Nieuwe start wijkcentrum ’t Middelpunt
Kamper Kracht, Nieuws 26 februari 2018, 0 CommentNa revitalisatie moet zogeheten krachtpand weer bruisend hart worden van omliggende wijken
Aan de Lamoraal van Egmondstraat komt het wijkcentrum in de Flevowijk weer tot leven. Zaterdag werd het feestelijk heropend na opnieuw ingericht te zijn door ”social designers”. Naast hen was onder andere ook wethouder Spaan aanwezig. Hij bevestigde een laatste bout onder toeziend oog van buurtbewoners, die geïnteresseerd een kijkje kwamen nemen. Zo ook wijkverbindster Tamara Pietersz, die iedereen ’s woensdags welkom heet voor vragen of een praatje bij koffie, thee of ranja.
Wijkvereniging ter ziele
Een half jaar geleden ontstond commotie toen moeizaam het nieuws naar buiten kwam dat Wijkvereniging Flevowijk Cellesbroek Middenwetering ophield te bestaan. Het faillissement was aangevraagd nadat een gemeentelijke huurverhoging de vereniging, als beheerder van het wijkgebouw, teveel zou zijn geworden. Dat werd kort daarna ontkend door de gemeente (zie onderaan) maar, vertelt Tamara Pietersz nu, het financieel beleid van de wijkvereniging was niet op orde. Het gebouwbeheer werd terug gegeven aan de gemeente als eigenaar. Het gebouw blijft in beheer bij de gemeente. Zaterdag werd het feestelijk geopend met hernieuwd elan en hernieuwd ingericht door social designers en een architect.
’t Stralend Middelpunt
Na de commotie in juli en augustus ging in september het artistieke onderzoeksproject ’t Stralend Middelpunt van start. Mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en gemeente Kampen ging de “sociaal bewogen architect” Mauro Parravicini aan de slag. Samen met masterstudent bouwkunde Michael van der Keur en de social designers Willemieke van den Brink–Gouwentak en Anne Marth Kuilder (van het Ministerie van Onverwachte Zaken). Kuilder vertelde dat social designers (een zelfverzonnen term) kunst willen gebruiken om maatschappelijke processen in gang te zetten en mensen met elkaar in contact te brengen. De boekenkast, die nog uitgebreid wordt, is een voorbeeld van dat idee en moet tevens sfeer brengen in het wijkcentrum. Aletta Matheus was als één van de weinigen van het oude bestuur aanwezig en snuffelde meteen tussen de boeken.
Koffiemokken en boeken
Het staat iedereen vrij om de weggeefboeken aan te vullen of mee te nemen. Elders in het gebouw schreven mensen, van wethouder tot jeugdige bezoekster, op een koffiemok waarom ze wel of niet naar ’t Middelpunt kwamen. Enerzijds hebben bewoners niet veel met het wijkcentrum maar anderzijds stellen ze een ontmoetingsplek wel op prijs. Elke woensdag van twee tot half vier is wijkverbinder Tamara Pietersz zelf aanwezig. Behalve voor Cellesbroek, Middenwetering en Flevowijk is ze ook het aanspreekpunt voor De Maten en het Stationskwartier, die (nog) geen wijkvereniging hebben.
Warm slot
Veel buurtbewoners wisten al de weg te vinden naar het gerevitaliseerde wijkcentrum. Eibert Spaan legde de laatste hand (lees: schroef) aan het bankjescollectief en daarna was er warme chocomel. Een buurtbewoner, die wist dat Spaan, in navolging van burgemeester Koelewijn en wethouder Spijkerman, meedoet aan de IkPas challenge (30 dagen zonder alcohol) verzekerde dat het alcoholvrije chocomel betrof. Spaan sprak de verwachting uit dat ”het leven net wat prettiger is als je hier geweest bent.” In de kou buiten sloot de warme chocomel aan op zijn woorden.
Zie ook:
• Wijkcentrum ’t Middelpunt houdt op te bestaan (juli 2017)
• Geen huurverhoging voor wijkcentrum ’t Middelpunt (aug. 2017)
• ’t Stralend Middelpunt