NPO2 onderzoekt en toont affaire weggepeste ambtenaar gemeente Kampen (video)

NPO2 onderzoekt en toont affaire weggepeste ambtenaar gemeente Kampen (video)

Gemeente, Nieuws 0 Comment

’De Monitor’ benaderde André Horstink om zijn verhaal te vertellen

Binnen het thema ”ongewenst gedrag op de werkvloer” heeft het onderzoeksprogramma ’De Monitor’ André Horstink gevraagd nog een keer zijn verhaal te doen. Horstink was werkzaam bij gemeente Kampen en werd daar weggepest. Het televisieprogramma van KRO-NCRV heeft uitgebreid met hem gesproken alsmede met andere slachtoffers van pesten of seksuele intimidatie. De affaires worden beschreven in leesbare artikelen op de website en vanavond om 21u30 wordt het programma uitgezonden op NPO2.

Gedegen onderzoek
Eigenlijk had Horstink het dossier ”ritueel verbrand” op Oudejaarsdag. Toen hij benaderd werd door ’De Monitor’, kon hij die kans echter niet laten lopen. De weggepeste ambtenaar blijft erop hameren dat pesten en intimidatie strafbaar moeten worden. Hij begrijpt dat mensen sceptisch kunnen worden nu deze zaak weer in de aandacht komt maar elke bijdrage in de discussie over pesten op de werkvloer heet hij welkom. De onderzoekers van ’De Monitor’ hebben veel tijd in de zaak gestopt en urenlang met Horstink gesproken. Ook zijn ze samen met hem naar het stadhuis gegaan. Daar stuitten ze op een gesloten oester, zoals de gemeentelijke organisatie zich in deze zaak gedraagt. Ook aan dit artikel weigerde de gemeente elke vorm van medewerking. Na aandringen laat een woordvoerster weten dat de gemeente de zaak beschouwt ”als afgehandeld”.

Eén van de twee Siamese katers die bij Horstink wonen.

Machtsmisbruik
Na een depressieve periode, nadat Horstink thuis kwam te zitten zonder werk, heeft de ex-ambtenaar zijn leven weer op de rit. Vorig jaar heeft hij therapie gevolgd om zijn boosheid en gekrenktheid los te kunnen laten. Om weer meer buiten te komen, besloot hij postbezorger te worden en bij PostNL werd hij goed ontvangen. Hij heeft goede contacten met andere pestslachtoffers, die ook naar buiten treden, zoals Nicolette van Berkel. Zij was recent in het nieuws na weggepest te zijn als vuurtorenwachter bij de Brandaris op Terschelling. Het grootste trauma blijft het machtsmisbruik, zoals Horstink dat noemt. Opdat hij geen klacht zou kunnen indienen, zegde de gemeente haar lidmaatschap op bij de landelijke klachtencommissie en blokkeerde zo een goede afhandeling van de zaak. De landelijke klachtencommissie maakt deel uit van de klachtenregeling die door de gemeenteraad is aangenomen. De gemeente leefde daarmee haar eigen richtlijnen niet na. De commissie nam zijn klacht toch in behandeling en verklaarde die gegrond. Op haar website en vanavond in de uitzending brengt ’De Monitor’ alles goed in beeld. Vaak komt een slachtoffer na melding in een moeras terecht. Horstink heeft zich daar uit weten te werken.

Horstink praat met een buurtbewoonster.

Zie ook:
Kinderen op het Stadhuis (oktober 2014)
Weggepeste ambtenaar sloeg zwijggeld af (RTV Oost)
“Ik ben weggepest door vijf collega’s en de leidinggevende” (De Monitor)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x