Buitenkerk leeft met passie en bezinning naar Pasen toe
Kerk, Nieuws 31 maart 2018, 0 CommentTwee Passionuitvoeringen en Pesachmaaltijd ter voorbereiding op hoogfeest
Dit lange weekeinde wordt het christelijke hoogfeest van Pasen gevierd. Na Palmzondag brak afgelopen week de zogeheten Goede Week aan. Veel kerken organiseerden activiteiten in aanloop daarnaartoe. In de Buitenkerk werd twee keer het lijdensverhaal muzikaal verteld. Concertkoor Immanuel voerde de beroemde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uit. Hykanon bracht een hedendaagse muzikale vertelling oftewel The Passion. Met een Pesachmaaltijd op donderdag luidde de Buitenkerk de laatste dagen in – destijds van Christus en nu op weg naar het feest van Pasen.
Matthäus Passion door Immanuel
De vertolking van het lijdensevangelie door Bach in één van zijn bekendste werken, de Mattheüs Passion, wordt veel uitgevoerd in de dagen voorafgaand aan Pasen. Concertkoor Immanuel, dat twee jaar geleden haar honderdjarig bestaan vierde, ging vrijdagavond 23 maart de uitdaging aan met haar nieuwe dirigent Sander van den Houten. De organist van drie kerken in Kampen had zijn eigen versie op het werk over weten te brengen op het koor. Met ongeveer 550 bezoekers zat de Buitenkerk vol. In de gehele kerk was het mooi te horen en er waren grote schermen geplaatst om het ook overal te kunnen zien. ”Alle partijen – dirigent, orkest, solisten en het koor zelf – hebben ervan genoten,” aldus tweede voorzitter Dorothé Bos-Berghuis. Over de Buitenkerk, waar het koor vaker zingt, merkt ze op dat het ”een mooie akoestiek heeft die wel veel articulatie vraagt van de zangers.” Vanuit het publiek waren de reacties ook enthousiast. ”Het koor zong vol overgave. Met name de koralen waren prachtig, ontroerend!” reageert een bezoekster die vaker in de Buitenkerk komt. Zij vervolgt: ” De evangelist ’vertelde’ zeer boeiend. Alle solisten waren erg goed. Respect voor de alt. Prachtige stem en hij zong alles uit zijn hoofd.” Het stuk duurde drie uur en was daarmee een lange zit. ”Maar dat was het absoluut waard,” sluit ze af.
The Passion door Hykanon
Aangevuld met projectzangers, bracht Hykanon een versie van The Passion die gebaseerd was op de landelijke uitvoering van dit jaar. Deze wijze van vertolking van het lijdensevangelie is bekend van de grootschalige versie die de Evangelische Omroep jaarlijks in een Nederlandse stad organiseert. Afgewisseld met veelal Nederlandse, hedendaagse popnummers, wordt het verhaal verteld van de laatste dagen van Christus. Als verteller en verbinding tussen de muzieknummers had het koor, dat wekelijks oefent in de Buitenkerk, wethouder Geert Meijering bereid gevonden. De muzikale bestuurder en politicus bracht zelf ook op prachtige wijze een nummer ten gehore. Het verhaal vertelde hij met overtuiging en was opgesteld door het koor zelf met medewerking van Meijering. Het optreden in de bomvolle Buitenkerk begon met ’Iedereen is van de wereld’ van The Scene in een leuk arrangement. Een groot oplichtend kruis werd naar binnen gedragen, dat volgens Meijering ”nu niet het martelwerktuig is maar vandaag symbool staat voor geloof, hoop en liefde.” In het slotlied van het geslaagde optreden, waar Hykanon lang naartoe had gewerkt, werd gezongen dat we schouder aan schouder moeten staan. De slotwoorden van Meijering werden zelfs nog aangehaald in de laatste vergadering van de oude gemeenteraad. In de Buitenkerk begreep de goede verstaander dat Meijering doelde op de wederkomst van Christus toen hij als laatste zei: ”Ik geloof dat het beste nog moet komen.”
Pesachmaaltijd op Witte Donderdag
De dag voordat Jezus Christus aan het kruis werd genageld vierde hij volgens Joodse traditie het Pesachfeest. Het laatste avondmaal, dat Hij toen hield met zijn leerlingen, stelde Hij in ter Zijn gedachtenis. Daarbij wordt op Witte Donderdag stil gestaan en enkele vrijwilligers van de Buitenkerk hadden het idee opgevat om dat met een Joodse Pesachmaaltijd te vieren. Andere kerkgemeenschappen kennen dat ook, zoals de Open Hof dit jaar en de Vrije Evangelische Gemeente in het verleden. In de Buitenkerk stonden tafels gedekt met de gebruikelijke gerechten van een Pesachmaaltijd. Alles heeft een symbolische betekenis, die werd toegelicht. In het ongedesemde brood zelf bleken meerdere symbolische betekenissen te schuilen, zoals de gaatjes voor het doorboorde ’corpus’, het ontbrekende ”zondige” gist en de donkere vegen op de matses. Het Buitenkerkkoor verzorgde een muzikaal intermezzo tijdens dit volgens de aanwezigen ”gezellige en leerzame samenzijn” dat ”voor herhaling vatbaar is”. Al voor het Paastriduüm, dat begint op Witte Donderdag, begon de Goede Week. In de Open Hof en de Eudokiakerk werden vanaf maandag vespers, korte avonddiensten, gehouden in samenwerking met andere protestantse kerken. De Westerkerk liet dit jaar verstek gaan. De Jehova’s Getuigen hielden zaterdag wereldwijd, en zo ook in Kampen, hun jaarlijkse ’gedachtenisviering’. Tijdens Pasen staan ze daarbij verder niet stil maar in de protestantse kerken en de Rooms-Katholieke kerk des te meer – onder het uitroepen van ”De Heer is waarlijk opgestaan!”
Zie ook:
• Hykanon komt met eigen versie van The Passion (dec. 2017)
• Hykanon viert afblazen kerksluiting met feestelijke concert (dec. 2015)