Pachtprijzen Kampereiland dalen volgend jaar

Pachtprijzen Kampereiland dalen volgend jaar

Nieuws, Politiek 0 Comment

Toeslag van 10% op regionorm vervalt nu en waarschijnlijk volgend jaar ook


In november vorig jaar kwamen, veelal jonge, boeren van Kampereiland massaal met de trekker naar het Stadhuis. Ze protesteerden tegen verhoging van de pachtprijzen van 22%. Daaruit vloeide een onderzoek voort naar het pachtprijzenbeleid. Afgelopen woensdag werd het resultaat daarvan gepresenteerd op het Stadhuis. De pachtprijzen zullen dalen, zegde verpachter De Stadserven toe, maar daar zullen niet per se alle bedrijven bij gebaat zijn.

Opnieuw waren er veel boeren naar de Raadszaal gekomen maar ditmaal bleef het rustig. Op de informatiebijeenkomst waren ook diverse raadsleden afgekomen en de Raadszaal was goed gevuld. De Stadserven verpacht sinds 2007 het Kampereiland en kent als enige aandeelhouder de voormalige eigenaar, gemeente Kampen. De Stadserven had opdracht gegeven aan de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten om het beleid inzake pachtprijzen onder de loep te nemen. Namens de CAH heeft Ron Methorst Phd het onderzoek geleid. Hij presenteerde de uitkomsten van de complexe materie die het onderwerp is.

Tijdens de verkiezingscampagne in maart van dit jaar nam de SGP het op voor de (jonge) boeren.

Vergeleken met boerenbedrijven in naburige provincies, die ook gerekend worden tot het Noordelijk weidegebied, doen de boeren op Kampereiland het goed. Technisch is hun bedrijfsresultaat vergelijkbaar maar zodra kapitaal en land worden meegerekend, boert Kampereiland relatief slechter. Er is sprake van een lager economisch rendement dan bij vergelijkbare bedrijven elders. Daaraan is enerzijds debet dat hier geen enkel bedrijf grond in eigendom heeft en anderzijds speelt de pachtprijs daarin een rol. Volgens het landelijk Pachtprijzenbesluit uit 2007 wordt een regionorm gehanteerd waar bovenop voor Kampereiland een toeslag van 10% wordt aangehouden.

Na de presentatie en uitleg van Methorst zegde de Stadserven de aanwezigen toe dat die toeslag gaat verdwijnen. De pachtprijs wordt teruggebracht tot de regionorm wat een blijvende verlaging van 10% betekent. De spreker namens Stadserven benadrukte echter dat niet per se alle bedrijven, die het zwaar hebben, hiermee geholpen zijn. Na de verhogingen in afgelopen jaren van 13% en 22% daalt de regionorm volgend jaar met 12%. Deze fluctuaties zijn niet wenselijk en er wordt verder onderzoek gedaan om de pachtafhankelijkheid te verminderen. Tenslotte werd benadrukt dat het geen probleem is van specifieke personen of instanties. Het is een gezamenlijk belang van alle betrokken partijen. Het definitieve rapport is officieel nog niet klaar maar daaraan wordt hard gewerkt. Dan wordt het traject vervolgd om de boeren op Kampereiland lucht te geven.

Zonsondergang boven Kampereiland.

Lees voor meer achtergrondinformatie:
Pachtprijsonderzoek Kampereiland (Stadserven – april 2017)
Pachtersbond op Kampereiland in gevecht voor passende pachtprijs (Boerderij – november 2016)
Pachters melkkoe gemeente Kampen (Paulus Jansen, SP – februari 2011)
”Ik sta achter de boeren” (petitie jan. 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x