd. Drie bestuurders gaven gisterochtend de aftrap met een klein zeefonderzoek van afgegraven grond.
Namens de Provincie als opdrachtgever was gedeputeerde Boerman uitgenodigd en namens gemeente Kampen burgemeester Koelewijn en wethouder Veldhoen. Eigenhandig mochten zij afgegraven grond filteren door de zeefconstructie die op het terrein is gebouwd. Onder het toeziend oog van één van de archeologen bekijkt Bort Koelewijn op bovenstaande foto de resultaten met achter hem Gerrit Jan Veldhoen en Bert Boerman.
Archeologische vondsten
Bij de vele werkzaamheden in het kader van Ruimte voor de Rivier worden veel archeologische vondsten gedaan. De IJsselkogge is het meest bekende en aansprekende voorbeeld en de Hoge Enk kwam ook al eerder in het nieuws (zie onderaan). Het complete projectgebied IJsseldelta-Zuid is de afgelopen periode onderzocht en in het tracé van het Reevediep zijn veel sporen uit het Mesolitische tijdperk gevonden. Deze Midden Steentijd wordt gedateerd rond 7000 jaar v.Chr., de tijd waarin men nog een nomadenbestaan kende als jagers en van steen al gereedschap kon maken en ook inzette voor andere toepassingen, zoals vuur maken. De splinters die hierbij ontstonden, zijn veelvuldig gevonden in een gebied ten oosten van de N50 en de Hanzelijn. De vindplaatsen die straks onder de dijken verdwijnen blijven onaangeroerd maar daar waar gegraven wordt voor de vaargeul, wordt de komende twee maanden de grond minutieus onderzocht.
Kort tijdbestek
Voor de afgraving van de bijna 1 hectare grote lap grond krijgt ADC twee maanden de tijd en worden 25 archeologen ingezet waarvan er twee aanwezig waren bij de starthandeling. Eén van hen verklapte dat niet letterlijk per centimeter wordt afgegraven maar feitelijk per 5cm. In vlakken van 50x50m wordt alles in kratten verzameld, onderzocht en in kaart gebracht. Voorafgaand aan het zeefmoment werd dit toegelicht door Jan Hendriks, directeur van ADC ArcheoProjecten. Hij schetste ook kort over welke prehistorische tijd we het hebben en dat het al met al een complex project betreft. Na hem bracht Bert Boerman in herinnering hoe hij meer dan drie jaar geleden op deze plek rondreed op een hovercraft met Theo Rietkerk. “Het werken aan de toekomst levert graven in het verleden op”, sprak Boerman treffend. Tenslotte sprak Koelewijn de hoop uit dat er veel bijzonders wordt gevonden en “dat de betekenis en duiding van het gebied naar boven mag worden gehaald.” Hij gaf aan te vertrouwen op de professionals maar moet eerst zelf de handen uit de mouwen steken. De drie bestuurders reden ieder een kruiwagen in een zeefhok en lieten daarna het resultaat zien. Daarmee was de afgraving begonnen en er zullen nog vele vondsten volgen.