Start bouw botenloods markeert volgende fase ontwikkeling Koggewerf
Nieuws 2 december 2017, 0 CommentKlein feestje rondom onthulling bord bij bouwplaats om moment vast te leggen
Met het officiële begin van de bouw van een botenloods, is een volgende stap gezet op weg naar een Maritiem Erfgoedcentrum IJsseldelta. Oftewel een grondig op de schop genomen Koggewerf en Buitenhaven. In de botenloods kan straks maritiem erfgoed onderhouden en gerepareerd worden. De herinrichting van de Koggewerf moet resulteren in een toeristische trekpleister en het profiel van Kampen versterken als nautische Hanzestad.
Feestelijke aftrap
Burgemeester Koelewijn was verheugd over de grote groep belangstellenden waaruit bleek dat de bouwstart niet voor niets via diverse kanalen aangekondigd was. Hij wil in gezamenlijkheid de ontwikkeling van de Koggewerf aanpakken. De bouwstart van de botenloods ”is een mooi moment om dat te markeren en daarom een klein feestje waard” sprak de burgervader. Voor iedereen stond er koggebitter klaar en zalm, vers gerookt door Roel Vaal, één van de pleitbezorgers voor behoud van de monumentale doch verpauperde rookerijhokken verderop langs de IJssel. De gemeente is nog steeds niet tot een vergelijk gekomen met projectontwikkelaar Mateboer die een woonflat op dat stuk grond heeft ingetekend.
Om de gezamenlijke aanpak te onderstrepen wilde Koelewijn het bord onthullen samen met vertegenwoordigers van de gebruikers van de Koggewerf: de Taveerne, de Botterstichting, Stichting Roeisloep Stad Kampen en Stichting Kamper Kogge. Vanuit het publiek werd gereageerd dat er ook nog enkele privépersonen zijn die hun schip bij de Koggewerf hebben liggen. Op het bord, dat onthuld werd, is een schets te zien van de te bouwen loods door Zeinstra en Van Dijk, het Kamper ”bouwkundig ontwerp- en adviesbureau” dat de aanbesteding gewonnen heeft. Na koffie in de taveerne, was iedereen vooraf gevraagd een napje koggebitter mee te nemen bij de kraam om samen te toosten.
Vernieuwde Koggewerf
Behalve de botenloods wordt er ook een botenhelling aangelegd waarmee botters en ander varend erfgoed straks de loods ingebracht kunnen worden. Andere onderdelen in de ontwikkeling van het Maritiem Erfgoedcentrum IJsseldelta zijn de herinrichting van de ruimte, de gebouwen en de horeca. Na de zomer is projectleider Peter Bos met pensioen gegaan. Hij is opgevolgd door Jantine Sijbring die bij gemeente Kampen ook de IJsselkogge onder haar hoede heeft. Sijbring verzekert dat de twee oude gebouwen op de werf blijven staan. Die nemen straks de horecafunctie over van de Taveerne. Dat gebouw zal ook blijven staan maar heeft nog geen nieuwe bestemming. Koelewijn sprak de verwachting uit dat ”binnen 180 werkbare dagen” de botenloods er zal staan. Hij prees de vrijwilligers die meewerken en zo tienduizenden Euri besparen. Overigens is dat minder dan waarvan aanvankelijk in de begroting was uitgegaan. ”Vrijwilligers hebben privé echter ook nog hun taken en bezigheden,” schetste wethouder Veldhoen eerder dit jaar. De voorbereidingen voor de bouw starten nu en Arjen Hendriks, voorzitter Stichting Kamper Kogge, verwacht dat half februari de eerste bouwactiviteiten zichtbaar zullen zijn.
Lange voorgeschiedenis
Hendriks wilde niet terugkijken maar vooruit. Hij wilde alleen kwijt dat ”het tijd kost om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.” Ook Koelewijn vatte in zijn toespraak de voorgeschiedenis in één regel samen: ”Het grote aantal partijen, dat een rol speelt in het project, hebben het proces vertraagd.” Daarin heeft ook de illegale doch decennialange bewoning van de twee oude gebouwen op de werf een rol gespeeld. Koelewijn heeft zelf nog met de bewoners gesproken voordat er een oplossing werd gevonden. Havenweg 3 staat inmiddels leeg en wordt antikraak bewoond. Havenweg 5 komt op 21 december vrij. De museumhaven, ook een doel binnen het project, is al lange tijd gerealiseerd. In 1961 gooide de gemeente de Oude Buitenhaven dicht maar op initiatief van wethouder, en oud-voorzitter van Stichting Kamper Kogge, Henk Bastiaan werd de haven in 2000 weer geopend. Op dit moment is het een passantenhaven en als thuisbasis voor de Kamper Kogge tevens de museumhaven.
De kiem voor de ”Planontwikkeling Koggewerf-Buitenhaven” werd gelegd in 2012 met een voorontwerp van het bestemmingsplan ”Binnenstad”. Ook werd toen een projectplan aangeboden aan de gemeenteraad. In het bestemmingsplan van 2015 wordt vermeld dat ”gemeente Kampen de maritieme ’erfgoeduitstraling’ van de werf en de haven nog meer tot haar recht wilt laten komen.” In april 2015 werd de gemeenteraad in de Taveerne bijgepraat over de voortgang (zie onderaan). Zaterdag 2 december 2017 is een grote volgende stap gezet naar een nog levendigere Koggewerf dan die nu al is. Op weg naar, in de woorden van één van de sprekers, ”samen timmeren, werken en spelen.”
Zie ook:
• Lange avond en veel informatie voor Raad op Koggewerf (deel 2)
• De Koggewerf, het maritiem erfgoedcentrum van Kampen (projectbureau HX)