Duurzaam Haatland – ATK RTK Kofferbak (video)
Achtergrond, Zakelijk 20 oktober 2017, 0 CommentVolop verhalen over de (hobbelige) weg naar duurzaamheid
Geen bezoeker aan de Ambachtstraat kan het ontgaan. Het massieve, grote en knalrode pand van ATK RTK Kofferbak. In 2013 werd het multifunctionele en klimaatneutrale pand neergezet. Duurzaamheid mag je heden ten dage bij nieuwbouw verwachten. Eigenaar Joep Roth kiest daar echter ook bewust voor. Met overtuiging vertelt hij over belang en noodzaak van duurzaamheid.
Kansen door revitalisering
Bijna twintig jaar geleden werd een groot revitaliseringsproject in gang gezet voor industrieterrein Haatland. In het najaar van 2014 werd feestelijk gevierd dat de revitalisering (oftewel ”doen herleven”) vrijwel voltooid was. Het proces is echter nog lang niet ten einde, aldus Joep Roth. Hij maakte gebruik van de kansen die het grote project hem bood. Roth was op 1 maart 1986 gestart met ATK (AutoTechniek Kampen) en RTK (RevisieTechniek Kampen). Daarna kwam daar een klein podium bij voor muziek en theater, dat de naam De Kofferbak kreeg. Een kofferbak is immers zowel bij een auto als in dit bedrijfspand het achterste deel. Roth besloot zich opnieuw te vestigen aan de Ambachtstraat nadat veel panden langs die straat gesloopt waren. Het nieuwe pand is in feite iets opgeschoven. Het linkerdeel van het pand functioneert als multifunctioneel bedrijvenpand. Daarin zijn onder andere Stichting Welzijn, Kamper Events en twee kunstenaars gevestigd. Eén van die kunstenaars is Jolanda van Tuinen die uit oude uitlaten een kunstige lichtarmatuur fabriceerde.
Michiel enthousiasmeert Joep
De zwager van Joep Roth, Michiel de Haan, wees op het grote belang van duurzaamheid. De Haan was getroffen door de documentaire ”Inconvenient Truth”. Ruim tien jaar geleden schudde Al Gore een deel van de wereld wakker met deze onheilspellende klimaatfilm. In navolging van zijn zwager raakte Roth onder de indruk en hij is nog steeds overtuigd van de noodzaak tot duurzaamheid. Om zijn nieuwe bedrijfspand klimaatverantwoord te bouwen, kreeg hij tips van Arend van der Sluis (ITMGroup – zie voorgaande artikelen onderaan). De Rabobank doorzag zijn bedoelingen en gaf hem, ondanks de crisistijd, krediet. Uiteindelijk herrees er een klimaatneutraal pand waarin alleen SFC-hout is gebruikt. Daarnaast vindt er warmteterugwinning plaats en wordt er uit eigen bronnen gebruik gemaakt van aardwarmte. Op het gehele dak liggen zonnepanelen (zie onderaan). Roth schakelde alleen lokale bedrijven in en de bouw werd verzorgd door Weever (zie onderaan). Zo maakte Bert Weever op zijn beurt kennis met duurzaamheid en de mogelijkheden om dat te bevorderen. Hij voerde dit door in zijn bedrijfsvoering waarmee de cirkel op Haatland rond is en we uitkomen bij de Businessclub IJsseldelta. Roth wil trouwens een nieuwe ondernemersclub op gaan zetten.
Onderhoudscertificaat elektrische auto’s
Alle monteurs van ATK RTK, vier in totaal, worden gecertificeerd voor onderhoud aan electrische auto’s. Twee personen hebben reeds de ’opleiding hybride en electrische auto’s 2.0’ gevolgd. Sommige klanten komen speciaal vanwege de focus op duurzaamheid naar ATK RTK. Voor het podium ’De Kofferbak’ zijn oude spullen van de Stadsgehoorzaal gebruikt. Die kregen zo een tweede leven. Duurzaamheid als thema brengt Roth ter sprake bij schoolklassen, die langs komen, en bij kinderfeestjes, die gehouden worden in het pand. Daar begint het. Roth vertelt over zijn kinderen van 12 en 14 dat ”je die zo voor de klas kunt zetten om te vertellen over duurzaamheid”. Voor de branche-organisatie BOVAG heeft Roth geen goed woord over. ”Die negeert het thema volledig,” fulmineert hij. Roth hield eens een toespraak voor de gemeente en voor de BOVAG waarna als enige persoon Arend van der Sluis opstond en applaudisseerde
Zijn tijd vooruit
Een paar jaar geleden gaf Humberto Tan hem het compliment ”zijn tijd vooruit te zijn”. Bij het boren van de aardwarmtebronnen bij de bouw van het nieuwe pand is er, in een kokosnoot, symbolisch een hoeveelheid zaad in de grond gestopt. Douwe Buwalda schreef daarover toen een gedicht. Voor de Hanzedagen had Buwalda zelf een groot sociaal en materieel duurzaam project uitgevoerd (Scheepje op houten golven).
Een tweede kokosnoot, het gedicht en talloze krantenknipsels sieren de muren van Roth’s kantoor en de centrale hal. Als de autozaakondernemer bij die collage staat, komen de verhalen pas echt los. Over initiatieven. En over duurzaamheid. Zowel over de hobbels als de successen op de weg daarheen. ATK RTK Kofferbak voldoet geheel aan de achterliggende gedachte van het revitalisering van Haatland – mooier en duurzamer.
Zie ook:
• Duurzaam Haatland (voorgaande artikelen)
• Nieuwbouw ATK RTK (Weever)
• Energiebesparing ATK RTK (semi-live)
• Vietnamese ambassadeur start ‘Scheepje op houten golven’ (Internationale Hanzedagen 2017)
Dit artikel verscheen tevens bij Brugnieuws.
Bodemschatten (Douwe Buwalda)
Zaad moet goed terecht komen,
iedere rechtgeaarde kerel weet dat.
Het moet in de goede grond,
iedere boer beseft dat ten diepste.
Zaad is de drift van de bedrijfsman
en geld moet rollen, zegt men in ondernemersland.
Zo krijgen vraag en aanbod dikwijls de diepte van een oppervlak
en drijft gedrevenheid bedrijven in de waan van slechts één dag.
Terwijl een dag juist opleeft tussen twee dromen in,
twee melkwegklare voltes in de nacht.
Dat diepte in de grond zit en schoonheid om zich heen een weg zoekt
is voor kunstenaars geen geheim.
Hier stroomt het hartverwarmen van de ziel, het leven.
hoe lang al niet voortdurend.
IJsseldelta, het heeft iets, dat woord. Die plek.
Zoals de rivier zich door het landschap kronkelt, een tikkeltje sexy.
Als daar geen warmte uit aan te boren is.
Duurzaamheid.
Als je niet aan de ondergang van de aarde mee wilt doen,
als je gericht bent op het menselijk voortbestaan, op dat bewustzijn,
boor dan diep en breng dat in praktijk.
Krek zo is ‘t.