”Sommige registers herken je niet meer, zo vol van klank”
Kerk, Nieuws 14 januari 2018, 0 CommentOrgel Westerkerk gerestaureerd en Open Dag toont zeeën van ruimte na verbouwing
Sinds een jaar kerken de Gereformeerde wijkgemeente Westerkerk en de Hervormde wijkgemeente A (Broederkerk) samen in de Brunneper Westerkerk aan de Wilhelminalaan. Deze samenwerking was de aanleiding om in de Westerkerk meer ruimte te creëren en het gebouw bij de tijd te brengen. Iedereen kon afgelopen zaterdag komen kijken naar het resultaat. En luisteren, want ook het orgel heeft een grondig opknapbeurt gehad. Tijdens de Open Dag vertelde Hette Meijering de bezoekers er enthousiast over.
Gefedereerde gemeente
Na jaren van voorbereiding en veel overleg (ook met de gemeenteleden) is vorig jaar het (synodaal) gereformeerd en hervormd kerkelijk landschap herschikt (zie onderaan). De hervormde gemeente, die kerkte in de Broederkerk in de binnenstad, is naar de Westerkerk aan de Wilhelminalaan verhuisd in de aangrenzende wijk Brunnepe. Inmiddels is samen met de gereformeerde wijkgemeente officieel een federatie gesloten en praten de kerkgangers niet meer in termen van kerkstroming. Op weg naar een fusie hoorde bij het proces ook een aanpak van de Westerkerk, waarvoor in de begroting van het jarenlange proces geld was gereserveerd. De voormalige kosterswoning is bij het kerkgebouw getrokken en dat heeft het aantal zalen van vier naar zeven gebracht. De keuken is opener gemaakt en verruimd, er zijn nieuwe toiletblokken gebouwd, veel van het interieur is vernieuwd en er zijn schermen aangebracht waarop de gezangen worden getoond. Dominees Feike Verboom en Wilbert Dekker bestieren de gemeente. Dekker gaf al tijdens de proef met de schermen aan duidelijk te horen dat de kerkgangers niet meer voorover gedoken in hun bundels hoeven te zingen. Ook het orgel heeft een metamorfose onderaan naar een verfrissend en vol geluid.
Vernieuwd orgel
Tijdens de druk bezochte Open Dag konden gemeenteleden, wijkbewoners en andere geïnteresseerden de nieuwe ruimtes en faciliteiten bewonderen, waaronder het orgel. Boven, achter de grote orgelkast, vertelde Hette Meijering de bezoekers over het blaasinstrument terwijl Jan Mark van den Berg het een en ander demonstreerde. Dit alles onder instemming van Herman Kamp, die later achter de klavieren plaats nam. Samen met Hans Noordhof vormen de vier het organistenkwartet van de Westerkerk. Meijering vertelde dat de windpomp twee extra kanalen naar het orgel heeft gekregen en sommige pijpen tot zo’n 30cm zijn verlengd. Dit vereiste de nodige herintonering en heeft, samen met de vergrote luchttoevoer vanuit de blaasbalg en windmolen, geresulteerd in een krachtige klank die bij een Gloria nog feestelijker klinkt. Meijering vertelde hoe hij elke dienst ruim op tijd aanwezig is om de pijpen te stemmen, uitgaande van een temperatuur van 20 graden. Een leek zal het verschil niet horen, zo schetste hij, maar er zal maar net iemand in de kerk zitten met een muzikaal gehoor.
Opvolger Hagenpoortkerk
De Westerkerk is in 1930 gebouwd als opvolger van de Hagenpoortkerk in het Keizerskwartier, die te klein werd en later gesloopt is. Bovendien verrees de Hanzewijk die kort achter de Wilhelminalaan begint. De gesloten (hervormde) Noorderkerk was begin vorige eeuw gebouwd voor Brunnepe en haar kerkgangers zijn nu via de Broederkerk beland in de Westerkerk. Een enkele orgelpijp komt nog van het orgel uit 1901 van de Hagenpoortkerk. Na enkele onderhoudsbeurten en kleine uitbreidingen in de loop van de tijd heeft het orgel nu een dusdanig uitgebreide grote onderhoudsbeurt gehad, dat bijna over restauratie gesproken kan worden. De orgelmaker heeft extra werk verricht, zoals ook de vele vrijwilligers en sponsoren waarmee de kerkelijke gemeente een grote impuls heeft gekregen. Terwijl beneden tijdens de Open Dag veel bezoekers van een hapje en een drankje genoten te midden van blinkend nieuw sanitair, wees Hette Meijering boven bij het orgel op enkele (nog werkzame) details uit de dertiger jaren, die ze koesteren: een oud-metalen schakelkast, een porseleinen lampfitting en een bakelieten lichtknopje. Het vernieuwde orgel geeft, samen met de vernieuwde gemeente en kerk, veel vertrouwen in de toekomst voor de Protestantse Wijkgemeente Kampen-Noord in oprichting.
Zie ook:
• Kerken samen op weg naar federatie Kampen Noord (mei 2016)
• Kamper kerkelijk landschap volop in verandering (juli 2017)