Bruggenbouwer van december:
Rebekka van Ommen
Nieuws
13 december 2017,
0 Comment
Enthousiasmeren en bruggen slaan met de Gele Paraplu
Voor de tiende en laatste maal is de Bruggenbouwersbokaal in Kampen doorgegeven. In de gemoedelijke omgeving van haar huiskamer heeft Rebekka van Ommen de bokaal overhandigd gekregen van Nardus Koster. Haar huis is haar uitvalsbasis – als Rebekka al thuis is want deze energieke dame lijkt overal tegelijk te zijn. Op haar gele fiets onder haar gele paraplu. Want met dat laatste begon haar inzet voor meer positiviteit. Zelfs met een lach kun je immers bruggen slaan.
Waslijst aan activiteiten
Als Aline Kramer, algemeen coördinator van Stichting Present, de activiteiten en initiatieven van Rebekka opsomt, lijkt er geen eind aan te komen. Ze is betrokken bij Kerst in Oud Kampen, dat komend weekeinde weer aanvangt, en bij de intocht van Sinterklaas. Vanuit de Vrouwenraad organiseert ze vrouwendagen en filmavonden voor die doelgroep. Ook voor ouderen en vluchtelingen zet ze zich in. Ze heeft schrijfavonden voor Amnesty International georganiseerd in de Bibliotheek en bij eeTze. Voor het Leger des Heils ondersteunt ze de winkel en ze is betrokken bij de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder. Van huis uit is Rebekka creatief therapeut en als zodanig werkte ze in Emmeloord toen ze tien jaar geleden vanuit Wezep naar Kampen kwam. De laatste jaren werkte ze bij Boskalis, een uitvoerder binnen het project Ruimte voor de Rivier. Daar stuitte ze op de oude palen van de eerste Stadsbrug van Kampen en bedacht daarvoor nieuwe toepassingen waarmee Hanjo IJkhout momenteel druk doende is. Ze heeft ook een clownsopleiding gevolgd en vertrok in 2015 als Clown Tess naar Oeganda om daar een lichtje te zijn en een glimlach te brengen.
De Gele Paraplu
Feitelijk begon haar beweging ”om een bewustzijnsstroom op gang te brengen” bij het ASN-project ’Voor de Wereld van Morgen’ (zie onderaan). Haar projectvoorstel ’De Gele Paraplu’ kwam bij de laatste twintig en ze ging het idee verder uitwerken. ’De Gele Paraplu’ staat ”symbool voor de mogelijkheden in ieder mens om goed te doen.” Rebekka hoopt op een gele stroom die toeneemt. ”Iedereen is een Gele Paraplu,’ vertelt ze de aanwezigen in haar huiskamer, ”maar iedereen moet die potentie nog uitwerken.” Aline vertelt de afgelopen jaren de zonnetjes gezien te hebben en de lichtjes die Rebekka met haar Gele Paraplu doet schijnen. Bij het overhandigen van de Bruggenbouwersbokaal wordt daaraan een gele paraplu gehangen.
Nardus vertelt de afgelopen maand veel plezier beleefd te hebben aan de bokaal, die hij overal mee naartoe nam en zelfs ergens een keer vergeten was. Hij heeft vaak het verhaal achter de bokaal vertelt en hem zelfs ingezet bij gesprekken over nieuwe projecten. Aline vertelt dat de bokaal nu voor het laatst is doorgegeven in Kampen. Over twee weken gaat de bokaal terug naar de landelijke Stichting Present nadat Kampen hem als Bruggenbouwer van het Jaar 2016 rond heeft laten gaan langs bijzondere personen en initiatieven in Kampen. Alle aanwezigen verlaten de huiskamer van Rebekka tenslotte met, hoe kan het ook anders, een gele paraplu. Letterlijk – om die figuurlijk in te zetten. Voor positiviteit en een glimlach – waarmee bruggen geslagen kunnen worden zoals Rebekka van Ommen volop liet en laat zien.
Zie ook:
• Bruggenbouwer van november: Nardus Koster
• De Gele Paraplu (ASN Voor de Wereld van Morgen)